Γιατί οι άνδρες έλκονται από γυναίκες που μοιάζουν στη… μαμά τους;

Ναι, δεν είναι μόνο οι γυναίκες που μπορεί να θέλουν τον άνδρα που θα επιλέξουν να έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του πατέρα τους αλλά και οι άνδρες επίσης, αντίστοιχα όπως έχει φανεί μέσα από διάφορες θεωρίες, επιθυμούν – χωρίς βέβαια να το αντιλαμβάνονται – η γυναίκα που θα επιλέξουν να μοιάζει με τη ...μαμά τους!

Γιατί οι άνδρες έλκονται από γυναίκες που μοιάζουν στη… μαμά τους;

Πως εξηγείται όμως αυτό; Γιατί οι άνδρες νιώθουν έλξη από γυναίκες που μοιάζουν με την μητέρα τους;

Ο S. Freud ανέφερε πως η πρώτη αλλά και πιο σημαντική σχέση στη ζωή ενός άνδρα είναι εκείνη με την μητέρα του. Συμπλήρωσε επίσης πως ο άνδρας ωριμάζει ψυχο-συναισθηματικά μέσα από έναν υποσυνείδητο έρωτα για τη μητέρα του, αλλά και μέσα από τη ρήξη και την τελική ταύτιση με τον πατέρα του («οιδιπόδειο σύμπλεγμα»).

87e82057513311ae8685da164d01c62c

Η εξελικτική δαρβινική θεωρία της φυσικής επιλογής έρχεται να συμπληρώσει πως οι άνδρες είναι βιολογικά προγραμματισμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε αναζητούν ερωτικές συντρόφους που διαθέτουν τα δικά τους «ποιοτικά» χαρακτηριστικά και ουσιαστικά να προέρχονται από την ομάδα του δικού τους είδους. Επομένως, όσο πιο πολύ μοιάζει μία γυναίκα στη μητέρα ενός άνδρα, τόσο πιο πολύ πλησιάζει το πρότυπο ομορφιάς (πρόσωπο, σώμα, προσωπικότητα) που εκείνος επιζητά να διαιωνίσει. Μάλιστα, οι ειδικοί στο χώρο της εξελικτικής ψυχολογίας, έχουν κατονομάσει το γνώρισμα αυτό ως «σεξουαλικό αποτύπωμα».

Επίσης, φαίνεται πως ο συγκεκριμένος δεσμός μητέρας – γιού μας δίνει χρήσιμες ενδείξεις, όχι μόνο για την εμφάνιση της μελλοντικής συντρόφου, αλλά και για τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά της. Πιο συγκεκριμένα, οι μελετητές στο χώρο των διαπροσωπικών σχέσεων υποστηρίζουν ότι η ποιότητα της σχέσης που έχει κάποιος με τη μητέρα του, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζει γενικότερα τις γυναίκες στη ζωή του.

5258251bb7fa422df2432b12bc624af8

Για παράδειγμα, ένας άνδρας με μία αρκετά στοργική και υπομονετική μητέρα, είναι πολύ πιθανό να γίνει και εκείνος ένας ευαίσθητος εραστής που θα επιδιώξει να δημιουργήσει τρυφερές και ρομαντικές σχέσεις. Αντίθετα, ένας άνδρας μεγαλωμένος από μία καταθλιπτική και αμφιθυμική μητέρα, όπου άλλες φορές τον απέρριπτε και άλλες του φερόταν με αγάπη, είναι πιο πιθανό να αναζητήσει μία ανάλογη σύντροφο ή ακόμα και να φοβάται να δεσμευτεί, αποφεύγοντας τη σταθερότητα στις σχέσεις του.

Πρόκειται, γι’ αυτό, που οι ειδικοί κατονομάζουν ως «φαινόμενο της επανάληψης» και στο οποίο οι άνθρωποι επιδίδονται ασυνείδητα, όταν προσπαθούν να «διορθώσουν» την κατακερματισμένη σχέση με τους γονείς τους, μέσα από τις ερωτικές τους σχέσεις...

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved