Τα κατοικίδια έχουν θετικό αντίκτυπο σε οικογένειες με μόνο ένα παιδί;

Κάποιοι γονείς μπορεί να σταματούν σε ένα παιδί για πολλούς προσωπικούς λόγους - αλλά οποιοσδήποτε και να είναι αυτός ο λόγος, για το παιδί μπορεί να είναι απίστευτα μοναχικός.

Τα κατοικίδια έχουν θετικό αντίκτυπο σε οικογένειες με μόνο ένα παιδί;

Σύμφωνα με την Ann Buchanan, ειδήμονα στην κοινωνική εργασία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «η πίεση στα μοναχοπαίδια είναι μεγαλύτερη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας».

Έτσι, πώς γεμίζετε το κενό που άφησε το αδελφάκι που δεν είχαν ποτέ; Οι αδελφοί και οι αδελφές αποτελούν την πρώτη ομάδα ομότιμων παιδιών και τους δίνουν τη δυνατότητα να μάθουν κοινωνικές δεξιότητες, ιδιαίτερα τη διαχείριση συγκρούσεων. Όταν δεν υπάρχει αδελφάκι, πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνουν κοινωνικοποιημένα - φυσικά αυτό μπορεί εν μέρει να προέλθει από το να ξοδεύει το παιδί σας χρόνο με άλλα παιδιά, αλλά σκεφτήκατε ποτέ ότι ένα κατοικίδιο μπορεί να πάρει το ρόλο του αδελφού;

Εντάξει, ένα σκυλί, μια γάτα ή ακόμα και ένα χάμστερ δεν είναι συγγενής με την παραδοσιακή έννοια της λέξης - αλλά τα κατοικίδια ζώα είναι ευεργετικά για τη ζωή οποιουδήποτε παιδιού, οπότε φανταστείτε πόσο σημαντική είναι η συντροφικότητα για ένα παιδί που δεν έχει αδελφό ή αδελφή να παίξει μαζί του.

monaxopaidi kai katoikidio 2

Εκτός από το να παίζουν, τα κατοικίδια ζώα διδάσκουν κοινωνικές δεξιότητες στα παιδιά, θα εκπλαγείτε με πόσους ανθρώπους θα μιλήσετε σε μια βόλτα απλά επειδή έχετε το τέταρτο μέλος της οικογένειας μαζί σας.

Ακαδημαϊκές δεξιότητες μπορούν επίσης να διδαχθούν στα παιδιά σας μέσω κατοικίδιων ζώων, διότι όταν το μικρό σας διαβάζει σε αυτά, αισθάνονται πιο άνετα και χαλαρά και έτσι μπορούν να διαβάζουν απλά χωρίς να τους λένε ότι έχουν κάνει λάθη.

Τους διδάσκει επίσης την ευθύνη, γιατί θα πρέπει να τα φροντίζουν, δηλαδή να ψάχνουν για σημάδια πείνας, δίψας ή αν χρειάζεται να βγουν έξω και στη συνέχεια να εκπληρώνουν αυτές τις ανάγκες. Επιπλέον, μπορούν να τα εμπιστευτούν - όταν ένα παιδί μπορεί να μοιραστεί ένα μυστικό με ένα αδελφό και όχι με τον γονέα του, μπορούν να το κάνει και με το κατοικίδιο ζώο του και γνωρίζουν ότι θα ακουστούν χωρίς κρίση, με αυτό τον τρόπο θα περάσουν στο πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στη σχέση τους.

Με τόσα πολλά ζώα εκεί έξω να αναζητούν οικογένεια κάπου θα υπάρχει ένα για να βοηθήσετε αλλά και παράλληλα να βοηθήσει την οικογένεια σας και κατ’ επέκταση το παιδί σας!

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved