Δέκα tips για να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό

Ειδικά την περίοδο των γιορτών που διανύουμε.

Ευσταθία Παπαδά
Δέκα tips για να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό

Η αύξηση του βάρους άλλωστε αυτή την περίοδο είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με τους περισσότερους να βλέπουν το βάρος τους περίπου 2-3 κιλά αυξημένο μετά το τέλος των γιορτών.

Αυτό δεν είναι δύσκολο να συμβεί αν ξεφεύγουμε καθημερινά με μικρές ατασθαλίες, οι οποίες σταδιακά συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθούμε τα γιορτινά εδέσματα ή να αισθανόμαστε ενοχές μετά τα γιορτινά γεύματα. Αντί αυτών, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό.

Δεν παραλείπουμε τα γεύματά μας τις γιορτινές ημέρες

Ξεκινάμε πάντα με το πρωινό μας ενώ τηρούμε και τα ενδιάμεσα snacks. Έτσι δε θα πεινάσουμε πολύ μέχρι το γιορτινό γεύμα ή δείπνο αποφεύνοντας έτσι την υπερκατανάλωση φαγητού. Αν πρόκειται για ένα εορταστικό δείπνο επιλέγουμε ένα ελαφρύ μεσημεριανό, όπως μία ελαφριά σαλάτα με τυρί χαμηλών λιπαρών ή αυγό. Αντίστροφα, αν πρόκειται για εορταστικό γεύμα, φροντίζουμε το δείπνο μας να είναι ελαφρύ, επιλέγοντας για παράδειγμα ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με 1 φρούτο.

Ξεκινάμε το γεύμα μας με σαλάτα και είμαστε προσεκτικοί με τα εδέσματα που θα επιλέξουμε

Η σαλάτα θα ενισχύσει το αίσθημα κορεσμού οδηγώντας σε μείωση κατανάλωσης των πιο επιβαρυντικών φαγητών. Αποφεύγουμε να δοκιμάσουμε λίγο από όλα τα εδέσματα και είμαστε επιλεκτικοί προτιμώντας τα λιγότερο λιπαρά πιάτα.

Γεμίζουμε το πιάτο μας μόνο μία φορά

Προσπαθούμε να γεμίσουμε το πιάτο μας μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του γεύματός μας. Στη συνέχεια, κάνουμε ένα διάλειμμα 10 λεπτών, προκειμένου να ελέγξουμε αν έχουμε χορτάσει. Η κουβέντα με τους συνδαιτημόνες και η κατανάλωση νερού θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε να γεμίσουμε δεύτερη φορά το πιάτο μας.

Καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο

Το κρασί, η μπύρα και τα σκληρά ποτά αποδίδουν από 150 έως 250 θερμίδες ανά ποτήρι. Έτσι μπορούμε εύκολα με την υπερκατανάλωση αλκοόλ να αυξήσουμε τη θερμιδική περιεκτικότητα των γευμάτων μας. Μεταξύ των ποτών καλό θα ήταν να μεσολαβεί ένα ποτήρι νερό ή σόδα προκειμένου να καταναλώσουμε αλκοόλ με μέτρο.

Αποφεύγουμε τα συνοδευτικά των ποτών

Οι ξηροί καρποί, τα κομμάτια τυριών με κράκερς και άλλα καναπεδάκια προσφέρονται άφθονα πριν το σερβίρισμα του φαγητού για να συνοδεύσουν το αλκοόλ. Ωστόσο, το τσιμπολόγημα πριν το φαγητό δεν είναι τόσο αθώο, καθώς συνήθως τα συνοδευτικά του αλκοόλ είναι πλούσια σε λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και αλάτι.

Δεν ξεχνάμε τα φρούτα και τα λαχανικά

Καθώς η ποικιλία των αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων είναι μεγάλη στα γιορτινά τραπέζια, είναι εύκολο να παραλείψουμε τα φρούτα και τα λαχανικά αυτήν την περίοδο. Ωστόσο, ο στόχος των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως παραμένει και αυτήν την περίοδο. Έτσι λοιπόν, συνοδεύουμε κάθε γεύμα μας με σαλάτα, προσθέτουμε λαχανικά στις συνταγές μας, ενώ τα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ελαφριά επιδόρπια.

Είμαστε προσεκτικοί στο μπουφέ

Το σερβίρισμα σε μπουφέ είναι πάντα δελεαστικό αλλά μπορεί να αποτελέσει διατροφική παγίδα και να μας παρασύρει να δοκιμάσουμε όλα τα εδέσματα. Πριν σερβιριστούμε είναι καλό να δούμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές και να αποφασίσουμε ποια εδέσματα θα δοκιμάσουμε.

Μαγειρεύουμε με όσο το δυνατόν περισσότερο υγιεινά υλικά

Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε θα φροντίσουμε περισσότερο τους αγαπημένους μας. Δημιουργούμε λοιπόν με συνταγές που απαιτούν λιγότερο βούτυρο, κρέμα γάλακτος και άλλα συστατικά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ μαγειρεύουμε περισσότερο λευκό κρέας όπως τα πουλερικά και το ψάρι, και λιγότερο κόκκινο κρέας.

Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα

Ο χορός είναι ένας πολύ καλός και διασκεδαστικός τρόπος για να καταναλώσουμε μερικές θερμίδες του γιορτινών δείπνων, ενώ ένας περίπατος μετά το γεύμα μπορεί να βοηθήσει πολύ και την πέψη.

Δίνουμε προσοχή σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία

Αν και τα γιορτινά φαγητά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των χριστουγεννιάτικων διακοπών, το σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε στην ουσία των ημερών που είναι να βρεθούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας. Και ας μην ξεχνάμε πως ακόμα και αν ξεφύγουμε μια μέρα, η επόμενη είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για να ξαναβρούμε την ισορροπία μας.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved