Για ποιους λόγους μπορεί να απιστήσει ένας άνδρας;

Η γνωστή ερώτηση που συνοδεύεται συνήθως και από την γνωστή απάντηση ότι ο άνδρας είναι έτσι φτιαγμένος από τη φύση του για τη διαιώνιση του είδους. Ναι, είναι μία πραγματικότητα αυτή που συμφωνούν οι επιστήμονες σύμφωνα με την θεωρία της εξέλιξης. Είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος;

Για ποιους λόγους μπορεί να απιστήσει ένας άνδρας;

• Υποτονική σεξουαλική ζωή: Το σεξ είναι πηγή ζωής για τον άνδρα, καθώς συσχετίζεται άμεσα με την αυτοπεποίθηση, τον ανδρισμό και τον δυναμισμό του. Όταν το ζευγάρι «ξεχνάει» πως το σεξ είναι απαραίτητο συστατικό της σχέσης, τότε η απιστία είναι θα λέγαμε απλά η αναζήτηση της σεξουαλικής ζωής και της ηδονής που πλέον δεν παίρνει από την σύντροφό του. Θα μου πείτε, γιατί δεν της το λέει; Αυτό που παρατηρούμε, είναι πως και που το λέει και το ξαναλέει δεν αλλάζουν και πολλά, καθώς η γυναίκα εξακολουθεί να υιοθετεί μία αποφευκτική προς το σεξ στάση, για τους δικούς της λόγους.

18c2af86dc4b1071251080c86970e3fb

• Ελλιπής συναισθηματική υποστήριξη: Συνήθως, ακούμε, ότι οι άνδρες απιστούν κυρίως για λόγους που σχετίζονται με το σεξ. Ωστόσο, οι επιστήμονες έρχονται για να διαψεύσουν αυτή την άποψη, καθώς πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπης και στην Αμερική, έδειξαν πως η μοναξιά και η συναισθηματική παραμέληση είναι επίσης κυρίαρχοι λόγοι.

• Υποτίμηση, ανταγωνισμός και έλλειψη αναγνώρισης: Όλοι οι άνδρες έχουν ανάγκη από μία γυναίκα, που θα τους ακούσει, θα τους επαινέσει και θα τους συμβουλέψει. Όταν όμως ανάμεσα στο ζευγάρι μπαίνει ο εγωισμός και ο ανταγωνισμός, τότε η σχέση παύει να είναι μία ερωτική σχέση που τον γεμίζει. Ο άνδρας έχει ανάγκη από το θαυμασμό και την εκτίμηση της συντρόφου του και όχι από την επίμονη κριτική και την περιφρόνηση της, γιατί έτσι θα αναζητήσει κάπου αλλού την επιβεβαίωση που χρειάζεται για να συνεχίσει στη ζωή του.

• Επιβεβαίωση: Ένας άνδρας μπορεί να μην αισθάνεται αρκετά ελκυστικός, έξυπνος και οικονομικά ισχυρός λόγω απογοητεύσεων ή μειωμένης επιβράβευσης που πήρε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αποτέλεσμα να προσπαθεί διαρκώς να προσελκύσει το ενδιαφέρον διαφόρων γυναικών, προκειμένου να νιώσει ότι αξίζει και ότι «μετράει».

dd2239c5457683a096c81a1721d44860

• Ανασφάλεια: Ο φόβος ότι η σύντροφός του θα τον αφήσει ή θα απιστήσει μπορεί να ωθήσει έναν άνδρα στην απιστία, έτσι ώστε να νιώσει ότι δεν θα πληγωθεί όταν συμβεί αυτό – που δεν ισχύει. Επίσης, έχει την ψευδαίσθηση ότι έτσι αποκτά τον «έλεγχο» στη σχέση του, κάνοντας ο ίδιος το πρώτο «παράνομο» βήμα.

• Ρουτίνα και ανάγκη για ανανέωση: Πρόκειται για μία συναισθηματική κατάσταση, που συναντάται κυρίως στις μακροχρόνιες σχέσεις. Οι άνδρες πολλές φορές απιστούν, επειδή βαριούνται τη μονοτονία της σχέσης και επειδή νιώθουν την ανάγκη να ανανεωθούν ή να ενισχύσουν τη φαντασία τους με κάτι το διαφορετικό. Μία διαφορετική γυναικεία παρουσία, που μπορεί να μην είναι απαραίτητα πιο όμορφη ή ικανή από την πρωτογενή σύντροφο τους, μπορεί να τους ανεβάσει ψυχολογικά και να τους δημιουργήσει νέα σεξουαλικά κίνητρα.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved