«Μαμά μπορούμε να κουρέψουμε τη γάτα μας και να την κάνουμε μπάνιο;»

Οι γάτες είναι από τη φύση τους πολύ καθαρά ζώα. Μία γάτα ξοδεύει 5 ώρες την ημέρα για την περιποίηση της και 16 ώρες για τον ύπνο της. Αλλά μερικές φορές ακόμα και οι πιο απαιτητικές γάτες χρειάζονται ένα makeover.

«Μαμά μπορούμε να κουρέψουμε τη γάτα μας και να την κάνουμε μπάνιο;»

Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη του τακτικού καλλωπισμού της γάτα σας:
• Θα κρατήσει τη γούνα της γάτας σας και το δέρμα καθαρό και σε καλή κατάσταση
• Θα μειώσει την ποσότητα των μαλλιών στα ρούχα και στα έπιπλά σας
• Θα υπάρχει μείωση των τριχόμπαλων
• Βοήθεια υποφέρουν από αλλεργίες ανέχονται τη γάτα σας καλύτερα
• Θα ανακαλύψετε τυχόν προβλήματα όπως, πληγές, ψύλλους, τσιμπούρια, εξογκώματα, εξανθήματα, απώλεια βάρους, πριν γίνουν σοβαρά

lazaros_karanasios

Πόσο συχνά;
Εξαρτάται από το είδος του τριχώματος, και το επίπεδο ανοχής της γάτας σας. Μικρού και μεσαίου μήκους τριχώματος, είναι γενικά καλό ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα για να αφαιρέσετε τα νεκρά μαλλιά και να αναδιανεμηθούν τα έλαια του δέρματος. Γάτες με κοντά μαλλιά σπάνια χρειάζονται να λούζονται εκτός αν είναι πολύ βρώμικα ή ανίκανα να καθαριστούν λόγω κακής υγείας. Οι γάτες με μακρύ τρίχωμα είναι μια διαφορετική κατηγορία. Θα πρέπει να βουρτσίζονται αρκετές φορές την εβδομάδα ή ακόμα και καθημερινά. Ράτσες όπως οι Περσίας μπορεί να χρειάζονται να λούζονται κάθε μήνα ή δύο για να κρατήσετε το μακρύ τους τρίχωμα καθαρό.

Κούρεμα
Το κούρεμα στις γάτες δε είναι σύνηθες όπως στους σκύλους. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να είναι η έσχατη ανάγκη, όπως αν έχουν δημιουργηθεί κόμποι όπου με το βούρτσισμα δεν μπορούν να φύγουν ή για να μην ακουμπάει το τρίχωμα τους στις ακαθαρσίες τους. Άλλος λόγος για να προχωρήσουμε στο κούρεμα μιάς γάτας είναι αν έχει παράσιτα, όπου σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κουρευτεί και να λουστεί.

Μπάνιο
Αν η γάτα σας έχει μακρύ τρίχωμα ή λερωθεί πολύ, θα πρέπει να λούζεται, σε διαφορετικές περιπτώσεις δε είναι απαραίτητο, αλλά μην περιμένετε να της αρέσει. Οι περισσότερες γάτες είναι απόλυτα προσβεβλημένες με την προοπτική ενός λουτρού. Κάποιες αντιστέκονται σθεναρά. Στην πραγματικότητα, αν η γάτα σας είναι αδύναμη, έχει καρδιακά προβλήματα ή υψηλή αρτηριακή πίεση, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του μπάνιου.

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved