Διατροφικά tips για να επανέλθουμε στο σύνηθες βάρος μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων

Η περίοδος των χριστουγεννιάτικων διακοπών τελείωσε και ο συνδυασμός της ξεκούρασης με τα εορταστικά γεύματα μας έβγαλαν από τη διατροφική μας ρουτίνα.

Ευσταθία Παπαδά
Διατροφικά tips για να επανέλθουμε στο σύνηθες βάρος μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων

Η αύξηση του βάρους άλλωστε αυτή την περίοδο είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με τους περισσότερους να βλέπουν το βάρος τους περίπου 2-3 κιλά αυξημένο μετά το τέλος των γιορτών. Αυτό δεν είναι δύσκολο να συμβεί αν ξεφύγαμε καθημερινά με μικρές ατασθαλίες, οι οποίες σταδιακά συνέβαλαν στην αύξηση του βάρους.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έπρεπε να στερηθούμε τα γιορτινά εδέσματα ή πρέπει να αισθανόμαστε ενοχές μετά τα γιορτινά γεύματα. Αντί αυτών, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν να επανέλθουμε στο σύνηθες βάρος μας.

Δεν παραλείπουμε τα γεύματά μας για να φτάσουμε γρήγορα στο στόχο μας

Ξεκινάμε πάντα με το πρωινό μας ενώ τηρούμε και τα ενδιάμεσα snacks. Έτσι ελέγχουμε πολύ καλύτερα το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση φαγητού στα κυρίως γεύματα. Ωστόσο, επιλέγουμε ελαφρύτερα γεύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και απλούς υδατάνθρακες. Οι ελαφριές σούπες και οι πλήρεις σαλάτες μπορούν να αποτελέσουν θρεπτικές αλλά και light επιλογές.

Αποφεύγουμε τις δίαιτες express ή τη μέθοδο της «αποτοξίνωσης»

Διάφορες ανορθόδοξες δίαιτες και μέθοδοι αποτοξίνωσης κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Ωστόσο, το να πέσουμε σε αυτήν την παγίδα μόνο επιζήμιο μπορεί να είναι για την υγεία μας και τις διατροφικές μας συνήθειες. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι όλες αυτές οι “θαυματουργές” μέθοδοι δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και δεν υπογράφονται από κάποιον καταρτισμένο επιστήμονα.

Γεμίζουμε το πιάτο μας μόνο μία φορά ακολουθώντας τον κανόνα του πιάτου

Προσπαθούμε να γεμίσουμε το πιάτο μας μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του γεύματός μας. Φανταζόμαστε το πιάτο μας χωρισμένο σε τέσσερα ίσα μέρη. Ένα μέρος θα πρέπει να περιλαμβάνει την πρωτεΐνη, ένα μέρος τους υδατάνθρακες- κατά προτίμηση ολικής άλεσης- και τα υπόλοιπα δύο μέρη θα πρέπει να περιλαμβάνουν λαχανικά.

Καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο

Καθώς η κατανάλωση αλκοόλ είναι συνήθως αυξημένη την περίοδο των γιορτών, καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ σε μία φορά την εβδομάδα. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι το κρασί, η μπύρα και τα σκληρά ποτά αποδίδουν από 150 έως 250 θερμίδες ανά ποτήρι και μπορούμε εύκολα με την υπερκατανάλωση αλκοόλ να αυξήσουμε τη θερμιδική περιεκτικότητα των γευμάτων μας.

Δεν ξεχνάμε τα φρούτα και τα λαχανικά

Καθώς η ποικιλία των αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων είναι μεγάλη στα γιορτινά τραπέζια, είναι εύκολο να παραλείψουμε τα φρούτα και τα λαχανικά αυτήν την περίοδο. Ωστόσο, μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές ο στόχος των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως θα πρέπει να επανέλθει στη ρουτίνα μας. Έτσι λοιπόν, συνοδεύουμε κάθε γεύμα μας με σαλάτα, προσθέτουμε λαχανικά στις συνταγές μας, ενώ τα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ελαφριά επιδόρπια.

Μαγειρεύουμε με όσο το δυνατόν περισσότερο υγιεινά υλικά

Επιλέγουμε συνταγές με βάση τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψάρι, το άπαχο κρέας και το ελαιόλαδο. Αποφεύγουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και άλλα συστατικά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ μαγειρεύουμε λιγότερο κόκκινο κρέας. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε αρκετά τη θερμιδική περιεκτικότητα των συνταγών μας. Αποφεύγουμε επίσης να παραγγέλνουμε γρήγορο φαγητό.

Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα

Αν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές μας έβγαλαν και από τη ρουτίνα της άσκησής μας, τότε είναι καιρός να επανέλθουμε και πάλι στη φυσική δραστηριότητα που μας αρέσει περισσότερο εντάσσοντάς την στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα 2-3 φορές ανά εβδομάδα. Για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας το περπάτημα μπορεί να αποτελέσει έναν εύκολο, δωρεάν και αποτελεσματικό τρόπο άσκησης.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved