Έξυπνες συμβουλές για να τρώμε υγιεινά εξοικονομώντας χρήματα

Για πολλούς η υγιεινή διατροφή φαντάζει αρκετά ακριβή, καθώς η βιομηχανία τροφίμων και το marketing έχει στρέψει την προσοχή των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια σε ακριβά τρόφιμα που διαφημίζονται ως “superfoods”.

Ευσταθία Παπαδά
Έξυπνες συμβουλές για να τρώμε υγιεινά εξοικονομώντας χρήματα

Ο συγκεκριμένος όρος ωστόσο έχει παραπλανήσει αρκετά τους καταναλωτές, καθώς τρόφιμα πολύ πιο οικονομικά που έχουμε καθημερινά στη διατροφή μας μπορούν να λειτουργήσουν ως “superfoods” για τον οργανισμό μας παρέχοντάς μας πλήθος θρεπτικών συστατικών.

Επιπλέον, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή πολλοί από εμάς έχουμε δει το εισόδημά μας να μειώνεται είναι σημαντικό να κάνουμε οικονομικές επιλογές, διασφαλίζοντας όμως την επάρκεια των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας.

Δείτε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Σχεδιάστε τις αγορές σας με βάση το εβδομαδιαίο μενού. Οργανώστε τα γεύματα της εβδομάδας και αγοράστε μόνο τα υλικά που χρειάζεστε αποφεύγοντας σπατάλη τροφίμων και χρημάτων.
  • Μην προτιμάτε πάντα τις ειδικές προσφορές καθώς δεν είναι πάντοτε η φθηνότερη επιλογή. Για να καταλάβετε αν πραγματικά σας συμφέρει μία επιλογή ανατρέξτε στην τιμή ανά μονάδα ή στην τιμή κιλού.
  • Προτιμήστε να αγοράζετε φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την εποχή τους, καθώς είναι ευρέως διαθέσιμα είναι και περισσότερο οικονομικά σε σύγκριση με εκείνα εκτός εποχής.
  • Αναζητήστε νωπά τρόφιμα που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους και είναι συνήθως σε χαμηλότερη τιμή.
  • Προτιμήστε το σπιτικό φαγητό εν ώρα εργασίας και αποφύγετε τις έτοιμες λύσεις που είναι πιο ακριβές.
  • Μην πετάτε το φαγητό που απέμεινε. Μπορείτε να το καταναλώσετε την επόμενη ημέρα και αν πρόκειται για λίγη ποσότητα μπορείτε να το συνοδεύσετε με μία μεγαλύτερη σαλάτα.
  • Αν σας έχουν περισσέψει διάφορα λαχανικά μπορείτε να φτιάξετε μία ωραία και θρεπτική σούπα λαχανικών.
  • Μειώστε την κατανάλωση κρέατος και προσθέστε επιπλέον όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές, ρεβίθια) σε κλασικά πιάτα για να λαμβάνετε πρωτεΐνες και πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών.
  • Επενδύστε χρόνο στο μαγείρεμα και όχι χρήματα στις παραγγελίες έτοιμου φαγητού. Έτσι θα τρώτε πιο υγιεινά αλλά και πιο οικονομομικά.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Πηγή: https://www.bda.uk.com/resource/food-facts-eat-well-spend-less.html

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved