Πώς μπορείτε να σώσετε ένα ζώο από φόλα

Διαβάστε μια αληθινή ιστορία και δείτε τι μπορείτε να κάνετε σε μια αντίστοιχη περίπτωση!

Πώς μπορείτε να σώσετε ένα ζώο από φόλα

«Γιατρέ καλησπέρα σας,

Εχθές μαζί με την 5χρονη κόρη μου βρεθήκαμε παρόντες σε ένα τραγικό σκηνικό. Κάνοντας βόλτα στο πάρκο κοντά στο σπίτι μας, είδαμε ένα σκυλί γνωστό στη περιοχή μας να είναι ξαπλωμένο στο γρασίδι κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις, πλησιάζοντας είδα ότι απ’ το στόμα του έβγαζε αφρούς. Ευτυχώς κάποιος γείτονας το είχε δει πιο πριν από εμάς και εκείνη την ώρα έφερε κάποια φάρμακα. Φόλα…για να δούμε θα το προλάβουμε μου λέει…σοκαρίστηκα τόσο έντονα ίσως έφταιγε και το γεγονός ότι βίωνα μαζί με το παιδί μου τα συμπτώματα, να εκδηλώνονται στο άτυχο ζωάκι. Περιττό να σας πω ότι η κόρη μου είναι αρκετά σκεπτική από όλα αυτά που είδε, αν και δεν ήταν πολλά, αφού ο γείτονας το μετέφερε στο αυτοκίνητο του για τον κτηνίατρο της γειτονιάς σχετικά γρήγορα, γιατί όπως μου είπε ο δικός του ήταν μακριά και δεν ήξερε αν θα άντεχε το ζώο. Θέλω να σας ρωτήσω τι κάνουμε σε περίπτωση που βρεθώ ξανά σε μια τέτοια κατάσταση ώστε να μπορέσω να βοηθήσω. Σας ευχαριστώ πολύ και περιμένω τις συμβουλές σας».

Τέτοια mail είναι λυπηρό να τα διαβάζω, αλλά συνάμα με κάνει πιο σκληρό ώστε να προσπαθώ περισσότερο για το καλύτερο των τετράποδων φίλων μας.

Τι είναι οι φόλες;

Είναι αυτά τα δολοφονικά δολώματα στα οποία εμπεριέχεται ποσότητα δηλητηρίου. Το δηλητήριο αυτό συχνά είναι φυτοφάρμακο.

Αυτό που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε στη φόλα είναι η ποσότητα του δηλητηρίου, κι αυτό είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Συμπτώματα

  • Μυϊκός τρόμος (Τρέμουλο)
  • Αφρός και πολλά σάλια στο στόμα καθώς και χτύπημα των δοντιών
  • Σπασμοί
  • Θάνατος

Τί μπορούμε να κάνουμε;

  • Αποβολή του δηλητηρίου που ακόμα δεν έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό του σκύλου

Εφόσον το ζώο είναι ακόμα όρθιο, μπορούμε να κάνουμε μια εμετική ένεση ή να δώσουμε εμετικό σιρόπι. Αυτό το κάνουμε μόνο εάν το ζώο είναι όρθιο, και όχι ξαπλωμένο γιατί μπορεί να δημιουργηθεί αναρρόφηση.

  • Αντιμετώπιση του δηλητηρίου το οποίο ήδη κυκλοφορεί στον οργανισμό

Η ατροπίνη είναι το καλύτερο αντίδοτο. Είναι φθηνή χρειάζεται απλώς κάποιες οδηγίες από τον κτηνίατρό σας, για τη δοσολογία και για το πώς θα κάνετε την ένεση. Καλό θα είναι να έχετε κάνει μια στοιχειώδη εκπαίδευση με τον κτηνίατρο σας ώστε να μην αγχωθείτε αν βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση.

Μακάρι να μην υπήρχαν κείμενα που να δίνουν συμβουλές για περιπτώσεις φόλας. Μακάρι να μην υπήρχαν άνθρωποι με εμπάθεια στα ζώα.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

Διαβάστε επίσης

Γατάκι και κουτάβι: Συμβουλές για τον πρώτο ερχομό στο σπίτι

Έξι συμβουλές για την επιλογή του τέλειου ονόματος για το κατοικίδιο σας

Τα 4 κατοικίδια για παιδιά που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved