Ο πρώτος και πιο διαδεδομένος κίνδυνος είναι τα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Την περίοδο των χριστουγέννων τα κατοικίδιά μας πολλές φορές έρχονται αντιμέτωπα με κινδύνους που βρίσκονται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

Ο πρώτος και πιο διαδεδομένος κίνδυνος είναι τα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Σκοπός του άρθρου να σας υποδείξει ορισμένους ώστε να αποφύγετε έγκαιρως ενδεχόμενο τραυματισμό.

Ο πρώτος και πιο διαδεδομένος κίνδυνος είναι τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, επειδή είναι μικρά και σπάνε εύκολα. Γι’ αυτό, πρέπει να τα τοποθετούμε εκτός της εμβέλειας τους, σε όσο το δυνατόν ψηλότερο σημείο πάνω στο δέντρο, ώστε να μην τα φτάνουν. Σε περίπτωση κατάποσης κάποιου από το σκύλο μας, είναι πιθανό να εκδηλώσει εμετό ή δυσκολία στην αφόδευση.

ball

Προσοχή στα άγκιστρα του χριστουγεννιάτικου δέντρου που πέφτουν συχνά στο πάτωμα και είναι δύσκολο να τα διακρίνουμε. Υπάρχει κίνδυνος να τα τραυματίσουν, ειδικά στα πέλματα.

Φροντίστε το δέντρο σαςνα είναι πολύ καλά στερεωμένο. Οι γάτες λατρεύουν να σκαρφαλώνουν σ’ αυτό και οι απότομες πτώσεις μπορεί να τους προκαλέσουν τραυματισμούς- διαλύοντας παράλληλα τη διακόσμηση που με τόσο κόπο πετύχατε!

vase

Χειριστείτε με εξαιρετική προσοχή τα κεράκια και τα αρωματικά χώρου, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε σημεία που είναι εύκολα προσβάσιμα από το σκύλο ή το γατάκι σας. Κινδυνεύουν να καούν ή... να μας κάψουν.

TREEEEE

Μια άλλη παγίδα των Χριστουγέννων είναι τα λαμπάκια, τα οποία τραβούν την προσοχή των κατοικιδίων, σκύλου και γάτας, που πιθανόν να θελήσουν να παίξουν μ’ αυτά, με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Στον ίδιο κίνδυνο, όμως μπορούν να εκτεθούν το κουνέλι ή το ινδικό χοιρίδιο, τα οποία κυκλοφορώντας ελεύθερα μέσα στο σπίτι, ίσως αρχίσουν να παίζουν μ’ αυτά ή να μασούν τα καλώδια. Αποφύγετε, επίσης, τα διακοσμητικά φώτα με έντονη ή απότομη λάμψη, γιατί είναι πιθανό να προκαλέσουν φοβία στο κατοικίδιό σας.

Το Αλεξανδρινό, το κλασικό χριστουγεννιάτικο λουλούδι, είναι πανέμορφο, αλλά και άκρως τοξικό για τα κατοικίδια, γι’ αυτό καλό είναι να τοποθετείται σε ψηλά σημεία ή, ακόμα καλύτερα, σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή τα ζώα μαζί του.

sweet

Γλυκίσματα και φαγητά: η μεγάλη, αμαρτωλή κατηγορία για όλους- ανθρώπους και ζώα! Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες αποτελούν πειρασμό για τα κατοικίδια, κυρίως όμως για τους λαίμαργους σκύλους, όπως τα λαμπραντόρ τα μπόξερ και τα λυκόσκυλα. Κι επειδή είναι εύσωμα σκυλιά, μπορούν εύκολα ν’ ανέβουν στο τραπέζι και να γευτούν, όταν δεν τα βλέπουν τα αφεντικά τους. Γι’ αυτό προσοχή: κρύψτε τα στα ντουλάπια.

Μην κρεμάτε γλυκίσματα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ειδικά σοκολάτα, που είναι τοξική για τα κατοικίδια.

chicken

Μην παρασύρεστε και ταίζετε τα κατοικίδιά σας με αποφάγια από το χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, διότι πρόκειται για εδέσματα με πολλά μπαχαρικά και λιπαρά, τα οποία υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν γαστρεντερολογικά προβλήματα, όπως εμετούς και διάρροιες. Ο σκύλος ή η γάτα δε γιορτάζουν, τους αρκούν τα δικά τους, γνώριμα φαγητά, που μάλιστα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να προάγουν την υγεία τους.

cat

Κίνδυνος, όχι όμως μόνο χριστουγεννιάτικος, είναι το τζάκι, διότι στους σκύλους και στις γάτες αρέσει ιδιαίτερα να ξαπλώνουν πάρα πολύ κοντά του, εξαιτίας της θαλπωρής που δημιουργεί και την οποία αναζητούν διακαώς. Να θυμάστε να βάζετε πάντα το προστατευτικό κάλυμμα όταν απουσιάζετε, ώστε αν πεταχτεί κάποια σπίθα να μην πέσει πάνω τους και τους προκαλέσει έγκαυμα. Εκτός σπιτιού, τώρα, όταν κάνει κρύο και χιονίζει πρέπει να ξέρετε ότι τα ζώα που έχουν συνηθίσει στο σπίτι μπορεί να υποστούν έγκαυμα στις πατούσες και στην κοιλιακή χώρα, αν ξαπλώσουν στο έδαφος. Υπάρχουν ειδικά προστατευτικά γι αυτό το σκοπό, προμηθευτείτε τα.

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved