Σεξουαλικος ρόλος: Τι είναι και πώς βοηθάει τα ζευγάρια

Ακούμε συχνά τον όρο "σεξουαλικός ρόλος", γνωρίζουμε όλοι όμως που αναφέρετε; Τι ακριβώς εννοούμε; Με τον όρο σεξουαλικό ρόλο εννοούμε ότι ένα άτομο συμπεριφέρεται ανάλογα με το φύλο του. Οτιδήποτε δηλαδή λέει και κάνει για να δείξει στον σύντροφο που έχει απέναντί του, στο γονεϊκό περιβάλλον αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον ότι είναι άνδρας ή γυναίκα.

Σεξουαλικος ρόλος: Τι είναι και πώς βοηθάει τα ζευγάρια

Για παράδειγμα, πως εκφράζει ένας άνδρας προς τους άλλους την ανδρική του ταυτότητα, ποιες είναι οι φιλοδοξίες του, πως συμπεριφέρεται με τους φίλους του και πως απέναντι σε μια γυναίκα, πως στέκεται στον χώρο, πως ντύνεται, πως αντιδράει σε ένα καβγά, ο τρόπος που μιλάει και πολλές άλλες συμπεριφορές που είναι αναμενόμενες από την κοινωνία.

Πως εκφράζεται στην ερωτική μας συμπεριφορά;
Ο τρόπος με τον οποίο ο άνδρας- επίδοξος εραστής διεκδικεί από μια γυναίκα να γίνει ερωμένη του αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητάς του και στοιχείο της ψυχικής του ωρίμανσης. Δείχνει ότι ο άνδρας αυτός γνωρίζει τι θέλει και το επικοινωνεί στην επίδοξη ερωμένη του λεκτικά και εξωλεκτικά, μέσα από συμπεριφορές που είναι χαρακτηριστικές του αρσενικού του ρόλου. Στόχος του άνδρα κυνηγού είναι να γευτεί, τόσο την ηδονή της σεξουαλικής επαφής, όσο και την αίσθηση της συναισθηματικής ολοκλήρωσης και εγγύτητας. Η γυναίκα από την δική της πλευρά, ζητάει συναισθηματική ασφάλεια, επικοινωνία, εγγύτητα και ακολούθως σεξουαλική ευχαρίστηση.

Αυτή η λειτουργία, αυτές οι συμπεριφορές, έχουν δοθεί από τη φύση χιλιάδες χρόνια πριν. Αλήθεια όμως, είναι ο άνδρας τόσο διεκδικητικός προς τη γυναίκα; Είναι το αρσενικό εξίσου ισχυρό όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια; Πόσο έχουν αλλάξει οι ρόλοι σήμερα;

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved