Η σημασία της υποστήριξης των γονέων και των φίλων στις ερωτικές σχέσεις των νέων ενηλίκων

Η διαμόρφωση και ανάπτυξη θετικών συναισθηματικών σχέσεων με τους γονείς και τους φίλους είναι θεμελιώδης για την ψυχολογική και σωματική υγεία των ατόμων καθ' όλη τη διάρκεια ζωής τους.

Η σημασία της υποστήριξης των γονέων και των φίλων στις ερωτικές σχέσεις των νέων ενηλίκων

Οι έρευνες δείχνουν ότι η υποστήριξη από γονείς και φίλους συνδέεται με μεγαλύτερη κοινωνική προσαρμογή και ευημερία και ότι η ποιότητα των ερωτικών σχέσεων επηρεάζεται σημαντικά από αυτές.

Η υποστήριξη από το στενό κοινωνικό περιβάλλον προς την εκάστοτε ερωτική σχέση έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση αυτή. Όσο οι νέοι πλησιάζουν προς την ενηλικίωση, οι σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές. Αν και στην εφηβεία οι φίλοι είναι τα πρόσωπα αναφοράς τόσο ως προς την καθοδήγηση όσο και προς την συναισθηματική κάλυψη, με την ενηλικίωση του ατόμου οι γονείς λαμβάνουν έναν νέο πιο ισότιμο ρόλο. Αποκτούν σταδιακά ένα ρόλο αντίστοιχο με εκείνον των φίλων καθώς παρέχουν την υποστήριξη που χρειάζεται ο νέος ενήλικος σε ότι αφορά την σχέση του.

Οι ερωτικές σχέσεις των νέων ενηλίκων εντάσσονται στα κοινωνικά πλαίσια και επηρεάζονται από τα πιο κλειστά κοινωνικά δίκτυα όπως είναι οι γονείς και οι φίλοι. Τόσο οι θετικές γνώμες όσο και η υποστήριξη από γονείς και φίλους συνδέονται με την έναρξη και τη διατήρηση των ερωτικών σχέσεων. Όταν μία ερωτική σχέση έχει την έγκριση των σημαντικών άλλων στη ζωή του ατόμου τότε εκείνοι με τη σειρά τους προσφέρουν υποστήριξη και επηρεάζουν τόσο την ικανοποίηση από τη σχέση όσο και την επιτυχή της πορεία.

erotiki sxesi neon

Η υποστήριξη των φίλων έχει συνδεθεί με την ικανότητα δέσμευσης και άντλησης ικανοποίησης στη σχέση. Οι νέοι ενήλικες έχουν την ανάγκη ταύτισης με την ομάδα των φίλων και τείνουν να απευθύνονται σε αυτούς για συναισθηματική υποστήριξη και καθοδήγηση. Καθώς η οικειότητα με τους φίλους είναι ένα από τα βασικά συστατικά για τους νέους ενήλικες, μπορούν να βασίζονται στους στενούς φίλους για να «επικυρώσουν» την επιλογή του ερωτικού συντρόφου. Μια τέτοια έγκριση φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερη δέσμευση και ικανοποίηση από τη σχέση στην πορεία. Για τους νέους ενήλικες έχει φανεί επίσης μια θετική σχέση μεταξύ της υποστήριξης των φίλων και του βαθμού στον οποίο οι σύντροφοι «επενδύουν» συναισθηματικά στην εκάστοτε σχέση. Οι ερωτικοί σύντροφοι είναι συχνά μέλη του στενού δικτύου της παρέας συνομηλίκων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσουν ένα δίκτυο κοινών φίλων όταν βρίσκονται σε ερωτική σχέση. Καθώς οι φίλοι είναι πηγές οικειότητας μπορούν να δημιουργήσουν την αίσθηση του ανήκειν, που επιτρέπει στα άτομα να μοιράζονται συναισθήματα και εμπειρίες.

Η γονική υποστήριξη από την άλλη έχει συσχετιστεί θετικά με τη δέσμευση, την ικανοποίηση αλλά και τη συναισθηματική επένδυση του ατόμου στη σχέση του. Παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι, καθώς τα άτομα περνούν από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή, η έννοια της δέσμευσης αυξάνεται όλο και περισσότερο μέσα σε μια σχέση με μεγαλύτερη συντροφικότητα και μελλοντικό προσανατολισμό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γονείς είναι κεντρικά στοιχεία για την ανάπτυξη και την αίσθηση της ασφάλειας του ατόμου. Σε μια σταθερή και μακροχρόνια σχέση, οι ενήλικες μπορούν να αναζητήσουν την έγκριση και την αλληλεπίδραση του συντρόφου με τους γονείς τους ώστε βαθμιαία εκείνος να ενταχθεί στο οικογενειακό δίκτυο.

Ως εκ τούτου, ο σύντροφος γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της οικογένειας και αρχίζει να μοιράζεται κοινό χώρο και χρόνο (π.χ. οικογενειακές συγκεντρώσεις). Στο βαθμό που η οικογένεια υποστηρίζει την παρούσα ερωτική σχέση, τίθενται αναπόφευκτα φραγμοί προς τους παράγοντες που θα μπορούσαν να φέρουν τη διάλυση της σχέσης.

Τέλος, οι νέοι ενήλικες μπορεί να αντιλαμβάνονται τη στήριξη των γονιών τους ως έναν παράγοντα που συμβάλλει στη διατήρηση και συνέχιση της σχέσης.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved