Το βούτυρο καταπραΰνει το ηλιακό έγκαυμα;

Η ηλιοθεραπεία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην επιδερμίδα μας ειδικά να ξεχαστούμε με τις ώρες στον ήλιο.

Το βούτυρο καταπραΰνει το ηλιακό έγκαυμα;

Το ηλιακό έγκαυμα είναι μία από αυτές και εκτός των άλλων μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επίπονο. Με ποιούς τρόπους λοιπόν θα ανακουφιστούμε από το έγκαυμα;

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο για να απομακρύνει την καούρα; Την απάντηση δίνουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) σύμφωνα με τους οποίους, το βούτυρο όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά επιδεινώνει το έγκαυμα. Κι αυτό γιατί «παγιδεύεται» η θερμότητα στο εσωτερικό του δέρματος από το στρώμα του λίπους (το ίδιο συμβαίνει και με τη βαζελίνη, το λάδι και κάθε άλλη λιπαρή ουσία).

Η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση ενός ηλιακού εγκαύματος είναι οι κομπρέσες παγωμένου νερού (να τις αφήνετε στο δέρμα σας για 20 λεπτά τη φορά και να τις βάζετε όσο συχνά χρειάζεστε, συνήθως κάθε 2-3 ώρες και επί όσες μέρες ανακουφίζουν τα συμπτώματά σας).

Άλλη καλή επιλογή είναι η οδοντόπαστα (αλλά χωρίς μέντα ή παράγωγα μέντας όπως η μενθόλη, γιατί μπορεί να προκληθεί ερεθισμός του δέρματος) και το άπαχο γιαούρτι, το οποίο απάγει τη θερμότητα (όπως και η οδοντόπαστα) αλλά επιπλέον περιέχει πολύ νερό οπότε δρα και ενυδατικά.

Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό όλες τις ώρες. Ναι μεν οι πιθανότητες ηλιακού εγκαύματος είναι αυξημένες το μεσημέρι επειδή κορυφώνονται τα επίπεδα της UVB, αλλά τα επίπεδα της UVA που προκαλεί φωτογήρανση είναι αυξημένα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επιπρόσθετα, τόσο η UVA όσο και η UVB ευθύνονται για την ανάπτυξη δερματικών καρκίνων, άρα χωρίς ηλιοπροστασία κινδυνεύουμε από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

Διαβάστε επίσης

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ηλιακά εγκαύματα-Τι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved