Θάνος Ασκητής: «Οφείλει μια γυναίκα να διεκδικεί τον ρόλο της ως αντικείμενο πόθου;»

Οφείλει μια γυναίκα να διεκδικεί τον ρόλο της ως αντικείμενο πόθου; Ο ρόλος αυτός την μειώνει ως προσωπικότητα και σύντροφο;

Θάνος Ασκητής
Θάνος Ασκητής: «Οφείλει μια γυναίκα να διεκδικεί τον ρόλο της ως αντικείμενο πόθου;»

Η παρουσία και η ταυτότητα μιας γυναίκας συνδέονται άμεσα με την ομορφιά, την θηλυκότητα και την έλξη που προκαλεί στο αντίθετο φύλο. Η εικόνα της είναι κεντρικό στοιχείο του σεξουαλικού της ρόλου, για αυτό άλλωστε και η κάθε γυναίκα έχει ανάγκη να αισθάνεται όμορφη και να φροντίζει τον εαυτό της.

Ξοδεύει χρήμα και χρόνο προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα είναι όμορφη και αρεστή. Η γυναίκα που νιώθει καλά για την εικόνα της έχει καλύτερη σεξουαλική έκφραση αφού είναι και αισθάνεται ποθητή από τον εραστή της.

Στις μέρες μας όμως, η υπερβολική προβολή της γυναίκας ως αντικείμενο πόθου μέσα από τα μέσα ενημέρωσης (τηλεόραση, περιοδικά) είναι αιτία ώστε συχνά να ταυτίζεται η εικόνα της όμορφης γυναίκας με εκείνη της προκλητικής, της γυναίκας μοντέλο, της γυναίκας που είναι πάντα έτοιμη και πρόθυμη.

Άμεση συνέπεια αυτής της μονόπλευρης παρουσίασης της γυναικείας ομορφιάς είναι η μέση γυναίκα να αισθάνεται ότι είναι πολύ μακριά από αυτό το πρότυπο και να αντιλαμβάνεται την ομορφιά σαν αποκλειστικό προνόμιο της νέας γυναίκας, της γυναίκας που βρίσκεται εκτός γάμου, της γυναίκας που αναζητά τον μελλοντικό της σύντροφο και επιστρατεύει την ομορφιά της γι' αυτό. Ταυτόχρονα, η εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος έχει σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται η ομορφιά μέσω μίας επιφανειακής προσέγγισης και να ταυτίζεται με την υποτίμηση της γυναίκας ως προσωπικότητα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι σπάνιο να βλέπει κανείς την γυναίκα που βιώνει την καθημερινότητα ενός γάμου και καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλές απαιτήσεις, να αντιμετωπίζει την φροντίδα και την περιποίηση του εαυτού της ως μια περιττή πολυτέλεια, μια προτεραιότητα που βρίσκεται πολύ χαμηλά στην λίστα της.

Μπορεί ακόμα να σκέφτεται ότι ο ρόλος της γυναίκας που φροντίζει για την ομορφιά της δεν της ταιριάζει και ότι αντίθετα, εκείνη «οφείλει» να φροντίζει τον άνδρα της, το σπίτι της , τα παιδιά της. Δεν είναι σπάνιο να βλέπει κανείς γυναίκες που έχουν πάψει να φροντίζουν τον εαυτό τους και το σώμα τους, ακόμα και την υγιεινή τους. Ακόμα και στην κλινική πρακτική βλέπει κανείς ζευγάρια που η σεξουαλική τους ζωή επηρεάζεται σημαντικά από την παραίτηση της γυναίκας από την φροντίδα του εαυτού της, γεγονός που απωθεί τον σύντροφο και συρρικνώνει την επιθυμία του για σεξουαλική επαφή.

Άλλες φορές πάλι, η γυναίκα που δεν βρίσκει έναν άμεσο τρόπο να επικοινωνήσει τα «θέλω» και τις ανάγκες της στο σύντροφό της, παραμελεί τον εαυτό της προκειμένου να του πει με πλάγιο τρόπο ότι δεν θέλει να τον ικανοποιήσει και να τον προκαλέσει σεξουαλικά αφού και εκείνος δεν ακούει τα δικά της παράπονα.

Ο σύντροφος μπροστά σε αυτή την εικόνα μπορεί να νιώσει απογοήτευση και μπορεί να αποφύγει την σεξουαλική επαφή ή ακόμα και να αναζητήσει την ικανοποίηση σε μια άλλη γυναίκα που συγκλίνει περισσότερο στα πρότυπα των γυναικών που βλέπει καθημερινά στην τηλεόραση και τον τύπο. Το ζευγάρι μπαίνει με αυτό τον τρόπο σε ένα φαύλο κύκλο δυσλειτουργικής επικοινωνίας όπου ο ένας χρεώνει στον άλλο το πρόβλημα της σχέσης.

Το μήνυμα είναι ότι μια γυναίκα οφείλει να φροντίζει τον εαυτό της και το σώμα της, οφείλει να διεκδικεί την θετική σεξουαλική της εικόνα, να μεταφέρει στον σύντροφό της το μήνυμα και μέσα από την εξωτερική της εμφάνιση ότι τον επιλέγει για σεξουαλικό της παρτενέρ. Ο αυτοσεβασμός και η αγάπη για τον εαυτό μας καθρεφτίζεται πρωτίστως στον τρόπο που φροντίζουμε το σώμα και την εμφάνισή μας και προσκαλεί τον σύντροφό μας στην συμμαχική διεκδίκηση μιας ποιοτικής σχέσης και μιας καλής σεξουαλικής ζωής.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved