Ποιες ενδείξεις που δείχνουν αστάθεια στη σχέση ενός ζευγαριού;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σχέση μας θα πάει καλά ή θα έχει άσχημη κατάληξη;

Ποιες ενδείξεις που δείχνουν αστάθεια στη σχέση ενός ζευγαριού;

Πως θα καταλάβουμε ότι τα προβλήματά μας μπορούν να ξεπεραστούν ή θα μας οδηγήσουν στο διαζύγιο; Ερωτήσεις από ζευγάρια στο χώρο μας που ψάχνουν τη μαγική συνταγή της ευτυχισμένης σχέσης.

Και όμως, μαγική συνταγή δεν υπάρχει, όσο και να το θέλουμε. Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις, που αν έχουμε «τις κεραίες μας» όρθιες μπορούμε να τις αντιληφθούμε. Ενδείξεις που γίνονται εμπόδια ανάμεσά μας και οδηγούν σε μία συγκρουσιακή σχέση. Είναι φυσιολογικό στα ζευγάρια να έχουν μικροκαυγαδάκια, άλλωστε δίνουν και το «αλατοπίπερο» και τη νοστιμιά στη σχέση. Όταν όμως αυτά τα μικροκαυγαδάκια αποκτούν μία περιοδικότητα και επαναληψιμότητα, όταν περνούν στο γνωστό «εγώ τα λέω αλλά εσύ δεν με ακούς» ή το ακόμα πιο εγωκεντρικό «ή θα κάνεις αυτό που λέω για να μου αποδείξεις ότι με θέλεις ή…» και ξεκινούν οι εκβιασμοί, τότε, μπορεί το ζευγάρι να μην οδηγείτε στη νομική οδό για τη λύση της συμβίωσης, γιατί συμβίωση είναι αυτή και όχι σχέση λόγω του φόβου, η σχέση όμως έχει καταστραφεί, εφόσον έχει ήδη οδηγηθεί σε σοβαρά προβλήματα.

Κριτική: Έχουμε πει αρκετές φορές πόσο κακή είναι η κριτική στάση προς το παιδί σας, το ίδιο – ίσως και χειρότερα – είναι και για την κριτική που ασκείτε στον σύντροφο. Μην ξεχνάτε, είναι ένας ενήλικας που και εκείνος έχει άποψη και τον δικό του τρόπο διαχείρισης καταστάσεων. Πως θα αντιδρούσατε αν και εκείνος ασκούσε κριτική σε εσάς;

Αμυντικότητα: Όταν αντιδράτε αμυντικά, σημαίνει πως νοιάζεστε μόνο για τον εαυτό σας και δεν ακούτε τι σας λέει ο σύντροφός σας. Είναι σαν να του λέτε: «το πρόβλημα δεν είμαι εγώ, αλλά εσύ!», ενώ δεν αναλαμβάνετε την δική σας ευθύνη αλλά την προβάλλετε σε εκείνον. Μάλιστα, έχει φανεί από έρευνες, ότι η αμυντική στάση, κάθε άλλο παρά βοηθά τη σχέση, εφόσον με αυτόν τον τρόπο κλιμακώνεται η σύγκρουση και δεν επιλύεται.

Απόσυρση: σημαίνει ότι ενώ είμαι δίπλα σου, είναι σαν να μην είμαι. Οι περισσότεροι φαντάζομαι έχετε κάποια στιγμή να νιώσετε ότι έχετε απορροφηθεί από σκέψεις ή κάτι άλλο που τράβηξε την προσοχή σας, ενώ ο συνομιλητής σας εξακολουθεί να μιλάει. Στο ζευγάρι λοιπόν, σημαίνει την συναισθηματική ή και νοητική απομάκρυνση από μια συζήτηση, ακόμη και αν υπάρχει φυσική παρουσία.

Περιφρόνηση: «Αν σε περιφρονώ, τότε ίσως χρειάζεται να δω όσο πιο γρήγορα τι συμβαίνει ανάμεσά μας ή και σε εμένα προσωπικά, διαφορετικά, είναι θέμα χρόνου η απομάκρυνσή μας!» Η περιφρόνηση στη σχέση μπορεί να θεωρηθεί μία μορφή κακοποίησης, εφόσον θεωρώ πως είσαι κατώτερος από εμένα, δεν σε υπολογίζω και σου φέρομαι αντίστοιχα, με το να κοροϊδεύω ότι κάνεις ή το θεωρώ λάθος! Μάλιστα, αρκετά συχνά μπορεί να οδηγήσει στο να νιώσω αηδία προς το άτομό σου!

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved