Ποια είναι η διατροφική αξία των χυμών φρούτων;

Οι χυμοί φρούτων είναι ένα πολύ αγαπημένο ποτό για μικρούς και μεγάλους λόγω της γεύσης αλλά και της εύκολης εναλλακτικής που αποτελούν σε σχέση με την κατανάλωση φρούτων.

Ευσταθία Παπαδά
Ποια είναι η διατροφική αξία των χυμών φρούτων;

Ωστόσο, ενώ από τη μία πλευρά αποτελεί μία πλούσια πηγή βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, από την άλλη είναι πολύ πλούσιος σε σάκχαρα γεγονός που θέτει κάποιους περιορισμούς στην κατανάλωσή του.

Ας δούμε όμως πρώτα τα οφέλη από την κατανάλωση χυμών από διαφορετικά φρούτα.

Χυμός πορτοκαλιού

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μία κλασσική επιλογή πρωινού σε όλο τον κόσμο και γνωστός για τις θρεπτικές του ιδιότητες. Ένα μόνο φλιτζάνι (240 ml) χυμού πορτοκαλιού παρέχει 26 γρ υδατανθράκων (εκ των οποίων 20 γρ σάκχαρα) ενώ καλύπτει τις ημερήσιες απαιτήσεις μας σε βιταμίνη C. Η συγκεκριμένη βιταμίνη ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, το ανοσοποιητικό σύστημα και την απορρόφηση σιδήρου. Είναι επίσης πλούσιος σε φαινολικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών προστατεύοντας τον οργανισμό από χρόνιες ασθένειες. Προτιμήστε το φυσικό χυμό χωρίς να τον σουρώσετε για να προσλαμβάνετε και μία μικρή ποσότητα φυτικών ινών.

Χυμός ροδιού

Ο χυμός ροδιού έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια λόγω της έρευνας γύρω από τα διατροφικά οφέλη του ροδιού. Ένα φλιτζάνι χυμός ροδιού (240 ml) παρέχει 33 γρ υδατανθράκων (εκ των οποίων 32 γρ σάκχαρα) και είναι πλούσιος σε βιταμίνη K απαραίτητη για την πήξη του αίματος, την υγεία της καρδιάς και την ανάπτυξη των οστών. Περιέχει επίσης την αντιοξειδωτική ένωση ανθοκυανίνη, η οποία δίνει στα ρόδια το χαρακτηριστικό σκούρο κόκκινο χρώμα τους.

xymoi frouton ofeli gia ta paidia

Χυμός μήλου

Ο χυμός μήλου είναι ένας επίσης μία δημοφιλής επιλογή μεταξύ των χυμών είτε στη διαυγή του μορφή χωρίς φυτικές ίνες καθώς έχει αφαιρεθεί ο πολτός, είτε με φυτικές ίνες χωρίς να έχει αφαιρεθεί ο πολτός. Ένα φλιτζάνι χυμός μήλου (240 ml) παρέχει υδατάνθρακες 28 γρ υδατανθράκων (εκ των οποίων τα 24 γρ σάκχαρα), ενώ περιέχει και κάλιο, ένα σημαντικό ηλεκτρολύτη για την υγεία της καρδιάς και των νεύρων. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από περισσότερες φυτικές ίνες, ο χυμός μήλου που περιέχει και τον πολτό έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Χυμός cranberry

Ο χυμός cranberry αποτελεί μία πολή θρεπτική επιλογή χυμού και είναι γνωστός για την ικανότητά του να προστατεύει από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ένα φλιτζάνι (240 ml) χυμού cranberry παρέχει 31 γρ υδατάνθρακες (εκ των οποίων 31 γρ σάκχαρα). Είναι επίσης πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, όπως ανθοκυανίνες, φλαβονόλες, και βιταμίνες C και Ε, που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Χυμός γκρέιπφρουτ

Παρά την πικρή του γεύση ο χυμός γκρέιπφρουτ αποτελεί την επιλογή πολλών. Ένα φλιτζάνι (240 ml) χυμού γκρέιπφρουτ παρέχει 23 γρ υδατανθράκων (εκ των οποίων τα 23γρ σάκχαρα), καλύπτει σχεδόν όλη την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα σε βιταμίνη C και περιέχει ένα φλαβονοειδές γνωστό ως ναρινγκίνη. Ο καρπός του φρούτου είναι πλούσια πηγή λυκοπενίου ωστόσο κατά την επεξεργασία του η περιεκτικότητά του μειώνεται. Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή όπως αντικαταθλιπτικά, αντιπηκτικά και άλλα φάρμακα είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ο οποίος θα κρίνει αν μπορείτε να καταναλώνετε γκρέιπφρουτ. Το φρούτο αυτό περιέχει φουρανοκουμαρίνες, οι οποίες αλληλεπιδρούν με την ικανότητα του ήπατος να επεξεργάζεται φάρμακα.

Γιατί θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την υπερκατανάλωση χυμών;

Αν και όπως αναφέραμε οι χυμοί περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη.

  • Είναι χαμηλοί σε φυτικές ίνες. Αυτό συμβαίνει καθώς κατά τη διάρκεια επεξεργασίας τους αφαιρείται ο φλοιός και στα στερεά υπολείμματα των φρούτων. Χωρίς τις φυτικές ίνες, τα σάκχαρα του φρούτου εισέρχονται γρήγορα στο αίμα οδηγώντας σε ταχεία άνοδο της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα.
  • Είναι υψηλοί σε σάκχαρα. Αν καταναλώνετε ολόκληρο το φρούτο, τα απλά σάκχαρα που περιέχει βρίσκονται μέσα στις κυτταρικές δομές του και δεν απορροφώνται γρήγορα σε σχέση με τα ελεύθερα σάκχαρα του χυμού. Επιπλέον, είναι σημαντικό να προσέχετε όταν επιλέγετε έτοιμους χυμούς εμπορίου, ώστε να μην έχουν προσθήκη ζάχαρης, όπως τα φρουτοποτά.

Συμπερασματικά…

Οι χυμοί φρούτων αποτελούν μια πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών και είναι ιδιαίτερα πρακτική επιλογή όταν δεν μπορούμε να καταναλώσουμε ολόκληρα φρούτα. Ωστόσο, λόγω των μειονεκτημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω καλό είναι να περιορίζουμε την κατανάλωση φυσικών χυμών σε όχι περισσότερο από 1 φλιτζάνι (240ml) καθημερινά προτιμώντας πάντα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved