Πώς θα προστατεύσετε το σκύλο σας από τον επικίνδυνο ιό της γρίπης

Μπορεί ο σκύλος σας να κρυολογήσει;

Πώς θα προστατεύσετε το σκύλο σας από τον επικίνδυνο ιό της γρίπης

Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό ανησυχείτε στο να κρατάτε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας προστατευμένα από τη γρίπη της εποχής, συγνώμη αλλά θα πρέπει να προσθέσετε και άλλο ένα μέλος όπου θα πρέπει να παρακολουθείτε μην τυχόν και αρρωστήσει μιας και η γρίπη της εποχής μπορεί να αποδειχθεί απειλητική ακόμα και για το σκυλί σας.

Παρακάτω σας παραθέτω τι πρέπει να γνωρίζετε ώστε να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας:

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης στο σκύλο;

Τα συμπτώματα της κυνικής γρίπης είναι βήχας, εκκρίσεις βλεννογόνου από τη μύτη και τα μάτια, πυρετός και γενική λήθαργος ή αδιαθεσία, τα περισσότερα σκυλιά θα ανακάμψουν, αν και η γρίπη μπορεί να είναι θανατηφόρα σε μικρό αριθμό ασθενών.

Πότε είναι ώρα να πάτε στον κτηνίατρο;

Οποιοσδήποτε σκύλος που βήχει ή έχει ρινική εκκένωση πρέπει να επισκεφτεί τον κτηνίατρο. Μια εργαστηριακή δοκιμή που μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, στα σκυλιά με γρίπη συχνά χορηγούνται αντιβιοτικά για να αποτρέψουν και να θεραπεύσουν δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις. Τα ζώα με σοβαρά συμπτώματα μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν και να τεθούν σε IV υγρά ενώ αναρρώνουν.

skylos me gripi 1

Γιατί είναι η γρίπη φέτος είναι πιο επικίνδυνη από τα προηγούμενα χρόνια;

Ακριβώς όπως οι ιοί της γρίπης των ανθρώπων, υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού της γρίπης σκύλου (CIV). Αν τα στελέχοι αυτά παραλλαχθούν τότε η γρίπη γίνεται πιο ανεκτική και κατά συνέπεια πιο επικίνδυνη.

Γιατί αυτή η γρίπη διαδίδεται περισσότερο;

Με τον ίδιο τρόπο που τα παιδιά μπορούν να πιάσουν τη γρίπη από το σχολείο ή τους παιδότοπους, έτσι και τα μέρη όπου υπάρχουν αρκετά σκυλιά δημιουργούν περιβάλλοντα όπου ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί σε πολλά σκυλιά πολύ γρήγορα.

Μπορώ να πάρω τη γρίπη του σκύλου μου;

Δεν έχουν υπάρξει περιπτώσεις μεταδοτικότητα της γρίπης σκύλου προς στους ανθρώπους, οπότε δεν υπάρχει τίποτα για να ανησυχείτε.

Πώς μπορώ να αποτρέψω το σκυλί μου να κολλήσει;

Το να αποτρέψετε το σκυλί σας να κολλήσει τη γρίπη σημαίνει την αποφυγή μεγάλων ομάδων σκύλων. Οι εσωτερικοί χώροι με πολλούς σκύλους θα πρέπει να αποφεύγονται εάν ο σκύλος δεν έχει εμβολιαστεί. Ακόμη και τα πάρκα σκυλιών είναι δυνητικά πηγές μετάδοσης.

Είναι πολύ αργά για να κάνει το σκυλί μου ένα shot γρίπης;

Δεν είναι απολύτως αργά για να εμβολιάσετε το σκυλί σας, οπότε κάντε ένα ραντεβού, αν ο σκύλος σας τείνει να είναι γύρω από άλλα ζώα συχνά. Η λήψη του εμβολίου θα βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου ή τουλάχιστον, θα μειώσει τα συμπτώματα αν το κουτάβι είναι εκτεθειμένο. Εάν ο σκύλος σας δεν βρίσκεται σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου, ζει σε περιοχή με χαμηλή επικράτηση ασθένειας ή έχει προηγούμενο ιστορικό αντίδρασης στα εμβόλια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για να καθορίσετε ποια θα είναι η καλύτερη πορεία.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

Διαβάστε επίσης

Γατάκι και κουτάβι: Συμβουλές για τον πρώτο ερχομό στο σπίτι

Έξι συμβουλές για την επιλογή του τέλειου ονόματος για το κατοικίδιο σας

Τα 4 κατοικίδια για παιδιά που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved