Για ποιο λόγο τα κατοικίδια είναι ωφέλημα για τα παιδιά

Για πολλούς ανθρώπους, τα κατοικίδια ζώα είναι μια σημαντική πηγή αγάπης και φιλίας. Είναι επίσης ευρέως γνωστό το γεγονός ότι τα κατοικίδια ζώα συμβάλλουν στην βελτιστοποίηση της υγεία μας.

Για ποιο λόγο τα κατοικίδια είναι ωφέλημα για τα παιδιά

Τα ζώα όμως δεν κάνουν μόνο καλό στους ενήλικες, αλλά και στα μικρά παιδιά, καθώς γαλουχούν τα μικρά μας με αξίες που θα ήταν δύσκολο να τις καταλάβουν μέσα από λέξεις.

1. Τα ζώα δίνουν άνευ όρων αγάπη.

Είναι μη επικριτικά, και, ειδικά για τα παιδιά που είναι μοναχοπαίδια, ή παιδιά που έχουν αδελφική αντιπαλότητα ή συναισθηματική δυσφορία, ένα κατοικίδιο ζώο τους δίνει την ευκαιρία να μιλούν σε κάποιον. Ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να παρηγορήσει, να στηρίξει και να ακούσει τα προβλήματα ενός παιδιού χωρίς να το κρίνει. Και όταν παίζει, μπορεί να γίνει συνεργάτης του παιδιού σας και ο καλύτερος φίλος του.

katoikidia

2. Ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να διδάξει σε ένα παιδί ότι δεν πρέπει να το κυριεύει ο θυμός ή ο φόβος για τους άλλους.

Θα λατρέψει το παιδί σας, δεν θα δίνει σημασία στο τι λέει, θα γίνει ένας έμπιστος φίλος, ένα ασφαλές μέρος ώστε να εξωτερικεύσει το παιδί τους φόβους του και την οργή του.

3. Ένα ζώο μπορεί να διδάξει ενσυναίσθηση.

Η φροντίδα για ένα κατοικίδιο ζώο που θα είναι τόσο εξαρτημένη από εσάς διδάσκει τη ενσυναίσθηση. Το παιδί σας μαθαίνει να διαβάζει τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας: Είναι πεινασμένο; Μήπως πρέπει να πάμε έξω; Ίσως το ζώο φοβάται τον άνεμο, τη βροχή ή το χιόνι και πρέπει να παρηγορηθεί;

4. Ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να διδάξει την εμπιστοσύνη και την ευθύνη.

Τα παιδιά μπορεί να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ζώων με το να έχουν την ευθύνη της φροντίδας του.

katoikidio paidi

5. Τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να αυξήσουν λεκτικές δεξιότητες.

Έχετε δει πιθανώς ακόμη και τα μικρά παιδιά που ακόμα μαθαίνουν να μιλούν, κάποιες στιγμές να συζητούν με τα κατοικίδια ζώα. Με αυτόν τον τρόπο, τα κατοικίδια ζώα δεν δίνουν μόνο κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη, αλλά και τη γνωστική υποστήριξη των γλωσσικών δεξιοτήτων στα παιδιά.

6. Μελέτες έχουν δείξει πως...

τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την επιτάχυνση του χρόνου αποκατάστασης σε περίπτωση ατυχήματος, και να μειώσουν την πίεση και το άγχος.

7. Τα ζώα βοηθούν ακόμη και στην φυσική υγεία του παιδιού.

Με το να το βγάζει το παιδί βόλτα, ή να παίξει μαζί του με μία μπάλα, ή ακόμα να παίζουν απλά μαζί βοηθά στο να μην μένει το παιδί καθηλωμένο σε μία καρέκλα και μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή όπως επιτάσσει η εποχή μας.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved