Παιδιά και ερπετά: Ασφάλεια και υγεία στην οικογένεια

Τα ερπετά μπορούν να γίνουν συναρπαστικά κατοικίδια ζώα, ωστόσο, δεν είναι κατάλληλα για νοικοκυριά όπου ζουν παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Παιδιά και ερπετά: Ασφάλεια και υγεία στην οικογένεια

Όλα τα ερπετά - για παράδειγμα, τα φίδια, οι χελώνες και οι σαύρες - απαιτούν προσεκτικό χειρισμό δεδομένου ότι φέρουν μια σειρά μικροβίων, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των ιών, των παρασίτων και των σκουληκιών. Πολλά από αυτά μπορούν να μεταφερθούν στον άνθρωπο.

Τα σημαντικότερα από αυτά περιλαμβάνουν:

Σαλμονέλα: που συνήθως απαντάται σε όλους τους τύπους ερπετών και μπορεί να εξαπλωθεί από τα ερπετά στον άνθρωπο, όταν τοποθετηθεί στο στόμα κάτι μολυσμένο με μολυσμένα κόπρανα ερπετών. Προκαλεί διάρροια, κεφαλαλγία, πυρετό και κράμπες στο στομάχι και μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία (δηλητηρίαση αίματος). Η αφυδάτωση (έλλειψη υγρού στο σώμα) μπορεί να είναι σοβαρή.

erpeta katoikidia 1

Botulism: μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από μια τοξίνη που απελευθερώνεται από το βακτήριο Clostridium η οποία προκαλεί παράλυση και θάνατο. Το Clostridium μολύνει συχνά τα ερπετά, ειδικά τα υδρόβια ερπετά (ερπετά που ζουν στο νερό).

Εάν διαθέτετε χελώνες και επισκέπτεστε ένα άλλο σπίτι στο οποίο υπάρχουν παιδιά κάτω των πέντε ετών (και ιδιαίτερα τα σπίτια με βρέφη ηλικίας κάτω του ενός), πρέπει να έχετε πλύνει τα χέρια σας πολύ καλά και να έχετε αλλάξει ρούχα σε περίπτωση που έχετε πάρει αγκαλιά το ερπετό

Άλλες λοιμώξεις: Ασθένειες όπως η καμπυλοβακτηρίωση (λοίμωξη του εντέρου), η λεπτοσπείρωση (ασθένεια του ήπατος), η τριχινέλλωση (ασθένεια των μυών, το νευρικό σύστημα και η καρδιά και οι πνεύμονες) έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση ερπετών.

Πώς θα προστατευτείτε από τις ασθένειες που μπορεί να φέρει το ερπετό σας

erpeta katoikidia 2

Για τους περισσότερους ανθρώπους που κρατούν ερπετά δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία τους, εφόσον διατηρείται η σωστή υγιεινή και φροντίδα:

  • Μην κρατάτε ερπετά ως κατοικίδια ζώα σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.
  • Τα ερπετά δεν πρέπει να φυλάσσονται σε εγκαταστάσεις παιδικής φροντίδας ή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Παρακολουθήστε τα παιδιά σας ανά πάσα στιγμή κατά την επαφή τους με το ερπετό.
  • Πλύνετε τα χέρια μετά την επαφή με τα ερπετά.
  • Οι έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι ή ευπαθείς ενήλικες ή άτομα με ανοσοκαταστολή (π.χ. άτομα με καρκίνο, HIV / AIDS, άτομα με αριθμό CD4 μικρότερο από 200) πρέπει να αποφεύγουν κάθε επαφή με ερπετά.
  • Μην αγγίζετε το στόμα σας αφού έχετε κρατήσει το ερπετό, τις δεξαμενές, τον εξοπλισμό, τα μπολ, τα τρόφιμα και τα περιττώματά του, μέχρι να πλύνετε προσεκτικά τα χέρια σας. Διδάξτε το παιδί σας να κάνει το ίδιο.
  • Κρατήστε τα ερπετά έξω από οποιαδήποτε περιοχή όπου παρασκευάζονται τρόφιμα και από το τραπέζι όπου τρώει η οικογένειά σας.
  • Πλύνετε με ζεστό νερό οποιεσδήποτε επιφάνειες με τις οποίες το ερπετό σας έρχεται σε επαφή.
  • Για να πλύνετε το ερπετό σας θα πρέπει να έχετε μια λεκάνη που θα χρησιμοποιείτε μόνο για αυτό. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τους νεροχύτες ή το λουτρό.
  • Να φοράτε πάντοτε γάντια μιας χρήσης κατά τον καθαρισμό των δεξαμενών, των κλωβών ή του εξοπλισμού και να πλένετε προσεκτικά τα χέρια σας στη συνέχεια.
  • Τα απόβλητα και τα περιττώματα πρέπει να απορρίπτονται στην τουαλέτα ή στην εξωτερική αποχέτευση.
  • Μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε όταν χειρίζεστε ερπετά, δεξαμενές ερπετών ή εξοπλισμό ερπετών.
  • Μην επιτρέπετε στα παιδιά αλλά και εσείς, να φιλάτε ερπετά ή να μοιράζεστε φαγητό ή ποτό μαζί τους.
  • Χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ζεστού πλυσίματος για να καθαρίσετε τα ρούχα που έχουν έρθει σε επαφή με το ερπετό σας.
  • Εάν ένα παιδί δαγκωθεί ή γδαρθεί, πλύνετε αμέσως την πληγή και χρησιμοποιήστε απολυμαντική κρέμα / διάλυμα. Επικοινωνήστε πάντα με το παιδίατρό σας εάν ανησυχείτε για μια πληγή ή εάν μια πληγή δεν θεραπεύεται σωστά.
  • Ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών για τη σίτιση και την ευημερία του ερπετού σας. Η πίεση στο ζώο μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση της σαλμονέλας και άλλων παραγόντων που προκαλούν ασθένεια.

Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ερπετά.

Αν έχετε ερπετό και εσείς ή το παιδί σας έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που περιεγράφηκαν παραπάνω, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας ή με τον οικογενειακό γιατρό σας.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved