Μπορεί ο αυνανισμός να βλάψει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού;

Μέσω του αυνανισμού - πράξη που είναι κυρίαρχη στην εφηβική περίοδο, εξερευνεί και μαθαίνει ο έφηβος το σώμα του και ανοίγει σιγά σιγά τα φτερά του προς τη δική του σεξουαλική ζωή. Με το κλείσιμο της ηλιακής αυτής περιόδου ο αυνανισμός φαίνεται να «υποχωρεί» καθώς ξεκινούν οι πρώτες σεξουαλικά ολοκληρωμένες σχέσεις.

Θάνος Ασκητής
Μπορεί ο αυνανισμός να βλάψει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού;

Στην ενήλικη ζωή και πάλι ο αυνανισμός μπορεί να λειτουργήσει ως τρόπος που ο ενήλικας ικανοποιεί τις σεξουαλικές του ανάγκες όταν όμως είναι μόνος του και χωρίς σεξουαλικό σύντροφο.

Τι γίνεται όμως όταν πρόκειται για ζευγάρι; Τι γίνεται όταν το ζευγάρι "χάνει" μέσα από την δικαιολογία της καθημερινότητας τη σεξουαλική του ζωή και ο καθένας αποτραβιέται και αυνανίζεται μόνος του; Μπορεί αυτό να αποβεί μοιραίο για τη κοινή πορεία του; Σε αυτές τις περιπτώσεις η αυνανιστική συμπεριφορά μπορεί να μειώσει ή να απειλήσει τη σεξουαλική ζωή. Πώς και γιατί;

Πολλές φορές ο σύντροφος που αυνανίζεται μόνος του μπορεί να «συνηθίζει» στον αυνανισμό και να επικεντρώνεται στη «μοναχική» ηδονή, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την επιθυμία για σεξουαλική επαφή με τον άλλο. Μάλιστα μέσα από αυτή την "καινούργια συνήθεια" δεν αποκλείεται ο άνδρας να εμφανίσει σεξουαλικό πρόβλημα καθώς «μαθαίνει» να λειτουργεί με λιγότερο άγχος στον αυνανισμό παρά στη σεξουαλική επαφή, όπου έχει το άγχος του σεξουαλικού του ρόλου ως προς την ικανοποίηση της συντρόφου του.

Επιπλέον, η αυνανιστική συνήθεια φαίνεται να οδηγεί στην απομόνωση και στη ψυχρότητα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την επικοινωνία και τη συναισθηματική επαφή του ζευγαριού.

Ο αυνανισμός ακόμη, έχει «ενοχοποιηθεί» ότι συνδέεται με την ύπαρξη ψυχολογικών και σεξουαλικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και οι παραφιλίες.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved