Καλοκαιρινές διακοπές: Με ή χωρίς το κατοικίδιο;

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να οργανώσουμε το ταξίδι μας που έχουμε σκεφτεί να κάνουμε εδώ και καιρό ... Αλλά με το κατοικίδιο μας τι κάνουμε;

Καλοκαιρινές διακοπές: Με ή χωρίς το κατοικίδιο;

Πρέπει να τα βάλουμε όλα κάτω και να τα ζυγιάσουμε. Είναι το πρώτο ταξίδι του μικρού μας φίλου; Θα ταξιδέψουμε με αυτοκίνητο; Θα το πάρουμε μαζί ή θα το φιλοξενήσει κάποιο Pet Hotel;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αν το κατοικίδιο μας δεν έχει ξαναπάει ταξίδι, είναι να το πάμε μία μεγάλη βόλτα, απ’ όσο έχει συνηθίσει, με το αυτοκίνητο. Έτσι θα καταλάβουμε αν του αρέσει ή αν αρρωσταίνει.

Οι μικροί μας φίλοι είτε είναι σκύλοι, είτε είναι γάτες θα πρέπει να έχουν τα δικά τους μεταφορικά μέσα ώστε να είναι προστατευμένα. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι ελεύθερα μέσα στο όχημα. Μπορείτε επίσης αν έχετε μεγάλο αυτοκίνητο να τα τοποθετήσετε στο πίσω μέρος του μέσα σε μεταλλικά κλουβιά. Αν το σκυλάκι σας είναι μεγάλο σε μέγεθος τότε θα πρέπει να τον δέσετε με ζώνη ασφαλείας ειδική για ζώα, όπως κάνετε και εσείς, και ποτέ στα μπροστινά καθίσματα γιατί σε περίπτωση ατυχήματος οι αερόσακοι θα το χτυπήσουν.

diakopes katoikidio 1

Όταν το ταξίδι σας είναι πολλές ώρες θα πρέπει να κάνετε ενδιάμεσες στάσεις, να το βγάζετε για να ξεπιάνεται, να κάνει την ανάγκη του, να πιεί νερό. Αυτό πρέπει να γίνεται κάθε δύο ώρες. Και προσοχή πάντα να το έχετε δεμένο με το λουρί του.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ανάλογα με τι εποχή είναι, θα πρέπει να έχετε και αναλόγως το κλιματιστικό. Τα ζωάκια μπορεί εύκολα να πάθουν θερμοπληξία, γι αυτό μην τα αφήνετε μόνα τους μέσα στο αυτοκίνητο ούτε και για λίγο.
Μαζί σας φυσικά θα πρέπει να έχετε ένα βαλιτσάκι με τα φάρμακα που ίσως χρειαστούν σε περίπτωση ανάγκης. Κάποια από αυτά θα πρέπει να είναι γάζες και αντισηπτικά.

Η αλήθεια είναι ότι τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο «φιλικά» με τα κατοικίδια, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις, κάποια από αυτά θα βρείτε στο site www.petfriendlyholidays.com.

Σημαντικό είναι το ζωάκι σας να έχει Πιστοποιητικό Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης (Τσίπ), και στο κολάρο του σε ταμπελίτσα το όνομα του και τα στοιχεία σας οπότε σε περίπτωση που χαθεί να μπορέσουν να σας βρουν.

Μην ξεχάσετε μαζί σας να έχετε ότι το κάνει ευτυχισμένο, αυτό ίσως να είναι κάποιο παιχνίδι ή κάποιο κρεβατάκι ώστε στο νέο μέρος που θα πάτε να του έχετε πράγματα που να το κάνουν να νοιώθει οικεία. Φυσικά αυτό που δεν θα ξεχάσετε είναι τη τροφή του και τα πιατάκια φαγητού-νερού.

diakopes katoikidio 1

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Καλό θα είναι το νέο μέρος που θα πάτε να μην του βάλετε νερό από τη βρύση, αλλά εμφιαλωμένο, ώστε να αποφύγετε τυχόν εντερικές διαταραχές.

Αν όμως, αποφασίσετε να μην σας ακολουθήσει ο μικρός σας φίλος και δεν έχετε κάποιον της εμπιστοσύνης σας για να το αφήσετε μαζί του, μια λύση είναι οι Πανσιόν Ζώων. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, αυτός θα έχει να σας προτείνει κάποια αξιόπιστα ξενοδοχεία. Κάντε έρευνα αγοράς, επισκεφτείτε διάφορα και επιλέξτε αυτό που θεωρείτε καλύτερο ή ρωτήστε γνωστούς σας με κατοικίδια να σας πουν πού αφήνουν τα ζωάκια τους όταν φεύγουν διακοπές.
Όποια τελικά κι αν είναι η επιλογής σας φροντίστε το κατοικίδιο σας να νοιώθει άνετα και να είναι χαρούμενο.

Καλά να περάσετε!!

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved