Νόσος εξ ονύχων γαλής: Τι κινδύνους κρύβει για το μωρό σας η γρατζουνιά ή το δάγκωμα μιας γάτας

Εάν η γάτα σας γρατσουνίσει το μωρό σας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους μόλυνση.

Νόσος εξ ονύχων γαλής: Τι κινδύνους κρύβει για το μωρό σας η γρατζουνιά ή το δάγκωμα μιας γάτας

Ο λόγος; Οι γάτες και ειδικά τα γατάκια μπορούν σε περίπτωση που γρατζουνίσουν το παιδί σας να μεταδώσουν, μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από Bartonella, τη λεγόμενη και αλλιώς, νόσος εξ ονύχων γαλή.

Η ασθένεια εξαπλώνεται μέσω επαφής με μολυσμένη γάτα (δάγκωμα ή γρατσουνιά). Μπορεί να εξαπλωθεί με δάγκωμα ή γρατζουνιά ή από την επαφή με το σάλιο γάτας σε δέρματα που έχουν πληγές ή επιφάνειες βλεννογόνου όπως η μύτη, το στόμα και τα μάτια.

Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από το βρέφος σας (ειδικά εάν είναι γατάκι). Ή, τουλάχιστον, να περιορίσετε κάθε έντονο παιχνίδι μεταξύ του ζώου και του μωρού. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να διδάξετε στα παιδιά να μην πειράζουν ή να προκαλούν τα κατοικίδια ζώα, ειδικά όταν τα ζώα τρώνε ή κοιμούνται. Ο έλεγχος της ψύλλωσης είναι επίσης σημαντικός, καθώς φαίνεται πως οι γάτες περνούν τα βακτήρια μεταξύ τους.

Τι να κάνετε αν το μωρό σας έχει γρατσουνιστεί

  • Καθαρίστε τη γρατζουνιά ή το δάγκωμα της γάτας αμέσως με σαπούνι και νερό.
  • Εάν αιμορραγεί, ασκείστε πίεση στην τραυματισμένη περιοχή μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό επίδεσμο ή πετσέτα και, αν είναι δυνατόν, να χρησιμοποιήσετε γάντια χωρίς λατέξ για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να αποτρέψετε τη μόλυνση της πληγής.
  • Στεγνώστε την πληγή και καλύψτε την με αποστειρωμένη γάζα ή καθαρό πανί.
  • Καλέστε τον παιδίατρό σας, ειδικά εάν η γρατζουνιά είναι μεγάλη και ορίστε ένα ραντεβού για την αξιολόγηση και την κατάλληλη θεραπεία του τραύματος.
Νόσος εξ ονύχων γαλής Τι κινδύνους κρύβει για το μωρό σας

Συμπτώματα

Γενικά, μετά από μια γρατζουνιά ή δάγκωμα από μια γάτα, κάποια σπυράκια θα σχηματιστούν γύρω από την πληγή καθώς θεραπεύεται. Αυτά μπορούν να διαρκέσουν έως και ένα μήνα. Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει προσβληθεί από τη νόσο εξ ονύχων γαλής, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο σας.

Προσέξτε τα παρακάτω προειδοποιητικά σήματα ...

  • Διογκωμένη γρατζουνιά ή δάγκωμα
  • Κούραση
  • Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Οίδημα των λεμφαδένων κοντά στο σημείο της γρατζουνιάς ή του δαγκώματος
  • Γενική δυσφορία

Τα λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια της όρεξης
  • Πονόλαιμο
  • Απώλεια βάρους

Ακόμη και μια ελαφριά γρατσουνιά στο μαλακό, ευαίσθητο δέρμα του μικρού σας μπορεί να προκαλέσει πανικό ειδικά στους νέους γονείς, αλλά να έχετε κατά νου ότι η νόσος εξ ονύχων γαλής δεν είναι σοβαρή ασθένεια. Μια φυσική εξέταση που ακολουθείται από μια απλή εξέταση αίματος, που ονομάζεται δοκιμασία αίματος IFA του Bartonella henselae, είναι συχνά αρκετή για να διαγνώσει τη λοίμωξη. Και τα περισσότερα παιδιά με ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα αναρρώνουν από την ασθένεια πλήρως μόνα τους.

Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί μερικές φορές να περιλαμβάνει μια πορεία αντιβιοτικών όπως η αζιθρομυκίνη, η κλαριθρομυκίνη, η ριφαμπίνη, η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη ή η σιπροφλοξασίνη.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved