Πώς νιώθει ο αυριανός πατέρας, μπροστά στην εγκυμοσύνη της συντρόφου του;

Αλλαγές δεν παρατηρούνται μόνο στην γυναίκα που κυοφορεί και που τραβάει όλα τα βλέμματα και την προσοχή πάνω της. Αλλαγές συμβαίνουν και στον ψυχισμό του άνδρα, όπου ναι μεν είναι πολύ πιο πίσω αλλά βιώνει και εκείνος με τον δικό του τρόπο την εγκυμοσύνη.

Πώς νιώθει ο αυριανός πατέρας, μπροστά στην εγκυμοσύνη της συντρόφου του;

Η αλλαγή στην σεξουαλική επιθυμία λοιπόν, αρκετά συχνά επηρεάζει και τους δύο. Αρκετές φορές παρατηρούμε ότι ο άνδρας προτιμά να απέχει από τα συζυγικά του καθήκοντα, είτε γιατί φοβάται για την υγεία του εμβρύου, είτε γιατί αισθάνεται ντροπή επειδή πιστεύει πως η νέα ζωούλα ενοχλείται από τη σεξουαλική πράξη ή καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της. Η αναγνώριση από τον ίδιο ότι το γυναικείο σώμα έχει αναλάβει το σπουδαίο αυτό έργο, σίγουρα τον βάζει στην διαδικασία να παρατηρεί με δέος την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό ο άνδρας να δείχνει τον ερωτισμό του και να διαβεβαιώνει την σύντροφό του ότι εξακολουθεί να την θέλει το ίδιο, εξακολουθεί να την βρίσκει ελκυστική διεκδικώντας την σεξουαλικά και όχι να την αποφεύγει έχοντας φόβους και αναστολές. Η γυναίκα από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να κατανοεί την αμήχανη πολλές φορές στάση του συντρόφου της, να συμμερίζεται τις ανησυχίες του και να του εξηγεί πως η σεξουαλική πράξη δεν βλάπτει το έμβρυο, έχοντας πάντα στο μυαλό της πως η επικείμενη πατρότητα αγχώνει κάθε άντρα.

Χρειάζεται λοιπόν όπως εκείνη περιμένει από τον σύντροφό της να την στηρίξει, να μην λειτουργεί εγωκεντρικά μέσα από τη γνωστή φράση "ΕΓΩ θα φέρω στον κόσμο το παιδί σου!" αλλά να συνειδητοποιήσει ότι αν και εκείνη εγκυμονεί, το οφείλει και σε εκείνον που επίσης έχει ανάγκες...

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved