Πόσο συχνά πρέπει να κάνουν σεξ τα παντρεμένα ζευγάρια;

«Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε σεξ;» η συχνή ερώτηση που ακούμε είτε μέσα από τη συμβουλευτική γραμμή, είτε στις συνεδρίες, ακόμα και στις παρέες. Μερικοί ανησυχούν επειδή δεν κάνουν αρκετό σεξ, ενώ άλλοι θορυβούνται επειδή αντίθετα έχουν πλούσια σεξουαλική ζωή.

Θάνος Ασκητής
Πόσο συχνά πρέπει να κάνουν σεξ τα παντρεμένα ζευγάρια;

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, η συχνότητα και η ποιότητα των σεξουαλικών επαφών μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε μόνιμη ανησυχία ενός ζευγαριού και να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων άγχους και στρες, προβλημάτων χαμηλής αυτό-εκτίμησης, σε εντάσεις και συγκρούσεις, καθώς και καταθλιπτικά συμπτώματα. Όταν τα ζευγάρια σταματούν να κάνουν σεξ, τότε οι σχέσεις τους γίνονται πολύ πιο επιρρεπείς στο θυμό, στη συναισθηματική αποσύνδεση, στην απιστία και στο διαζύγιο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Kinsey, τα ζευγάρια ηλικίας 18 έως 29 ετών κάνουν σεξ κατά μέσο όρο 112 φορές το χρόνο, τα άτομα ηλικίας από 30 έως 39 ετών συνευρίσκονται σεξουαλικά περίπου 86 φορές το χρόνο και τέλος, τα ζευγάρια από 40 έως 49 ετών κάνουν σεξ σχεδόν 69 φορές το χρόνο. Το 13 % των παντρεμένων ζευγαριών κάνουν σεξ μερικές φορές το χρόνο, το 45 % μερικές φορές το μήνα, το 34 % δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα και το 7 % τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Συγχρόνως, εντοπίζονται αρκετά ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι η σταδιακή απώλεια της σεξουαλικής ζωής σε ένα παντρεμένο ζευγάρι, συνάδει με τη σταδιακή κατάρρευση της οικογενειακής δομής και με τη διάλυση του γάμου. Ωστόσο, μερικοί μελετητές υποστηρίζουν, ότι το λιγότερο σεξ δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με τη μείωση της αίσθησης του έρωτα, της αγάπης και της συναισθηματικής οικειότητας σε ένα ζευγάρια. Μερικές φορές οι έννοιες της άνευ όρων αποδοχής, της συντροφικότητας και της εμπιστοσύνης είναι πολύ πιο σημαντικές για μερικούς ανθρώπους από ό,τι το σεξ, καθώς τους προσφέρουν συναισθηματική ασφάλεια.

Ας έχουμε στο μυαλό μας, πως το κάθε ζευγάρι θα βρει μόνο του το ρυθμό στις σεξουαλικές επαφές. Όσο όμως οι δύο σύντροφοι κυνηγούν τους αριθμούς, περιμένοντας να τους βάλουν τη "σφραγίδα" του "είμαστε καλά και έχουμε μία καλή σεξουαλική ζωή, άρα και σχέση" συνήθως απογοητεύονται καθώς διαπιστώνουν στο πέρασμα του χρόνου πως η καλή σχέση δεν ταιριάζει με το κυνήγι των αριθμών στις σεξουαλική συχνότητα.

Από την άλλη, βλέπουμε ζευγάρια που ο ένας ή ο άλλος αποφεύγει τη σεξουαλική συνεύρεση. Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να μιλήσουν μεταξύ τους για το πώς αισθάνονται τα δύο μέλη της σχέσης και τι θέλουν και κάνουν για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση.

Επίσης, αρκετές φορές μπορεί να μειωθεί η σεξουαλική συχνότητα λόγω συγκυριών. Δεν σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα στη σχέση εκτός και αν βολευτούν σε αυτή την κατάσταση και ...ξεχάσουν τη σεξουαλική τους ζωή.

Η αλήθεια είναι, ότι ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός, άρα και η κάθε σχέση μοναδική. Γι’ αυτό το λόγο, δεν μπορεί να γίνει λόγος για την ύπαρξη ενός ενδεδειγμένου «προτύπου» συχνότητας των σεξουαλικών επαφών στο ζευγάρι. Είναι πιο χρήσιμο η σημασία να δοθεί όχι στον αριθμό αλλά στην ποιότητα των σεξουαλικών συνευρέσεων. Η σεξουαλική μας έκφραση και εμπλοκή εξαρτάται από μία ποικιλία βίο-ψυχοκοινωνικών παραγόντων, συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί μέσα από αριθμούς...

Μαρίνα Μόσχα



Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved