Θάνος Ασκητής: Η σύγχρονη γυναίκα και οι απαιτήσεις της κοινωνίας

Η εικόνα της σύγχρονης γυναίκας δεν περιορίζεται μόνον στην εικόνα του σώματός της.

Θάνος Ασκητής
Θάνος Ασκητής: Η σύγχρονη γυναίκα και οι απαιτήσεις της κοινωνίας

Ο κοινωνικός της ρόλος, η σχέση της με τον εαυτό της, ο ρόλος της σαν σύντροφος, σύζυγος και μητέρα, είναι αυτοί που ολοκληρώνουν το παζλ της απόλυτης σύγχρονης γυναίκας, η οποία πρέπει να ανταποκριθεί στα καλέσματα της και τις πολλαπλές απαιτήσεις του σήμερα. Ο κοινωνικός της ρόλος είναι ένα επίσης σημαντικό κομμάτι στην διαμόρφωση της αυτοεικόνας και του αυτοσεβασμού της.

Μία γυναίκα που έχει έντονη κοινωνική ζωή, περιβάλλεται και συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους σε καθημερινή βάση και εργάζεται σε ένα καλό και θεμιτό εργασιακό περιβάλλον, φαίνεται να έχει μία πιο ισορροπημένη ψυχική και συναισθηματική υγεία. Ο κοινωνικός της ρόλος μπορεί να αντικατοπτρίζεται όχι μόνο μέσα από την εικόνα που παρουσιάζει η ίδια, αλλά και μέσα από τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία στην οποία ζει την αντιλαμβάνεται και την αποδέχεται ως γυναίκα, ως σύζυγο και ως μητέρα.

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως με το πέρασμα των χρόνων η εικόνα της γυναίκας έχει αλλάξει βασικά και ουσιαστικά. Η σύγχρονη εικόνα της Ελληνίδας παρουσιάζει στοιχεία από όλα τα παραπάνω συνδυαστικά και πρέπει να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις αυτής της εικόνας. Αξιοσημείωτο είναι πως καθώς η σύγχρονη γυναίκα καλείται να παρουσιάσει στοιχεία τα οποία μπορεί να αντικρούονται μεταξύ τους, μπαίνει σε ένα πολύ δύσκολο αγώνα δρόμου. Η γυναίκα του σήμερα θέλει να τα προλάβει και να τα καταφέρει όλα για να παρουσιάσει την «σωστή» και ολοκληρωμένη εικόνα που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία. Μία μητέρα που πρέπει να είναι σωστή στην ανατροφή των παιδιών της πρέπει παράλληλα να είναι σωστή νοικοκυρά στο σπίτι, να προσέχει την εικόνα του σώματός της, να είναι σωστή σύντροφος και σύζυγος, να εκπέμπει σεξουαλικότητα.

Άρα, η σύγχρονη γυναίκα δεν αρκεί μόνο στην εικόνα που έχει η ίδια για τον εαυτό της, αλλά και στην εικόνα που παρουσιάζει μέσα από τις σχέσεις της, μέσα στο κοινωνικό της περιβάλλον, μέσα στην οικογένειά της, και μέσα στη σχέση της. Συμπερασματικά, η εικόνα της σύγχρονης γυναίκας αξιολογείται μέσα από διάφορες προσεγγίσεις και οπτικές γωνίες, είναι πιο απαιτητική και πιο δύσκολη στην επιτυχή ολοκλήρωσή της.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής κ' Σεξουαλικής Υγείας

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή
Σεξουαλικής Υγείας
210 7.79.79.79
Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-14.00 και 14.00-20.00

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved