Η πιο κοινή ασθένεια των χρυσόψαρων και η αντιμετώπισή της

Τα χρυσόψαρα μπορούν να προκληθούν από μια σειρά διαφορετικών ασθενειών, αλλά σχεδόν είναι πάντα αποκλειστικά βακτηριακού χαρακτήρα.

Η πιο κοινή ασθένεια των χρυσόψαρων και η αντιμετώπισή της

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι βακτηριδίων είναι οι Aeronores και Pseudomonas. Ωστόσο, η θεραπεία των βακτηριδιακών ελικοειδών ελκών είναι η ίδια ανεξάρτητα από το υπεύθυνο βακτηριακό στέλεχος, σε αυτό το άρθρο θα τα αναφέρουμε απλώς ως "έλκη".

Τι είναι τα έλκη;

Τα έλκη είναι ανοικτές πληγές στην επιφάνεια του σώματος των χρυσόψαρων, που μοιάζουν με κόκκινες, λευκές ή ροζ πληγές. Οι πληγές από τα έλκη προκαλούνται από την παρουσία κακών βακτηρίων, οδηγώντας σε φλεγμονή, ερεθισμό και λοίμωξη.

Τα συμπτώματα

Η παρουσία των ελκών στα χρυσόψαρα είναι ένα συχνό φαινόμενο, όπως κάτι συχνό είναι να βλέπουμε και την μεταφορά του βακτηριδίου και στα άλλα χρυσόψαρα της ίδιας δεξαμενής.

Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε κηλίδες που εμφανίζονται στο σώμα των ψαριών σας, οι οποίες μεγαλώνουν και φαίνονται να είναι επώδυνες. Θα είναι συνήθως λευκές ή ανοιχτό ροζ χρώμα, όταν όμως γίνουν κόκκινες σίγουρα θα προκαλέσουνε δυσφορία στα ψάρια σας.

Τι προκαλεί έλκη στα χρυσόψαρα;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα έλκη των χρυσόψαρων έχουν βακτηριακή φύση και έτσι η παρουσία κακών βακτηριδίων μέσα στο νερό προκαλεί αυτή την πάθηση.

Τα βακτηρίδια γενικά θα ευδοκιμήσουν και θα αναπαραχθούν σε αρκετά γρήγορους ρυθμούς, αν κάτι μέσα στη δεξαμενή δεν είναι απολύτως σωστό. Για παράδειγμα, εάν η ποιότητα του νερού είναι κακή ή τα ψάρια σας δεν τρέφονται με ισορροπημένη διατροφή.

Τα βακτηρίδια μπορούν επίσης να εισαχθούν στη δεξαμενή όταν προσθέσετε νέα ψάρια. Επομένως, πρέπει να κάνετε καραντίνα στα νέα ψάρια για δύο εβδομάδες έως ένα μήνα πριν τα προσθέσετε στη δεξαμενή σας. Αυτό παρέχει χρόνο για να εμφανιστούν τυχόν προβλήματα με τα νέα ψάρια σας.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα έλκη στο χρυσόψαρο;

Τα έλκη μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, αλλά έχουν λίγο πιο δύσκολη θεραπεία από άλλες αρρώστιες οι οποίες απαιτούν απλά την προσθήκη ενός φαρμάκου στο νερό. Πρώτα απ 'όλα θα πρέπει να αφαιρέσετε κάθε άρρωστο ψάρι σε μια δεξαμενή απομόνωσης και να παρακολουθήσετε προσεκτικά τα υπόλοιπα ψάρια σας για να δείτε εάν αργότερα θα εμφανιστούν σημάδια έλκους.

Θα χρειαστεί να καθαρίσετε φυσικά τα έλκη στα ψάρια σας χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα ιωδίου ή υπεροξειδίου του υδρογόνου και να προσθέστε αντιβίωση στο νερό για να εξαλειφθεί το ίδιο το βακτήριο.

Αν αυτό αποδειχθεί αναποτελεσματικό για τη θεραπεία των ελκών, μπορεί επίσης να χρειαστεί να χορηγήσετε τροφή με αντιβακτηριδιακό φάρμακο. Και βεβαίως, βεβαιωθείτε ότι διατηρείται η καλή ποιότητα του νερού με τακτικές αλλαγές νερού.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved