Σεξουαλική Προσδοκία: Η αναζήτηση της προσδοκίας και της ηδονής

Έχουμε ακούσει τον όρο σεξουαλική προσδοκία, πολλές φορές όμως τον χρησιμοποιούμε λάθος. Τι είναι λοιπόν η σεξουαλική προσδοκία; Είναι η προσδοκία που έχουμε για την σεξουαλική επαφή με τον σύντροφο που έχουμε επιλέξει.

Σεξουαλική Προσδοκία: Η αναζήτηση της προσδοκίας και της ηδονής

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στην αναζήτηση της ευχαρίστησης, της ηδονής. Με τον τρόπο αυτό, ο άνδρας και η γυναίκα ικανοποιούν όχι μόνο τις σωματικές και συναισθηματικές τους ανάγκες αλλά και την επιθυμία τους για τεκνοποίηση.

bad black and white couple hold hand love favim com 160916

Η σεξουαλική προσδοκία είναι ένας όρος που περιλαμβάνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που περιμένει να βρει και ψάχνει ο ένας ερωτικός σύντροφος στον άλλο. Χαρακτηριστικά όπως η εξωτερική εμφάνιση, π.χ. το πρόσωπο και οι σωματικές αναλογίες και η συμπεριφορά, π.χ. ο τρόπος ομιλίας και οι κινήσεις του σώματος. Όλα τα στοιχεία αυτά δημιουργούν την έλξη μεταξύ των ερωτικών συντρόφων και τους φέρνουν πιο κοντά στη σεξουαλική επαφή.

Επιπλέον, η σεξουαλική προσδοκία ενός ατόμου φαίνεται να επηρεάζεται και από τα πρότυπα που προβάλλονται στην εκάστοτε κοινωνία, από το τι είναι αποδεκτό και τι όχι.

12346247 1536751729976535 1395026096 n

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου κυρίως τα περιοδικά και η τηλεόραση «προωθούν» την εικόνα του «τέλειου» άνδρα και της «ιδανικής» γυναίκας. Πράγματι, στις ημέρες μας ο σύγχρονος άνδρας και η σύγχρονη γυναίκα βομβαρδίζονται από αμέτρητα μηνύματα και πληροφορίες για το πώς πρέπει να είναι η εξωτερική τους εμφάνιση, το ντύσιμο, ο τρόπος διασκέδασης ακόμη και πώς πρέπει να είναι οι σεξουαλικές τους επαφές.

Βέβαια, το ερώτημα που φαίνεται να προκύπτει από τα παραπάνω είναι «μήπως ο σημερινός άνδρας και γυναίκα απομακρύνονται από βασικές έννοιες της σεξουαλικής προσδοκίας όπως η συναισθηματική σταθερότητα και ασφάλεια που οδηγούν στη σεξουαλική ολοκλήρωση;»...

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved