Πότε πρέπει να δει το κατοικίδιο σας άμεσα κτηνίατρος!

Ο εμετός και η διάρροια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα των γαστρεντερικών ενοχλήσεων. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των ιών και των παρασίτων, από κάτι πολύ απλό, όπως να έχει φάει κάτι χαλασμένο, εως κάτι πιο περίπλοκο όπως ο καρκίνος ή κάποιο όργανο με πρόβλημα (όπως η νεφρική ανεπάρκεια).

Πότε πρέπει να δει το κατοικίδιο σας άμεσα κτηνίατρος!

Μπορεί να μεταφραστεί, ώς γαστρεντερίτιδα δηλαδή μια αναστάτωση ή φλεγμονή στο στομάχι και τα έντερα. Όπως και στους ανθρώπους, η γαστρεντερίτιδα έτσι και στα κατοικίδια ζώα μπορεί να προκληθεί από ένα πλήθος προβλημάτων που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή τους.

Ο εμετός συνήθως δείχνει ερεθισμό στο στομάχι και στο άνω λεπτό έντερο, ενώ η διάρροια μπορεί να σημαίνει ερεθισμό οπουδήποτε κατά μήκος της εντερικής οδού. Αλλά αυτά είναι απλές γενικεύσεις, φυσικά.

Συμπτώματα και ταυτοποίηση

  • Εμετός με καφέ χρώμα μπορεί να σημαίνει ερεθισμό ή αιμορραγία στο στομάχι.
  • Περιττώματα που είναι σκούρα ή μοιάζουν με πίσσα μπορεί να υποδεικνύει αιμορραγία στο στομάχι ή ψηλά στα έντερα.
  • Διάρροια που είναι υδαρής ή επικαλυμμένη με βλέννα συνήθως σημαίνει ένα πρόβλημα στο κόλον, το οποίο είναι το όργανο που είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση της περίσσειας υγρασίας από τα κόπρανα.
  • Αχώνευτο αίμα στα κόπρανα τείνει να προσδιορίσει ένα πρόβλημα κάτω στο πεπτικό σύστημα, συνήθως του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Επειδή το κατοικίδιο ζώο σας δεν μπορεί να μιλήσει, ο κτηνίατρός σας βασίζεται σε εσάς για σημαντικές πληροφορίες, όπως τα σημεία που αναφέρθηκαν παραπάνω.

13322027 10209312613482172 306440429340196095 n

Παρακολουθήστε τη γαστρεντερική δραστηριότητα του κατοικίδιου ζώου σας, έτσι ώστε να μπορείτε να περιγράψετε την ποσότητα, τη συχνότητα, και το είδος του εμετού ή της διάρροιας. Εάν είναι δυνατόν, πάρτε ένα δείγμα του υλικού για να το δείξετε στον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρος μπορεί να χρειαστεί να εκτελέσει κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Αιματολογικές Εξετάσεις
• Έλεγχος κοπράνων για να ελέγξει για τυχόν εντερικά παράσιτα ή άλλες ανωμαλίες
• Κοιλιακές ακτίνες Χ για ξένα σώματα ή σημεία απόφραξης
• Υπερηχογράφημα κοιλίας, για να εξετάσει πιο προσεκτικά τα εντόσθια και άλλα κοιλιακά όργανα

Θεραπεία

Περιπτώσεις ήπιου εμετού ή / και διάρροιας συνήθως ανταποκρίνονται καλά σε TLC και σε βασική φροντίδα στο σπίτι. Νηστεία για 24 ώρες ώστε να επιτραπεί στον γαστρεντερικό σωλήνα να αναπαυθεί συστήνεται συχνά. Εάν τα συμπτώματα σταματήσουν, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να ξεκινήσει μικρές ποσότητες, εύπεπτης τροφής, όπως βραστό κοτόπουλο και ρύζι.

Αν τα παράσιτα είναι το πρόβλημα, θα συνταγογραφηθεί φάρμακο από τον κτηνίατρό σας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αν η γαστρεντερίτιδα είναι μακρά σε διάρκεια, ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, ο κτηνίατρό σας μπορεί να δώσει υγρά ενδοφλεβίως, για προστασία από την αφυδάτωση.

Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις εύκολες, μερικές φορές είναι ένα σημάδι για πιο σοβαρά προβλήματα, όπως πρόβλημα στο ήπαρ ή νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη, φλεγμονή του παγκρέατος, σοβαρή ιογενή λοίμωξη, ή αλλεργική νόσος του εντέρου. Ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορεί επίσης να προκαλέσουν έμετο και διάρροια.

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved