«Ο άνδρας μου παίρνει φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να επηρεάσουν τη στύση του τα φάρμακα;»

«Ο άνδρας μου παίρνει φαρμακευτική αγωγή και έχω παρατηρήσει πως η στύση του δεν είναι αρκετά καλή πάντα. Μπορεί να φταίνε τα φάρμακα;»

Θάνος Ασκητής
«Ο άνδρας μου παίρνει φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να επηρεάσουν τη στύση του τα φάρμακα;»

Πολλές φορές, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα. Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι πολλά φάρμακα σχετίζονται με τη δυσλειτουργία της στύσης στον άνδρα. Μερικά από αυτά είναι τα αντιϋπερτασικά, τα καρδιοτονωτικά, τα νευροληπτικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα ηρεμιστικά και τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ταυτόχρονα, έχει βρεθεί ότι ορισμένα ψυχιατρικά φάρμακα (κυρίως τα αντιψυχωσικά) μπορεί να οδηγήσουν σε έκπτωση της σεξουαλικής επιθυμίας αλλά και σε δυσλειτουργία της στύσης.

Επιπρόσθετα, άλλα φάρμακα που φαίνεται να επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική συμπεριφορά, είναι αυτά που χορηγούνται σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, τα οποία παρεμβαίνουν στον ορμονικό άξονα καθώς και σε άλλες μεταβολικές λειτουργίες.

Μια μεγάλη κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται για χρόνιες παθήσεις αλλά και νευρολογικά νοσήματα (επιληψία), μπορούν να έχουν επιπτώσεις στο άτομο που τα λαμβάνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σε καμία περίπτωση, η πιθανότητα ύπαρξης επιπτώσεων στην σεξουαλική λειτουργία δεν θα πρέπει να οδηγεί το άτομο στη αναστολή της αγωγής του. Η καθοδήγηση από τον γιατρό είναι πάντα η πιο ασφαλής λύση, προκειμένου το άτομο να αντιμετωπίσει τα οργανικά, ψυχολογικά και σεξουαλικά προβλήματα.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved