Πώς αντιδρά η γυναίκα στο στυτικό πρόβλημα του συντρόφου της;

Το στυτικό πρόβλημα αναμφίβολα επηρεάζει τη ζωή του ζευγαριού αφού εμπλέκει και τη γυναίκα οι αντιδράσεις τις οποίας μπορεί να ποικίλλουν.

Θάνος Ασκητής
Πώς αντιδρά η γυναίκα στο στυτικό πρόβλημα του συντρόφου της;

Για παράδειγμα, πολλές φορές η σύντροφός ανέχεται, παρηγορεί και υποστηρίζει τον σύντροφο με φράσεις όπως «μην το σκέφτεσαι», «συμβαίνουν αυτά», «δεν έγινε και τίποτα». Η αντίδραση αυτή παρόλο που επιλέγεται από πολλές γυναίκες δεν βοηθά, αφού κάνει τον άνδρα να αισθάνεται ότι η σύντροφος δεν μοιράζεται την αγωνία του για το πρόβλημα ή ότι στέκεται απαθής και αδιάφορη σε αυτή την αλλαγή της ερωτικής τους ζωής. Άλλες φορές, η γυναίκα θυμώνει, μεταφράζοντας την στυτική δυσλειτουργία ως έλλειψη επιθυμίας για εκείνη.

Δεν είναι σπάνιο επίσης, όπου η γυναίκα σκέφτεται το ενδεχόμενο ο σύντροφός της να έχει δημιουργήσει κάποια άλλη σχέση και ότι η στυτική αδυναμία είναι το πρώτο σημάδια μιας σχέσης σε κρίση. Η γυναίκα που καταλογίζει την ευθύνη του προβλήματος στον άνδρα, τον βυθίζει ακόμα περισσότερο στο συναίσθημα της απελπισίας του. Ο άνδρας έτσι νιώθει εκτεθειμένος, ανεπαρκής σεξουαλικά, ένοχος.

Η αντίδραση και η γενικότερη στάση της συντρόφου απέναντι στο πρόβλημα της στύσης έχουν πολύ μεγάλη αξία για τη μείωση ή αύξηση του ψυχικού φορτίου που βιώνει ο σεξουαλικός της σύντροφος. Η συμμαχική διάθεση και η από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος από το ζευγάρι αποτελούν το σημαντικότερο βήμα για την επίλυση μια σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το σεξουαλικός πρόβλημα αφορά και περιλαμβάνει και τους δύο. Η χρέωση του προβλήματος στον ένα σύντροφο που τον ονοματίζει «προβληματικό», αφαιρεί από τον άλλο σύντροφο την ευκαιρία να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί για την δημιουργία ή την διατήρηση του προβλήματος.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved