Σκύλοι-οδηγοί τυφλών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά συνηθισμένη η εικόνα των σκύλων οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να καθοδηγούν ανθρώπους με απώλεια όρασης κατά μήκος των δρόμων και μέσω των δημόσιων χώρων.

Σκύλοι-οδηγοί τυφλών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παρόλα αυτά είναι αρκετοί συνάνθρωποί μας με τέτοιου είδους προβλήματα που αναζητούν πληροφορίες για τα εν λόγω σκυλιά.

Ο σκύλος-οδηγός είναι ένα "βοήθημα κινητικότητας" που μπορεί να επιτρέψει στους τυφλούς ή με χαμηλή όραση να κινούνται με ασφάλεια. Οι σκύλοι οδηγοί μπορούν να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους γύρω από εμπόδια και τα πλήθη, να σταματήσουν σε κράσπεδα και σκάλες και μερικές φορές ακόμη και να εκπαιδευτούν ώστε να βρουν έναν περιορισμένο αριθμό αντικειμένων που βρίσκονται στο οπτικό πεδίο όταν δίδονται εντολές όπως "Βρες την καρέκλα", "Βρες την πόρτα" ή "Βρες το ασανσέρ". Ο χρήστης του σκύλου-οδηγού μπορεί επίσης να εκπαιδεύσει (ή να "σχεδιάσει") το σκυλί για να βρει συχνά χρησιμοποιούμενα ορόσημα, όπως πόλο στάσης λεωφορείου ή γραμματοκιβώτιο.

Μερικές κοινές παρανοήσεις σχετικά με τους οδηγούς σκυλιών

skyloi odigoi 1

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι οι άνθρωποι που είναι τυφλοί ή έχουν χαμηλή όραση και δεν έχουν ταξιδιωτικές δεξιότητες προσανατολισμού και κινητικότητας μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα σκυλί-οδηγό για να ταξιδέψουν με ασφάλεια και ανεξαρτησία, λανθασμένα υποθέτουν ότι είναι το σκυλί που δείχνει στο πρόσωπο πού να πάει. Το άτομο που είναι τυφλό ή έχει χαμηλή όραση κατευθύνει το σκυλί, η λειτουργία και ο σκοπός του σκύλου είναι να καθοδηγεί απλώς το άτομο γύρω από τα εμπόδια και να υποδεικνύει τη θέση των βημάτων και των πορτών.

Μια άλλη παρανόηση είναι ότι οι σκύλοι οδηγοί υποδεικνύουν πότε είναι ασφαλές να διασχίσουν το δρόμο. Αυτό δεν ισχύει επίσης. Για παράδειγμα, σε ένα σήμα κυκλοφορίας, ο σκύλος-οδηγός δεν γνωρίζει πότε το φως αλλάζει από πράσινο σε πορτοκαλί έως κόκκινο. Είναι το πρόσωπο που καθορίζει πότε είναι ασφαλές να διασχίσει το δρόμο και με ποιο τρόπο να πάει, ο σκύλος κατευθύνει το άτομο πέρα από το δρόμο για να φτάσει στην άλλη πλευρά. Αν και ο σκύλος δεν ξέρει πότε είναι ασφαλές να διασχίσει το δρόμο, αν βλέπει ένα αυτοκίνητο που πλησιάζει πολύ κοντά, έχει εκπαιδευτεί να σταματήσει ή να προσπαθήσει να απομακρύνει το άτομο από το δρόμο.

Είναι ένας σωστός οδηγός σκυλιών για εσάς;

skyloi odigoi 2

Για να αποκτήσει κάποιος ένα σκυλί-οδηγό, πρέπει να παρακολουθήσει ένα ειδικό σχολείο σκύλων οδηγών το οποίο θα του αναθέσει ένα σκυλί και θα τον εκπαιδεύσει να φροντίζει το σκυλί και να το χρησιμοποιεί σωστά ώστε να τον καθοδηγεί. Όλα τα αξιόλογα σχολεία οδηγών σκύλων απαιτούν από τους αιτούντες να αποδείξουν ότι έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να ταξιδεύουν ανεξάρτητα με ένα μπαστούνι τυφλών, συμπεριλαμβανομένης της πεζοπορίας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε οικείες περιοχές, τη διέλευση δρόμων, την εύρεση προορισμών και την επίλυση προβλημάτων όταν αποπροσανατολιστούν ή χαθούν.

Πρέπει να γνωρίζουμε ωστόσο, ότι οι οδηγοί σκύλων δεν είναι για όλους.

Δύο πράγματα θα πρέπει να έχουν κατά νου όσοι μπαίνουν στη διαδικασία για εύρεση σκύλου - οδηγού και αυτά είναι:

  • Η υψηλή συντήρηση: Οι οδηγοί σκυλιών απαιτούν καθημερινή φροντίδα. Πρέπει να τρέφονται, να αναπαύονται, να καλλωπίζονται και να λαμβάνουν τακτική άσκηση και στοργή.
  • Αδράνεια: Οι οδηγοί σκύλων πρέπει να εκτελούν καθημερινά τις εργασίες κινητικότητας. Ακόμα και αν έχουν αναπτυχθεί επιστημονικά και έχουν εκπαιδευτεί καλά, τα ζώα θα χάσουν τις δεξιότητές τους χωρίς συνεχή πρακτική.

Κριτήριο επιλογής σκύλου

Τα κριτήρια επιλογής διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, αυτό που μένει όμως σταθερό είναι το σκυλί να είναι υπάκουο, εκπαιδεύσιμο, ενεργητικό, έξυπνο και σχετικά μεγαλόσωμο.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved