#Μένουμε_σπίτι: Πώς θα διατηρήσουμε τις υγιεινές μας διατροφικές συνήθειες;

Με βάση τις οδηγίες των ειδικών αυτήν την περίοδο μένουμε στο σπίτι περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία!

Ευσταθία Παπαδά
#Μένουμε_σπίτι: Πώς θα διατηρήσουμε τις υγιεινές μας διατροφικές συνήθειες;

Πολύ συχνά όμως σας ακούω να παραπονιέστε ότι πεινάτε συνεχώς στο σπίτι, καταφεύγετε σε έτοιμες λιχουδιές όπως γλυκά, σοκολάτες και τσιπς, ενώ ανησυχείτε για την πρόσληψη βάρους μετά το τέλος της παραμονής μας στο σπίτι.

Και ας μην ξεχνάμε πως η αλλαγή της ρουτίνας δε συμβαίνει μόνο στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά των οποίων η διατροφή θα πρέπει να παραμείνει επίσης ισορροπημένη.

Δείτε λοιπόν παρακάτω μερικά tips που θα μας βοηθήσουν να τρεφόμαστε ισορροπημένα και υγιεινά:

  • Τηρούμε τον κανόνα των 3 κυρίως (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) και δύο ενδιάμεσων γευμάτων (δεκατιανό, απογευματινό) καθημερινά για όλη την οικογένεια.
  • Αποφεύγουμε τις παραγγελίες έτοιμων γευμάτων. Είναι ευκαιρία να δοκιμάσουμε νέες συνταγές που θέλαμε αλλά δεν είχαμε το χρόνο.
  • Καθώς η φυσική δραστηριότητα μικρών και μεγάλων είναι πιθανότατα μειωμένη μπορούμε να ελαφρύνουμε τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό και απογευματινό) επιλέγοντας φρούτα, στικς λαχανικών, ανάλατους ξηρούς καρπούς με μέτρο και αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη.
  • Τα αφεψήματα χωρίς ζάχαρη όπως το τσάι, το χαμομήλι και άλλα βότανα μπορούν να γίνουν σύμμαχοί μας όταν νομίζουμε ότι πεινάμε.
  • Δεν υπερβαίνουμε τα 1-2 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό που δε μας χρειάζεται καθόλου αυτήν την περίοδο!
  • Αποφεύγουμε να αγοράζουμε επεξεργασμένα snacks και αρτοσκευάσματα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος και προκαλούν εθισμό.
  • Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τρόφιμα, πάντα με φειδώ και χωρίς πανικό, αποφεύγουμε έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα, κράκερς, σοκολάτες και κονσέρβες. Προτιμούμε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα κατεψυγμένα λαχανικά, το άπαχο κρέας αλλά και ψάρια που μπορούν να καταψυχθούν. Δεν ξεχνάμε άλλωστε πως μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και λίπος και φτωχή σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά δε βοηθά ούτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ούτε τη διάθεσή μας.
  • Αν εμείς και τα παιδιά θέλουμε γλυκό αποφεύγουμε τις έτοιμες εκδοχές του εμπορίου. Τα σπιτικά γλυκά είναι πιο υγιεινά και αποτελούν έναν τρόπο να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά κατά την παρασκευή τους.
  • Η καλή ενυδάτωση παραμένει ημερήσιος στόχος μας όπως πάντα με κύριο μέσο το νερό, τα αφεψήματα χωρίς ζάχαρη και τις σούπες.
  • Τέλος, παρά το γεγονός ότι η φυσική μας δραστηριότητα είναι περιορισμένη λόγω της αναστολής της λειτουργίας των χώρων άθλησης, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε φυσικά δραστήριοι. Αν έχουμε αυλή τότε ενθαρρύνουμε το παιχνίδι μαζί με τα παιδιά, ή επιλέγουμε προγράμματα γυμναστικής από το διαδίκτυο.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved