Μάθετε τα πάντα για τα λοιμώδη νοσήματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι γατούλες σας!

Για τους λάτρεις της γάτας παντού, υπάρχουν τρία "F" ασθενειών των οποίων η αναφορά και μόνο μπορεί να τρομοκρατήσει: Ιός της Λευχαιμίας (FeLV), Ιός ανοσοανεπάρκειας(FIV), και Λοιμώδης περιτονίτιδα (FIP). Αν και είναι 3 διακριτές ασθένειες, προσβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή ή θανατηφόρα ασθένεια.

Μάθετε τα πάντα για τα λοιμώδη νοσήματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι γατούλες σας!

FeLV
Ιός της Λευχαιμίας Virus (FeLV) : Το σάλιο είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος που μπορούν οι γάτες να μεταδώσουν την ασθένεια. Τα γατάκια κάτω των 16 εβδομάδων ηλικίας είναι πιο επιρρεπή στην ασθένεια.

Μόλις ο ιός της λευχαιμίας εισέλθει στη γάτα, ένα από τα παρακάτω τρία πράγματα μπορούν να συμβούν :
• Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μπορεί να εξαπολύσει μια επίθεση και να απαλλαγεί η γάτα από τον ιό αυτό (ναι!!).
• Ο ιός μπορεί να κυκλοφορεί στο αίμα και να προκαλέσει οξεία νόσο (και, δυστυχώς, θάνατο)
• Ο ιός μπορεί να ταξιδέψει στο μυελό των οστών και να κρυφτεί, μέχρι την επανεμφάνιση του κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή του ζώου, όπου και να προκαλέσει καρκίνο ή άλλες ασθένειες.
Εάν η γάτα σας πάσχει από τον συγκεκριμένο ιό δυστυχώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία (αν και υπάρχουν κάποιες πειραματικές θεραπείες). Όμως, το προσδόκιμο ζωής για μια «υγιή» θετική γάτα μπορεί να πλησιάζει τα 3 χρόνια ή και περισσότερο.

FIV
Ιός ανοσοανεπάρκειας αιλουροειδών ή αλλιώς το AIDS των αιλουροειδών (FIV): Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εξάπλωσης της ασθένειας είναι το δάγκωμα. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί και σε γατάκια στην μήτρα και μέσω του γάλακτος.

Οι περισσότερες γάτες FIV θεωρούνται "ασυμπτωματικοί φορείς» και μπορούν να ζήσουν με τον ιό μέχρι και 10 χρόνια ή και περισσότερο. Στην πραγματικότητα, αυτές οι γάτες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από μια άλλη ασθένεια. Ωστόσο, όπως ο FeLV, έτσι και ο FIV αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τις γάτες περισσότερο επιρρεπή σε ιούς του ανώτερου αναπνευστικού, λοιμώξεις του δέρματος, εντερικές λοιμώξεις και καρκίνο.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε και εδώ θεραπεία για τον FIV, μολονότι ορισμένες πειραματικές θεραπείες έχουν προταθεί. Η σωστή φροντίδα, η καλή διατροφή και η έγκαιρη θεραπεία των ταυτόχρονων ασθενειών είναι πολύ σημαντικό . Ο εμβολιασμός για τους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού είναι επίσης σημαντικός, ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί ένα αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα.

FIP
Λοιμώδης περιτονίτιδα (FIP): Προκαλείται από το coronavirus των αιλουροειδών. Κανονικά ο κορωναϊός είναι αβλαβής ιός που μπορεί να προκαλέσει διάρροια σε γατάκια. Αλλά σε ορισμένες γάτες, αυτός ο αβλαβής ιός μπορεί να μεταλλαχθεί σε μια πολύ επιθετική μορφή.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι αυτός ο μεταλλαγμένος ιός μεταβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας. Νεαρές γάτες με FIP τείνουν να αναπτύσσουν την «υγρή μορφή» της νόσου, όπου παχύ κίτρινο υγρό συσσωρεύεται στην κοιλιά ή το στήθος. Μεγάλες γάτες έχουν την τάση να αναπτύξουν την «ξηρή μορφή», η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μάτια, στο νευρικό σύστημα, στο ήπαρ, ή σε άλλα όργανα, διαταράσσοντας τη λειτουργία τους.

Ο ιός αυτός κάνει μερικές γάτες ληθαργικές, χάνουν την όρεξή τους με αποτέλεσμα να χάσουν βάρος.

Παρόλο που ο συγκεκριμένος ιός εύκολα καταστρέφεται από απολυμαντικά, μπορεί να επιβιώσει έξω από το σώμα έως και 6 μήνες, σε αντίθεση με τον FeLV και τον FIV , οι οποίοι δεν επιβιώνουν για πολύ στο περιβάλλον. Όπως και με τους προηγούμενους ιούς ο FIP δεν έχει καμία αποτελεσματική θεραπεία ή ίαση και το προσδόκιμο ζωής είναι πολύ σύντομο.

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved