Πώς να κρατήσετε τα ζωάκια σας ασφαλή στις γιορτές

Και ειδικά τις γάτες.

 

Πώς να κρατήσετε τα ζωάκια σας ασφαλή στις γιορτές

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μια μεγάλη στιγμή για να γιορτάσουμε με τους φίλους μας, την οικογένεια και τα κατοικίδια ζώα μας.Υπάρχουν πολλοί μη φιλικοί χριστουγεννιάτικοι πειρασμοί στην αγορά ικανοί ώστε να κινδυνεύσει το κατοικίδιο ζώο σας κατά τη διάρκεια των διακοπών. Όταν γιορτάζετε τα Χριστούγεννα με τη γάτα σας, καλό είναι να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία της για να τους κρατάτε όλους ασφαλείς και ευτυχείς και να αποφύγετε τυχόν επισκέψεις έκτακτης ανάγκης στον κτηνίατρο σας!

Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Το θέαμα ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου που κοσμείται με λαμπερές μπάλες και λαμπυρίζοντας με φώτα είναι πάρα πολύ φανταχτερό για να το αγνοήσει η κάθε γάτα. Προσπαθήστε να αποφύγετε την ανατροπή του χριστουγεννιάτικου δέντρου, τοποθετώντας το σε κάτι ασφαλές αν είναι δυνατόν. Τα γυάλινα στολίδια πρέπει να αποφεύγονται ή να τοποθετούνται ασφαλώς ψηλότερα για την πρόληψη τραυματισμών. Η κατάποση κομματιών από χριστουγεννιάτικες γιρλάντες, των κορδελών, καθώς και οποιουδήποτε μακρύ, λεπτού ξένου υλικού μπορεί να δημιουργήσει πρήξιμο στα έντερα αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις. Το τρίψιμο στα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσοίωνο σοκ, ενώ αυτό μπορεί και να είναι απίθανο, η γάτα σας πρέπει πάντα να εποπτεύεται κοντά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.Τα λαμπερά κεριά μπορεί επίσης να αποτελέσουν κίνδυνο εάν παραμείνουν σε παράθυρα ή μέρη όπου μπορεί να ριχθούν από έναν υπερβολικά ενθουσιώδη άλτη.

giortes gata

Χριστουγεννιάτικα φυτά

Είναι παραδοσιακό να διακοσμούμε τα σπίτια μας με φυτά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά να γνωρίζετε ότι τα αλεξανδρινά, και τα γκι μπορεί να είναι τοξικά για τις γάτες εάν καταναλώνονται. Είναι καλύτερο να κρατήσετε αυτά τα φυτά μακριά από τις γάτες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν έμετο και λήθαργο.

Χριστούγεννα = Φαγητό

Οι πίτες και τα κέικ των Χριστουγέννων πρέπει να αποφεύγονται, καθώς και τυχόν τρόφιμα που περιέχουν φραγκοστάφυλα, σταφίδες ή σουλτανίνες, όπως τα νωπά σταφύλια, τα αποξηραμένα φρούτα τα οποία μπορεί να είναι τοξικά για τη γάτα σας.

Η σοκολάτα είναι απαραίτητη για κάθε σπίτι τα Χριστούγεννα, ωστόσο, θυμηθείτε ότι η ανθρώπινη σοκολάτα δεν είναι κατάλληλη για γάτες. Οι γάτες είναι πιο ανεκτικές στη σοκολάτα από ότι τα σκυλιά αλλά δεν παύει να τους κάνει κακό, οπότε καλύτερα να την αποφεύγετε.

Κόκκαλα γαλοπούλας

Τα μαγειρεμένα μικρά οστά θρυμματίζονται εύκολα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό στο στόμα και την πεπτική οδό της γάτας σας. Θυμηθείτε να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από το σημείο τεμαχισμού της γαλοπούλας και βεβαιωθείτε ότι δεν θα κάνει επιδρομή στο κάδο απορριμμάτων για να βρει νόστιμα αποφάγια.

gata3

Γέμιση

Οποιοδήποτε είδος τροφής που περιέχει κρεμμύδια, σκόρδο ή σχοινόπρασο δεν πρέπει να χορηγείται σε γάτες, καθώς μπορεί να προκαλέσει έμετο, διάρροια και καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εάν ανησυχείτε ότι η γάτα σας έχει καταφέρει να απολαύσει κάποια από τα παραπάνω τρόφιμα, μάθετε το περιεχόμενο αυτού που έφαγε και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Γνωρίζοντας ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε να δώσετε στη γάτα σας θα σας βοηθήσει να απολαύσετε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές σας.

Χριστουγεννιάτικο χάος

Οι γάτες απολαμβάνουν τη ρουτίνα, και η ξαφνική αύξηση των επισκεπτών, τα νέα αντικείμενα και οι μυρωδιές στο περιβάλλον τους μπορεί να κάνει τα Χριστούγεννα μια αγχωτική εποχή του χρόνου για το μικρό σας ζωάκι. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει πάντα πρόσβαση σε μια ασφαλή, ήσυχη περιοχή, όπου μπορεί να μείνει μόνη της, χωρίς οχλαγωγίες και ενοχλητικά πειράγματα.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved