«Εγινα πατέρας! Και τώρα;» - Χρήσιμες συμβουλές από τον Θάνο Ασκητή για το νέο μπαμπά!

«Εγινα πατέρας! Και τώρα;» - Χρήσιμες συμβουλές από τον Θάνο Ασκητή για το νέο μπαμπά!

Ήρθε στο σπίτι το νέο μωράκι με τη μαμά του! Έχουμε συνηθίσει να πέφτει όλο το ενδιαφέρον στη μητέρα και στο βρέφος, σαν να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι και η συμβολή του πατέρα.

«Εγινα πατέρας! Και τώρα;» - Χρήσιμες συμβουλές από τον Θάνο Ασκητή για το νέο μπαμπά!

Ξεχνάμε ότι δεν αλλάζει μόνο η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση της γυναίκας που γίνεται μητέρα αλλά και του άνδρα που γίνεται πατέρας. Κυρίως μάλιστα όταν είναι το πρώτο μωρό στην οικογένεια. Έτσι λοιπόν, στις πρώτες εβδομάδες που το μωρό έχει επιστρέψει με την μητέρα του από το μαιευτήριο στο σπίτι, οι προκλήσεις είναι πολλές καθώς πρέπει η οικογένεια να προσαρμοστεί στις νέες συνήθειες και στα νέα ωράρια - που δεν είναι άλλα από αυτά που το «μικρό ανθρωπάκι» επιβάλλει με την παρουσία του και την ανάγκη του για φροντίδα, με ότι και αν συνεπάγεται: κούραση, ξενύχτια, θηλασμός...

Ο ρόλος του συντρόφου και πατέρα σε αυτή την ιδιαίτερα ευάλωτη και δύσκολη πρώτη περίοδο προσαρμογής είναι πολύ σημαντική. Η στήριξη από εκείνον αλλά και η βοήθειά του, το μοίρασμα της ανησυχίας από την οποία το ζευγάρι συνήθως διακατέχεται, είναι η βάση για την προσαρμογή σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα.

Συχνά θεωρούμε ότι ο σύζυγος-πατέρας είναι απλά παρατηρητής και διευκολύνει στην επίλυση των αναγκών της οικογένειας, με το να φροντίσει να υπάρχουν τα υλικά αγαθά που χρειάζονται η μητέρα και το βρέφος. Καλό είναι να αρχίσουμε να τον βλέπουμε και εκείνον σαν άνθρωπο που περνάει τις δικές του ψυχικές διακυμάνσεις στο νέο του ρόλο.

Διαφορετικά, όταν το ζευγάρι από δύο γίνει τρεις ή και περισσότεροι, ο γυρισμός από το μαιευτήριο συνοδεύεται από προβλήματα! Ο πατέρας βρίσκεται με ένα μωρό στην αγκαλιά που στην αρχή φοβάται ακόμη και να το πιάσει. Η σύζυγος μπορεί να του ζητάει να την βοηθήσει σε πράγματα και καθήκοντα που ήταν «έξω» από τον ρόλο του! Τα συναισθήματά του αντιφατικά. Συγκρούεται η περηφάνια, η χαρά και ο ενθουσιασμός για τον ερχομό του μικρού του με τις νέες ευθύνες, τις οικονομικές υποχρεώσεις που αυξάνονται, τις επαγγελματικές που φοβάται ότι ίσως δεν είναι τόσο προσηλωμένος και συγκεντρωμένος τώρα πια...

Μην ξεχνάμε άτι η γυναίκα προετοιμάζεται στο να γίνει μητέρα από την αρχή της εγκυμοσύνης της βλέποντας το σώμα της να αλλάζει, βιώνοντας τις συναισθηματικές μεταβολές. Ο άνδρας που ναι μεν είναι δίπλα της, δεν νιώθει να γίνονται αλλαγές στον ίδιο. Έτσι λοιπόν, μοιάζει να είναι απροετοίμαστος στην αλλαγή όχι μόνο του αριθμού των ατόμων στο σπίτι αλλά γενικότερα του τρόπου ζωής του!

Μερικές συμβουλές για τον πατέρα:
• Καλή διάθεση στην ανάληψη ευθυνών γύρω από τις υποχρεώσεις του μωρού (τάισμα, άλλαγμα πάνας, πλύσιμο, νανούρισμα, να το ηρεμίσει όταν κλαίει...).

• Συμμετοχή στις νυχτερινές βάρδιες για την φροντίδα του μωρού, ακόμη και αν δεν είναι κάθε βράδυ. Είναι πολύτιμη αυτή η κίνηση βοήθειας προς την μητέρα αλλά και για το δέσιμο πατέρα-βρέφους. Μπορεί να μην το θηλάζει ο πατέρας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και να το ταΐσει ή να το κάνει να ρευτεί!

• Η συνεργασία και η διάθεση για βοήθεια στις καθημερινές δραστηριότητες του σπιτιού, (π.χ. καθαριότητα, λίστα για ψώνια και η αγορά τους, πληρωμή λογαριασμών...) είναι σημαντική βοήθεια για την μητέρα, που σίγουρα δεν είναι εύκολο να τις αναλάβει τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Οσο απλό και αν φαίνεται, στην πράξη είναι τόσο δύσκολο! Να θυμάστε άτι ο ένας συμπληρώνει τον άλλον!

• Η επικοινωνία και ο διάλογος με την σύντροφο, είναι απαραίτητα όπλα για να μπορέσετε και οι δύο να ισορροπήσετε.

• Αν η μητέρα εκνευρίζεται πολύ εύκολα ή αν δείχνει να έχει πεσμένη διάθεση (λόγω ανακατανομής των ορμονών) χρειάζεται να της το επισημάνετε και να επισκεφτείτε ειδικό - μην ξεχνάμε την επιλόχεια κατάθλιψη που καραδοκεί...

• Όταν εκείνη αρνείται το σεξ μην καταλήγετε σε συγκρούσεις. Είναι κατανοητό ότι ο πατέρας δεν έχει υποστεί τις ψυχοσωματικές μεταβολές που βιώνει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά ούτε και στην περίοδο της λοχείας και του θηλασμού. Το σώμα της δεν έχει επανέλθει ακόμα στην πρότερη κατάσταση, από τις θηλές της τρέχει γάλα, θεωρεί οτι δεν είναι ελκυστική και ποθητή στον σύντροφό της. Η δική του ερωτική επιθυμία δεν επηρεάζεται με αποτέλεσμα το σεξ να είναι σημαντικό για αυτόν όπως ήταν και πριν την εγκυμοσύνη. Δώστε της λίγο χρόνο μέχρι να μπορέσει το σώμα της αλλά και η ερωτική της διάθεση να επανέλθουν.

• Ακόμη και αν δεν μπορείτε να κάνετε σεξ, μπορείτε να έχετε μεταξύ σας διάφορα ερωτικά παιγνίδια που θα σας βοηθήσουν να επαναφέρετε σταδιακά την σεξουαλική σας ζωή. Θυμίστε της ότι είναι η γυναίκα σας, η σύντροφός σας, ότι μοιράζεστε τις ίδιες ανησυχίες και ότι ακόμη και στο νέο σας ρόλο ως γονείς, την επιθυμείτε, την βρίσκεται αισθησιακή, γοητευτική και την ποθείτε.

• Το ζευγάρι θα πρέπει να εξακολουθεί να κοιμάται στο συζυγικό κρεβάτι, με το μικρό τον πρώτο καιρό στο δικό του κρεβατάκι δίπλα στη μητέρα. Αργότερα όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να πάει στο δικό του δωμάτιο. Το μωρό είναι φιλοξενούμενο για λίγο καιρό στο δωμάτιο των γονιών!

Είναι φυσικό τον πρώτο καιρό η προσοχή της μητέρας να είναι στραμμένη στο μωρό της, φαίνεται μάλιστα ότι δεν έχει μάτια για τίποτα άλλο, παρά γι αυτό και μόνο! Συχνά ο πατέρας νιώθει παραμελημένος, αισθάνεται ότι τον έχει βάλει στην άκρη, αναρωτιέται μήπως τελικά αυτό που ήθελε η σύντροφός του από εκείνον ήταν το παιδί και μόνο! Όχι, αυτό δεν ισχύει (τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις και στα υγιή ζευγάρια). Απλά, κάντε λίγη υπομονή, μείνετε δίπλα της χωρίς φωνές και φασαρίες, στηρίξτε την και δείξτε της με τον τρόπο σας ότι είστε και εσείς εκεί. Μην ξεχνάμε ότι το μωρό χρειάζεται και τους δύο γονείς του: την μητέρα και τον πατέρα που αλληλοσυμπληρώνονται στο γονεϊκό τους ρόλο!

Μην ξεχνάμε επίσης, ότι η πατρότητα είναι και αυτή ένα συναίσθημα που αναπτύσσεται, ο άνδρας γίνεται πατέρας με την πάροδο του χρόνου και ενώ έρχεται σε επαφή με το παιδί του. Αναπτύσσει στενούς δεσμούς μαζί του. Αν το μωρό θεωρηθεί αιτία σύγκρουσης και απομάκρυνσης του ζευγαριού, θα υποφέρει όχι μόνο το ζευγάρι αλλά και η σχέση πατέρα-παιδιού! Να θυμόμαστε πάντα ότι το δύσκολο δεν είναι να γίνεις αλλά να είσαι γονιός.


Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια
Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
16.85 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Smartgames επιτραπέζιο Κυνηγοί Φαντασμάτων
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Γιατί είναι σημαντικό για το παιδί να μεγαλώνει σε μία «δεμένη οικογένεια»;

Γιατί είναι σημαντικό για το παιδί να μεγαλώνει σε μία «δεμένη οικογένεια»;

Όλοι θέλουμε να έχουμε μία δεμένη οικογένεια, καθώς μεγαλώνουμε με αυτή την…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Προτάσεις για το Σαββατοκύριακο - Τι να κάνετε με τα παιδιά στο σπίτι;

Προτάσεις για το Σαββατοκύριακο - Τι να κάνετε με τα παιδιά στο σπίτι;

Ιδέες και προτάσεις ψυχαγωγίας για το διήμερο.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Σταματίνα Τσιμτσιλή: Πώς τσίκνισε με την οικογένειά της - Δείτε φώτο

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Πώς τσίκνισε με την οικογένειά της - Δείτε φώτο

Τήρησε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Little Shopping Guide: 10 ανοιξιάτικα φορμάκια για το μωράκι σας

Little Shopping Guide: 10 ανοιξιάτικα φορμάκια για το μωράκι σας

Aν μόλις γεννήσατε, δείτε ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες αγορές για…
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Σεισμός Ελασσόνα: Από αχαρτογράφητο ρήγμα η δόνηση των 5,9R– Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους
Κορονοϊός - Παγώνη: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη»
Σεισμός Ελασσόνα: Για «σεισμικό ζεύγος» μιλά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο
Αυτός είναι ο τζογαδόρος «φαντομάς» που συστηνόταν ως «διευθυντής τράπεζας»
Υπόθεση Λιγνάδη: Οι μάρτυρες και τα ευρήματα - Εξελίξεις στην μήνυση κατά γνωστού ηθοποιού
Βέροια: Γρονθοκόπησε ντελιβερά επειδή άργησε την παραγγελία το βράδυ της Τσικνοπέμπτης
Κορονοϊός: «Βόμβα» Παυλάκη για την Αττική - «Είναι ακόμα σε κίνδυνο κατάρρευσης»
Γιώργος Λιβάνης: Ο νυν σύντροφος της Μαριαλένας έδωσε «respect» στον πρώην (video)
Κορονοϊός: Συναγερμός με τις μεταλλάξεις - Ο ιός μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από τον προηγούμενο
Κουφοντίνας: Οι επόμενες κινήσεις - Οι διάλογοι του δικαστηρίου
Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν ξέρει κανείς ακόμα αν βρισκόμαστε στο πικ του 3ου κύματος
Αδιανόητο: 17χρονος σκότωσε τους γονείς και την αδελφή του επειδή δεν ήθελε να πάει σχολείο
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Έλενα Τσαβαλιά - Μάρκος Σεφερλής: Αγνώριστος ο γιος τους, Χάρης