Η στάση του συντρόφου απέναντι στη γυναίκα με κολπική ξηρότητα

Η κολπική ξηρότητα είναι γεγονός πως μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία παραγόντων, η πλειονότητα των γυναικών επρόκειτο να βιώσει αυτή την αίσθηση, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, δηλαδή μετά την τέταρτη δεκαετία της ζωής της.

Θάνος Ασκητής
Η στάση του συντρόφου απέναντι στη γυναίκα με κολπική ξηρότητα

Η απουσία της απαραίτητης λίπανσης στον κόλπο, καθιστά τη συνουσία μία ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία για τη γυναίκα, ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στη σχέση των δύο συντρόφων, όπου ο άνδρας αισθάνεται πως εκείνη μπορεί ακόμα και απλά να τον αποφεύγει ή ότι δεν κάνει κάτι καλά!

Πως μπορεί εκείνος να την βοηθήσει; Πως μπορεί να την κάνει να νιώσει πως είναι δίπλα της και όχι απέναντί της;

1. Να είσαστε πάντα ενημερωμένος:
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κολπική ξηρότητα προκύπτει ως αποτέλεσμα της ορμονικής ανισορροπίας (μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων) στον οργανισμό μίας γυναίκας. Η έλλειψη της απαραίτητης λίπανσης στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία τοπικής φλεγμονής, καθώς συνήθως συνοδεύεται και από λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου. Συνδυαστικά, τα συμπτώματα αυτά, μπορούν να καταστήσουν τη σεξουαλική επαφή μία αρκετά επώδυνη σωματική αλλά και ψυχολογική εμπειρία για μία γυναίκα, με αποτέλεσμα να καταλήξει να αποφεύγει την σεξουαλική συνεύρεση με τον ερωτικό της σύντροφο. Γι΄αυτό το λόγο, είναι σημαντικό ο σύντροφος της γυναίκας να γνωρίζει λεπτομερώς τα αίτια, τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης της κολπικής ξηρότητας, προκειμένου να αποφευχθεί η λαθεμένη ερμηνεία των συμπτωμάτων αυτών ως έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος προς το πρόσωπο του, καθώς και οι συγκρούσεις με αφορμή το ζήτημα αυτό στο εσωτερικό της σχέσης.

KOLPIKI XIROTITA

2. Εστίαση στα προκαταρκτικά παιχνίδια και στη χρήση λιπαντικών σκευασμάτων:
Ο εμπλουτισμός της ερωτικής συνεύρεσης με περισσότερα προκαταρκτικά παιχνίδια, μπορεί πράγματι να ενισχύσει την κολπική εφύγρανση μίας γυναίκας, καθιστώντας τη σεξουαλική επαφή μία πολύ πιο απολαυστική εμπειρία τόσο για την ίδια όσο και για τον σύντροφο της. Πιο συγκεκριμένα, τα φιλιά, τα αγγίγματα, καθώς και η τοπική διέγερση της κλειτορίδας, αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την αιματική ροή και τη λίπανση στην περιοχή του κόλπου μίας γυναίκας. Επομένως, η επανένταξη των ερωτικών παιχνιδιών στην ερωτική ζωή ενός ζευγαριού, ενδέχεται να ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό την προσβαλλόμενη γυναίκα από τα συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας. Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, θα αποδεικνύονταν ιδιαίτερα ευεργετικό, εάν ο σύντροφος της επεδίωκε να αυξήσει διακριτικά το χρόνο, που αφιερώνει στις διαδικασίες αυτές, ακόμα και με την εισαγωγή ορισμένων πρόσθετων λιπαντικών σκευασμάτων στο σεξουαλικό παιχνίδι.

3. Ενθαρρύνετε την επίσκεψη σας ως ζευγάρι σε έναν ειδικό:
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι η κολπική ξηρότητα δύσκολα υπερνικάτε από το ίδιο το άτομο, και σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα πρόβλημα υγείας, το οποίο μπορεί να παραμείνει χωρίς θεραπεία. Ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος ιατρός έχει τη δυνατότητα να σας προτείνει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να εξακριβωθούν τα θεμελιώδη αίτια της κολπικής ξηρότητας. Στη συνεχεία, ο επιβλέπων γιατρός αναμένεται να σας παραπέμψει με σύνεση και υπευθυνότητα στις βέλτιστες για εσάς θεραπευτικές παρεμβάσεις (π.χ., κρέμες με βάσει το νερό, κρέμες οιστρογόνων, θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης (HRT), κ.α)

KOLPIKIXIROTITA

Συνήθως, τα αίτια της κολπικής ξηρότητας είναι καλοήθη. Η εμμηνόπαυση, ο τοκετός, ο θηλασμός, ή ακόμα και η ύπαρξη έντονου στρες, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ορμονική ανισορροπία στον γυναικείο οργανισμό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κολπικής ξηρότητας και την επώδυνη σεξουαλική επαφή. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, ότι εντοπίζονται και ορισμένες πιο απειλητικές κατηγορίες παθολογίας της γενετήσιας λειτουργίας (καρκίνος, ανοσολογικές διαταραχές), και επομένως, είναι σημαντικό να αναλυθεί σε βάθος η αιτιοπαθογένεια αυτών των συμπτωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα συλλογικά, ως ζευγάρι, και να είσαστε πάντα ενθαρρυντικός και υποστηρικτικός απέναντι στη σύντροφο σας.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved