«Τα αντίθετα έλκονται»: Πως μπορούμε να συμβιώσουμε όταν είμαστε τόσο …αντίθετοι;

«Τα αντίθετα έλκονται, τα ομώνυμα απωθούνται!» Αυτό μάθαμε στα σχολικά μας χρόνια μέσα από την φυσική και όπως δείχνουν τα πράγματα, ισχύει και στις ερωτικές σχέσεις.

Θάνος Ασκητής
«Τα αντίθετα έλκονται»: Πως μπορούμε να συμβιώσουμε όταν είμαστε τόσο …αντίθετοι;

Ωραία λοιπόν, τα αντίθετα πράγματι έλκονται, δύο αντίθετα άτομα μπορούν να έρθουν κοντά και να δημιουργήσουν σχέση. Μπορούν όμως να συνεχίσουν να είναι μαζί δύο άνθρωποι που γοητεύτηκαν από την …διαφορετικότητά τους; Τι θα συμβεί όταν ο αρχικός ενθουσιασμός αρχίσει να υποχωρεί; Τι χρειάζεται να προσέξουμε;

1. Αποδοχή της διαφορετικότητας:

Η αποδοχή αυτού που είναι τόσο διαφορετικό από εμένα, είναι ίσως και ο θεμέλιος λίθος στη σχέση μας. Μάλιστα, στην αποδοχή στηρίζονται και όλα όσα θα διαβάσεις παρακάτω. Άλλωστε, η έλλειψη αποδοχής της διαφορετικότητας δεν είναι αυτή που οδηγεί σε ρατσιστικές συμπεριφορές; Δεν μπορώ να δεχτώ το χρώμα του δέρματός σου, την διαφορετική κουλτούρα σου, τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό σου, τον διαφορετικό τρόπο που προσεύχεσαι, το βάρος σου, κλπ. Στη σχέση βέβαια, αυτή η διαφορετικότητα «με τράβηξε» σε εσένα. Περνώντας όμως ο ενθουσιασμός, έρχομαι αντιμέτωπος/η με μία εικόνα που μπορεί να με …δυσκολεύει!

atairiasto zeygari 2

2. Σεβασμός:

Σίγουρα ο σεβασμός χρειάζεται σε όλες τις σχέσεις: ερωτικές, φιλικές, εργασιακές… Πόσο περισσότερο όμως όταν νιώθω ότι είσαι διαφορετικός από εμένα, γεγονός που μπορεί κάποιες φορές να με κάνει να νιώθω άβολα και αμήχανα ή ακόμη και να με εκνευρίζει. Παρόλα αυτά, χρειάζεται να σεβαστώ αυτές τις πλευρές σου, τις τόσο διαφορετικές…

3. Δεν προσπαθώ να σε αλλάξω:

«Θα τον αλλάξω! Άσε να νομίζει ότι θα κάνει το δικό του…, Είναι μικρή σε ηλικία, θα την πλάσω όπως θέλω, θα την αλλάξω!» Σίγουρα θα έχεις ακούσει ή ίσως μπορεί να έχεις σκεφτεί και εσύ κάπως έτσι για τον/τη σύντροφό σου. Οι σχέσεις όμως υποφέρουν όταν ο ένας προσπαθεί να αλλάξει τον άλλο! Και τι είναι ο άλλος; Δεν έχει τη δική του γνώμη, τη δική του σκέψη και συμπεριφορά; Είναι απλά αυταπάτη να προσπαθώ να «σε αλλάξω». Πόσο μάλλον όταν θέλω να σε αλλάξω επειδή βλέπω ότι είμαστε τόσο διαφορετικοί. Μα, αυτή η διαφορετικότητα ήταν που μας έφερε κοντά… Πως τώρα σε απορρίπτω για αυτό ακριβώς που σε επέλεξα;

4. Επικοινωνώ αυτό που νιώθω:

Αν τελικά, έχω αρχίσει και αισθάνομαι άβολα με την διαφορετικότητά μας, χρειάζεται να το συζητήσω μαζί σου, να δούμε και οι δύο τι ακριβώς συμβαίνει και αντιδρώ. Μήπως έχω κλειστεί περισσότερο στον εαυτό μου; Μήπως θεωρώ πως δεν μου δίνεις σημασία; Μήπως θυμώνω μόνος/η μου και απλά ξεσπάω πάνω σου, χωρίς να εκφράζω όμως αυτό που πραγματικά με ενοχλεί λόγω της διαφορετικότητάς μας; Σίγουρα, η καθημερινότητα μας αλλάζει και τους δυο. Που βρισκόμαστε όμως μεταξύ μας;

zeygari 1

5. Ειλικρίνεια:

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στη σχέση, που μπορεί να διατηρήσει το «μαζί», ενώ η έλλειψή της δημιουργεί προβλήματα. Πόσο μάλλον όταν αρχίζω και λέω ψέματα σε εσένα ή ακόμη και στον εαυτό μου για το πώς είμαστε μαζί και προσπαθώ να κουκουλώσω καταστάσεις και συναισθήματα…

6. Συναισθηματική ωριμότητα:

Η συναισθηματική ωριμότητα είναι εκείνη που κρατάει τα ζευγάρια μαζί, εφόσον οι σύντροφοι φέρονται ώριμα και μακριά από εγωισμούς, μπαίνουν στη θέση του άλλου κάποιες φορές, έχουν τη συναισθηματική νοημοσύνη ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τη διαφορετικότητά τους…

7. Βοήθεια:

Η αναζήτηση βοήθειας είναι απαραίτητη όταν βλέπω ότι έχω αρχίσει να μην μπορώ να διαχειριστώ την διαφορετικότητά μας. Γιατί μπορεί στην αρχή να με γοήτευε αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα, τώρα όμως μπορεί να με κουράζει. Το να ζητήσω βοήθεια από ειδικό, θα με βοηθήσει να κατανοήσω τι ακριβώς συμβαίνει και να δούμε και οι δύο – αν θέλουμε – πως μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:

Ζευγάρι: Αν και δεν ταιριάζετε είστε μαζί, γιατί;

«Τον αγαπώ αλλά δεν είμαι πια ερωτευμένη μαζί του»

Συνηθισμένα προβλήματα μίας σχέσης και πως να τα λύσετε

Γκρινιάζετε, τσακώνεστε και δεν σας καταλαβαίνει; Αυτό είναι το μυστικό για καλύτερη επικοινωνία

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved