Ναυτία στην εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές ανακουφίζουν από τα συμπτώματα;

Η ναυτία είναι αποτελεί μία δυσάρεστη διαταραχή που προκαλεί τάση για έμετο και είναι ιδιαίτερα συχνή κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ευσταθία Παπαδά
Ναυτία στην εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές ανακουφίζουν από τα συμπτώματα;

Οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη προκαλώντας δυσλειτουργία στους μύες του στομάχου προκαλώντας ναυτία.

Αν και η κατανάλωση φαγητού μπορεί να είναι δυσάρεστη όταν αισθάνεστε ναυτία, ωστόσο είναι απαραίτητη για την καλή ενυδάτωση και τη θρέψη τόσο τη δική σας όσο και του εμβρύου. Παρακάτω θα δείτε τροφές που μπορούν να σας ανακουφίσουν.

1. Ανάλατα κράκερς, ψωμί και κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης

Ξηρά τρόφιμα όπως κράκερς, ψωμί και κουλούρι Θεσσαλονίκης συνιστώνται συχνά όταν αντιμετωπίζετε ναυτία. Αποτελούν μία πρακτική λύση όταν δεν μπορείτε να μαγειρέψετε και δεν ανέχεστε τις έντονες μυρωδιές. Αν συνοδευτούν με μία πηγή πρωτεΐνης όπως το άπαχο τυρί ή το αυγό μπορούν να αποτελέσουν ένα θρεπτικό snack. Επιλέγετε τα προΐόντα ολικής άλεσης για να αυξάνετε παράλληλα το περιεχόμενο της διατροφής σας σε φυτικές ίνες.

2. Μπανάνα

Τα συμπτώματα της ναυτίας πιθανόν να μη σας επιτρέπουν να καταναλώνετε σημαντικές ποσότητες τροφής. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό τα τρόφιμα που επιλέγετε να είναι θρεπτικά και ενεργειακά πυκνά, δηλαδή σε μικρή ποσότητα να παρέχουν αρκετή ενέργεια. Οι μπανάνες αποτελούν ένα θρεπτικό, ενεργειακά πυκνό snack που είναι εύκολο να τρώτε καθώς δεν απαιτεί καμία προετοιμασία.

3. Αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C και Ε. Η υφή του το κάνει ανεκτό από τις περισσότερες γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παρασκευές ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Το αβοκάντο μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, smoothies αλλά και σαν άλειμμα στο ψωμί σας.

4. Ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά

Τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως το ρύζι, οι πατάτες και τα ζυμαρικά είναι απλές επιλογές για την αντιμετώπιση της ναυτίας. Είναι εύκολα στην προετοιμασία ενώ σας δίνουν άμεσα ενέργεια. Προτιμήστε να μην προσθέτετε λιπαρές σάλτσες με έντονα μυρωδικά και να τα καναλώνετε σε θερμοκρασία δωματίου και όχι ζεστά κάτι που μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα.

5. Πρωτεϊνούχα τρόφιμα

Μελέτες σε εγκύους έχουν δείξει ότι τα πλούσια σε πρωτεΐνη γεύματα μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα ναυτίας, σε σύγκριση με γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες ή λιπαρά. Δεν είναι σαφές γιατί η πρωτεΐνη έχει αυτή την επίδραση στη ναυτία. Φαίνεται ωστόσο ότι η πρωτεΐνη αυξάνει την έκκριση της γαστρίνης ανακουφίζοντας από τη δυσλειτουργία του στομάχου.

6. Νερό

Τα έντονα συμπτώματα της ναυτίας μπορεί να μην σας επιτρέπουν την κατανάλωση τροφής για αρκετές ώρες. Ωστόσο, η ενυδάτωση είναι απαραίτητη, ειδικά εάν έχετε εμετούς. Το νερό αποτελεί πάντα την καλύτερη πηγή ενυδάτωσης, αλλά επιπρόσθετα οι διαυγείς χυμοί και οι σούπες μπορούν επίσης να ενισχύσουν την κατανάλωση υγρών. Τα πολύ γλυκά, καφεϊνούχα ροφήματα και το γάλα μπορεί να επιδεινώσουν τη ναυτία σας, οπότε ίσως είναι καλύτερο να τα αποφύγετε.

Άλλες συμβουλές για την αντιμετώπιση της ναυτίας

Εκτός από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και ποτών, τα παρακάτω βήματα μπορούν να σας ανακουφίσουν:

  • Τρώτε μικρές ποσότητες κάθε 2-3 ώρες. Αποφύγετε την παράλειψη των γευμάτων, καθώς ένα άδειο στομάχι μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία.
  • Μην ξαπλώσετε μετά το φαγητό. Αποφύγετε να ξαπλώνετε για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το φαγητό, καθώς αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στο στομάχι σας και να επιδεινώσει τη ναυτία.
  • Αποφύγετε την προετοιμασία φαγητού. Η οσμή ενώ μαγειρεύετε και προετοιμάζετε τα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε ή συντομεύστε το χρόνο που περνάτε στην κουζίνα.
  • Τέλος, αποφύγετε λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα, πολύ γλυκά ή πικάντικα τρόφιμα, αλκοόλ και καφεΐνη.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved