«Ο γιος μου και η κόρη μου κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο. Πειράζει;» Από τον Θάνο Ασκητή

Είναι γεγονός ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών το κοινό δωμάτιο μπορεί να λειτουργήσει και ως χώρος κοινού παιχνιδιού, ασφάλειας στα ίδια τα παιδιά, καλύτερης εξοικείωσης με την ιδέα ενός άλλου παιδιού στην οικογένεια.

«Ο γιος μου και η κόρη μου κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο. Πειράζει;» Από τον Θάνο Ασκητή

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο κατά το πέρασμα στην εφηβεία. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά διαφορετικού φύλου μπορούν να κοιμούνται μαζί μέχρι την ηλικία των τεσσάρων έως έξι χρόνων. Από αυτή την ηλικία κι έπειτα η διαφορετικότητα των δύο φύλων δίνει το δικαίωμα στο παιδί να έχει το δικό του χώρο, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει το σώμα του και να έχει τα δικά του ενδιαφέροντα.

Τα παιδιά διαφορετικού φύλου είναι σημαντικό να έχουν τον προσωπικό τους χώρο ή ακόμη καλύτερα το δικό τους δωμάτιο, καθώς στην περίοδο της εφηβείας συντελείται το ξύπνημα των αισθήσεων, της σεξουαλικότητας μέσω του αυνανισμού, και επιπρόσθετα θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν το δικό τους χώρο στον οποίο μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, να μείνουν μόνοι με τον εαυτό τους στην ανάγκη αναζήτησης της προσωπικής τους ταυτότητας.

Είναι λοιπόν απαραίτητο, ιδιαιτέρως όταν τα παιδιά είναι διαφορετικού φύλου, να κοιμούνται σε ξεχωριστό δωμάτιο και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, οι γονείς μπορούν να προσαρμόσουν και να διαφοροποιήσουν έναν άλλο χώρο του σπιτιού, πχ. σαλόνι, σε υπνοδωμάτιο.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved