Πρώτη φορά σκυλάκι στο σπίτι, πριν ή μετά το παιδί;

Πρώτη φορά σκυλάκι στο σπίτι, πριν ή μετά το παιδί;

Καθημερινά πολλά ζευγάρια προβληματίζονται με την απόκτηση ενός σκύλου σε σχέση με το αν θα έπρεπε να προηγηθεί από τον ερχομό ενός παιδιού στην οικογένεια ή να πραγματοποιηθεί αργότερα.

Πρώτη φορά σκυλάκι στο σπίτι, πριν ή μετά το παιδί;

Αναμφίβολα, η απόκτηση ενός σκύλου δεν πρέπει να αποτελεί μια βεβιασμένη κίνηση αλλά να είναι το προϊόν μιας ώριμης σκέψης και από τα δύο μέλη του ζευγαριού. Καλό θα ήταν να γνωρίζουν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες πως ένας σκύλος έχει αρκετές ανάγκες και δεν είναι κάτι το οποίο το αποκτήσαμε και στη συνέχεια το παραμελούμε.

Χρειάζεται λοιπόν να αφιερώνουμε χρόνο από την καθημερινότητα μας για να πηγαίνει τις τακτικές ημερήσιες βόλτες του αλλά και να ασχολούμαστε μαζί του βουρτσίζοντάς τον, κάνοντας τον μπάνιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διατηρώντας σωστή υγιεινή στους χώρους που ζει και στα σκεύη που χρησιμοποιεί για το φαγητό του. Επιπλέον απαιτούνται και οι επισκέψεις στον κτηνίατρο είτε αν είναι απόλυτα υγιής για τα τυπικά check-up, είτε αν είναι άρρωστος για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία του εκάστοτε προβλήματος. Συνεπώς ο νεοφερμένος σκύλος απαιτεί αρκετό χρόνο, είναι μία δέσμευση, αποτελεί ένα επιπλέον έξοδο στην οικογένεια έχοντας ανάγκη από πολύ αγάπη και στοργή.

Πολλά είναι τα ζευγάρια που σίγουρα για διάφορους λόγους δεν είναι έτοιμα να αποκτήσουν ένα παιδί, προβαίνοντας στην αγορά ενός σκύλου ως κατοικίδιο. Είναι μια επιλογή η οποία προετοιμάζει θα λέγαμε το ζευγάρι για τον μελλοντικό ερχομό ενός παιδιού. Αυτό συνδέεται άμεσα με το ότι ξαφνικά το ζευγάρι αρχίζει να έχει ορισμένες ευθύνες απέναντι στο σκύλο αναγκάζοντας τους να γίνονται περισσότερο υπεύθυνοι και ταυτόχρονα να μαθαίνουν πώς να τις διευθετούν και να τις κατανείμουν σωστά και λειτουργικά. Έχουμε πάντα υπ όψιν μας βέβαια πως ο ερχομός ενός παιδιού δε θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην παράλληλη συμβίωση παιδιού- σκύλου.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα αυτή η εξέλιξη μέσα στην οικογένεια διότι δεν είναι λίγες οι φορές στις οποίες ο σκύλος καταλήγει είτε να δωριστεί κάπου είτε στις χειρότερες των περιπτώσεων να εγκαταλειφθεί στο δρόμο. Τρίχες μέσα στο σπίτι, γαυγίσματα και πιθανή νευρικότητα του σκύλου δε θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο για την παραμονή του σκύλου στο σπίτι, προσπαθώντας διεξοδικά να λυθούν τέτοιες πιθανές καταστάσεις.

Υπάρχουν από την άλλη οικογένειες οι οποίες αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα σκύλο έχοντας ήδη παιδιά. Αναλογιζόμενοι εκ νέου τις ευθύνες ενός σκύλου, σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει η ηλικία των παιδιών. Έτσι όταν πρόκειται για πολύ μικρές ηλικίες, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η απόκτηση ενός κουταβιού ισοδυναμεί με ένα επιπλέον μέλος στην οικογένεια του οποίου τη φροντίδα και περιποίηση θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου εκείνοι. Αντιθέτως μεγαλύτερα παιδιά σίγουρα μπορούν να διαπαιδαγωγηθούν από τους γονείς τους και εν μέρη να συμβάλλουν καθοριστικά στην ομαλή συνύπαρξη όλων.

Η απόκτηση ενός σκύλου και η συμβίωση με παιδιά, συντελεί σύμφωνα με μελέτες για την αποφυγή διαφόρων αλλεργιών μιας και το παιδί έρχεται νωρίς σε επαφή με τέτοιου είδους αλλεργιογόνα, ευαισθητοποιώντας τον οργανισμό, θωρακίζοντάς τον με τα κατάλληλα αντισώματα, αποκτώντας ανόσια.

Παράλληλα το παιδί από μικρό αρχίζει να συνειδητοποιεί πως κάτι το οποίο του αρέσει και διασκεδάζει μαζί του δεν είναι ένα απλό παιχνίδι που παίζει στην αρχή και μετά το παρατάει αλλά το προσέχει και το φροντίζει διαρκώς. Έτσι καλλιεργούνται συναισθήματα τόσο αγάπης και στοργής όσο ωριμότητας και υπευθυνότητας.

Είτε υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια είτε όχι ο σκύλος μας πρέπει να επισκέπτεται συχνά τον κτηνίατρο για μια τυπική κλινική εξέταση, να τηρείται το ετήσιο εμβολιακό πρόγραμμα και σαφώς να επαναλαμβάνονται μέτρα σωστής αποπαρασίτωσης.

Το τελευταίο που αφορά τόσο εξωπαράσιτα (ψύλλοι, τσιμπούρια, σκνίπα) όσο και ενδοπαράσιτα (εντερικά παράσιτα) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Αυτά τα παράσιτα σπάνια δημιουργούν προβλήματα στο κατοικίδιο σας, και είναι δύσκολο να δείτε τα σημάδια της μόλυνσης. Ακόμη και ζώα, που φαίνονται σε πολύ καλή κατάσταση, συχνά έχουν σκουλήκια. Μερικές φορές όμως, παράσιτα όπως μερικά σκουλήκια ταινίας μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο ασθένειες γνωστές ως ανθρωποζωονόσους απειλώντας την υγεία του. Πρέπει να είστε βέβαιοι ότι τα ζώα σας παρακολουθούνται αλλά κάνουν και σωστή θεραπεία η οποία επιβάλλεται να γίνεται πιο τακτικά από το προκαθορισμένο όταν έχουμε πολύ μικρά παιδιά μέσα στο σπίτι καθαρά για προληπτικούς λόγους.

Όταν λοιπόν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες ενός σκύλου νιώθουν έτοιμοι να προβούν στην απόκτηση ενός τέτοιου κατοικιδίου, καλό θα ήταν να εξετάσουν σωστά την επιλογή της ράτσας η οποία θα είναι ιδιαίτερα καθοριστική. Μικρόσωμες αλλά και μεσαίου μεγέθους φυλές αποτελούν ιδανική λύση τόσο για τη ζωή στο διαμέρισμα όσο και για τη συνύπαρξη με τα παιδιά. Φιλικές και ιδιαίτερα συνεργάσιμες είναι τα maltese, bischon frisé, yorkshire terrier, west highland terrier, griffon, cocker spagnel και french bulldog.

Δεν αποκλείονται όμως και πιο μεγαλόσωμες φυλές όπως labrador retriever, γερμανικοί ποιμενικοί, chow chow αλλά και boxer. Συνίσταται ορισμένες φυλές όπως rottweiler, dogo argentino, pitbull και doberman λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα τους και ενίοτε της απρόσμενης συμπεριφοράς τους να μην αποτελούν πρώτη επιλογή και ίσως να αποφεύγονται από οικογένειες με παιδιά.

Ανακεφαλαιώνοντας η απόκτηση ενός σκύλου σε συνάρτηση με τον ερχομό ενός παιδιού σίγουρα είναι ένα θέμα για το οποίο οι γονείς καλούνται να κρίνουν ορισμένες καταστάσεις, να επεξεργαστούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και τελικώς να καταλήξουν σε μία ώριμη σκέψη που μόνο αποτέλεσμα θα έχει ο σκύλος να αποτελεί ένα ισάξιο και αξιότιμο μέλος της οικογένειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr 
email: info@vetherapy.gr 

 

179.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Hape Happy Family Ξύλινο Κουκλόσπιτο Mansion (E3405Α)
16.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Παιδική φόρμα
89.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Duchess of Nemours
19.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Αμάνικο μπουφάν πράσινο DMN για αγόρι
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς να κάνετε τα φετινά Χριστούγεννα μια «μαγική» εμπειρία

Πώς να κάνετε τα φετινά Χριστούγεννα μια «μαγική» εμπειρία

Ανεξάρτητα από τα πόσα Χριστούγεννα έχετε ζήσει δείτε τα φετινά σαν μια…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς ωφελείται το μωρό σας όταν του διαβάζετε ιστορίες πριν τον ύπνο

Πώς ωφελείται το μωρό σας όταν του διαβάζετε ιστορίες πριν τον ύπνο

Οι «ιστορίες για ύπνο» είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Τα παιδιά ετοίμασαν τα χριστουγεννιάτικα δώρα για τους αγαπημένους τους. Όμορφες φωτογραφίες (pics)

Τα παιδιά ετοίμασαν τα χριστουγεννιάτικα δώρα για τους αγαπημένους τους. Όμορφες φωτογραφίες (pics)

Ετοίμασαν τα δώρα τους και τα έβαλαν ήδη κάτω από το δέντρο.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Για την πιο minimal και σύγχρονη κουζίνα που έχεις ονειρευτεί!

Για την πιο minimal και σύγχρονη κουζίνα που έχεις ονειρευτεί!

Αν υπάρχει ένα σημείο στο σπίτι μου που με χαλαρώνει και με…
Διάβασε τη συνέχεια

Best of DPG network

MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies