Πώς οι σκύλοι αποκρίνονται στο κρύο;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση και η ψυχική διέγερση κάνοντας βόλτα ή παίζοντας στην ύπαιθρο είναι το κλειδί για να κρατάμε τα σκυλιά μας υγιή και ευτυχισμένα, αλλά τι πρέπει να κάνουμε όταν έχει έξω κρύο;

Πώς οι σκύλοι αποκρίνονται στο κρύο;

Πότε οι κίνδυνοι να περνούν χρόνο στο κρύο αντισταθμίζουν τα οφέλη της ύπαρξης σε εξωτερικούς χώρους; Ας ρίξουμε μια ματιά στους κινδύνους που συνδέονται με τον καιρό του χειμώνα και πώς μπορούμε ακόμα να απολαύσουμε με ασφάλεια τις βόλτες και τα παιχνίδια με τα σκυλιά μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Να θυμάστε, ότι το κάθε σκυλί είναι διαφορετικό και θα το καταλάβετε παρακάτω που θα αναφερθούν μερικές μεταβλητές που επηρεάζουν το πώς οι σκύλοι αποκρίνονται στο κρύο.

Τύπος τριχώματος

Τα σκυλιά με παχιά, διπλής στρώσης τρίχωμα τείνουν να είναι τα πιο κρύα ανεκτικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φυλές που έχουν αναπτυχθεί σε βόρεια κλίματα μπορεί να έχουν και άλλες ανατομικές, φυσιολογικές ή συμπεριφορικές ιδιότητες που να τους επιτρέπουν να ευδοκιμήσουν όταν είναι ψυχρός ο καιρός. Από την άλλη πλευρά, τα σκυλιά που έχουν εξαιρετικά λεπτά στρώματα υποφέρουν περισσότερο στο κρύο.

Χρώμα τριχώματος

Σε μια ηλιόλουστη μέρα, τα μαύρα, καφέ ή άλλα σκουρόχρωμα σκυλιά μπορούν να απορροφήσουν σημαντικές ποσότητες θερμότητας από το φως του ήλιου, κρατώντας τους πιο ζεστές σε σύγκριση με τα πιο ανοιχτόχρωμα σκυλιά.

skilia sto krio 2

Βάρος

Το σωματικό λίπος είναι ένας καλός μονωτήρας. Τα λεπτότερα σκυλιά τείνουν να κρυώνουν πιο γρήγορα από ότι τα βαρύτερα. Φυσικά, οι κίνδυνοι για την υγεία από το γεγονός ότι είστε υπέρβαροι υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό οποιουδήποτε οφέλους, οπότε μην παχύνετε τα σκυλιά σας τους χειμερινούς μήνες σε μια λανθασμένη προσπάθεια να τους προστατέψετε από το κρύο.

Το κλίμα

Με 10 βαθμούς Κελσίου αισθάνεται αρκετά ψυχρό τον Οκτώβριο, αλλά μετά από ένα μακρύ, κρύο χειμώνα, οι 10 βαθμοί την ημέρα τον Απρίλιο μπορεί να μας κάνει να ντυθούμε πιο ανάλαφρα. Τα σκυλιά που είναι συνηθισμένα σε χαμηλές θερμοκρασίες τα χειρίζονται πολύ καλύτερα από ό, τι τα κατοικίδια ζώα που δεν είναι.

Ηλικία και υγεία

Τα πολύ νέα, τα πολύ ηλικιωμένα και τα άρρωστα δεν είναι σε θέση να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος τους σε σύγκριση με τα υγιή σκυλιά που βρίσκονται στην αρχή της ζωής τους και γι’ αυτό χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από το κρύο.

skilia sto krio 1

Όλες οι θερμοκρασίες δεν είναι ίδιες

Η θερμοκρασία που καταγράφει ένα θερμόμετρο δεν είναι ο μοναδικός περιβαλλοντικός παράγοντας που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα σκυλιά αισθάνονται το κρύο.

Ψυχρός αέρας: Ένα γρήγορο αεράκι μπορεί να διαπεράσει εύκολα το τρίχωμα ενός σκύλου και μειώνει σημαντικά την ικανότητά του να μονώνει και να προστατεύει τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Υγρασία: Βροχή, υγρό χιόνι, κολύμβηση ... οποιαδήποτε μορφή υγρασίας που απορροφάτε από τη γούνα του μπορεί να ψύξει γρήγορα ένα σκυλί ακόμη και αν η θερμοκρασία του αέρα δεν είναι τόσο κρύα.

Δραστηριότητα : Εάν τα σκυλιά πρόκειται να είναι πολύ δραστήρια ενώ βρίσκονται έξω, μπορεί να παράγουν αρκετή επιπλέον θερμότητα για να τους κρατήσουν άνετα ακόμη και αν η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή.

Οδηγίες

Γενικά, οι ψυχρές θερμοκρασίες δεν πρέπει να αποτελούν πρόβλημα για τους περισσότερους σκύλους έως ότου πέσουν κάτω από τους 7 ° C, οπότε και κάποια σκυλιά μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται άβολα. Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το 0 ° C, οι ιδιοκτήτες μικρών σκύλων, σκύλων με λεπτά τριχώματα ή πολύ μικρά, γέρικα ή άρρωστα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ευημερία του κατοικίδιου ζώου τους. Μόλις οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους – 6.5 ° C, όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα σκυλιά τους θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναπτύξουν ψυχρά συνδεόμενα προβλήματα υγείας όπως η υποθερμία.

Ο καλύτερος τρόπος να παρακολουθείτε τα σκυλιά όταν έχει κρύο είναι να παρακολουθείτε προσεκτικά τη συμπεριφορά τους. Αν παρατηρήσετε ότι το σκυλί σας ανατριχιάζει, δρα ανήσυχο, γκρινιάζει, αναζητά ζεστά σημεία, τότε ήρθε η ώρα να κατευθυνθείτε προς το ζεστό σπίτι σας.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved