Γιατί παίρνω βάρος ενώ προσέχω τη διατροφή μου;

Η αύξηση του βάρους μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτική, ειδικά όταν δεν ξέρετε τι την προκαλεί.

Ευσταθία Παπαδά
Γιατί παίρνω βάρος ενώ προσέχω τη διατροφή μου;

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που πολλοί από εσάς προσέχετε τη διατροφή σας αλλά βλέπετε το βάρος να αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Η διατροφή παίζει συνήθως τον μεγαλύτερο ρόλο στην αύξηση βάρους, όμως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως το άγχος και η έλλειψη ύπνου, που συμβάλλουν στη διαδικασία.

Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

Τρώτε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης

Κύρια πηγή της ζάχαρης είναι τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων με προσθήκη ζάχαρης, τα γλυκά, τα αθλητικά ποτά και τα ροφήματα καφέ με προσθήκη ζάχαρης. Επιπλέον, τα συσκευασμένα αλμυρά τρόφιμα ακόμα και οι κονσέρβες είναι πιθανό να περιέχουν ζάχαρη ως μέσο συντήρησης. Η “κρυμμένη ζάχαρη” δεν είναι αντιληπτή στη γεύση αλλά αυξάνει το θερμιδικό περιεχόμενο των συγκεκριμένων τροφών. Αν η ξαφνική διακοπή της πρόσληψης ζάχαρης σας φαίνεται δύσκολη μπορείτε να τη μειώσετε σταδιακά για να διευκολυνθείτε. Μην ξεχνάτε ότι η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται όχι μόνο με την αύξηση του βάρους αλλά και με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

den xano varos 2

Τρώτε πολλές “υγιεινές” αλλά επεξεργασμένες τροφές

Πολλές τροφές που θεωρείτε υγιεινές, όπως τα δημητριακά πρωινού, επιδόρπια γιαουρτιού, crackers, μπάρες δημητριακών κι έτοιμα γεύματα, δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζετε. Μπορεί οι πρώτες ύλες να είναι υγιεινές, αλλά η επεξεργασία και τα συντηρητικά που προστίθενται για τη μακροπρόθεσμη συντήρησή τους, αυξάνουν το θερμιδικό τους περιεχόμενο και μειώνουν τη διατροφική τους αξία με πρόσθετα σάκχαρα, συντηρητικά και ανθυγιεινά λιπαρά. Περιορίστε λοιπόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ξεκινήστε να προσθέτετε σιγά-σιγά στη διατροφή σας περισσότερο φυσικά μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά ολικής τροφής, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, αυγά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Ακουλουθείτε δίαιτες express και εμφανίζετε το φαινόμενο yo-yo

Οι δίαιτες express που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους με ακραίες διατροφικές πρακτικές, όπως αποκλεισμό ομάδων τροφών, κατανάλωση υποκαταστάτων γεύματος και πολλές άλλες, οδηγούν στο φαινόμενο yo-yo. Το φαινόμενο αυτό αναφέρεται στις εναλασσόμενες περιόδους απώλειας κι επαναπρόσληψης βάρους. Έτσι, αν μετά από μία δίαιτα express ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή και το βάρος σας αυξάνεται αυτό είναι ένα ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα που ωστόσο σας απογοητεύει. Για το λόγο αυτό, αν θέλετε να χάσετε βάρος οι δίαιτες express κάθε είδους θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς η αποτελεσματικότητά τους είναι βραχυπρόθεσμη. Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και βιώσιμες αλλαγές στη διατροφή και την καθημερινότητά σας.

den xano varos 1

Η ζωή σας είναι καθιστική

Η καθιστική ζωή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του σωματικού βάρους και τα χρόνια νοσήματα. Η δουλειά σε γραφείο, οι πολλές ώρες τηλεθέασης, η χρήση υπολογιστή και η οδήγηση αποτελούν καθιστικές δραστηριότητες που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Ακόμα κι αν προσέχετε τη διατροφή σας, η πρόσληψη βάρους είναι συχνό φαινόμενο αν δεν ασκείστε. Κάνοντας κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μία βόλτα μετά το δείπνο και όχι η παρακολούθηση της τηλεόρασης, η επένδυση σε ένα όργανο γυμναστικής για το σπίτι ή μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας. Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με το αυξημένο βάρος, καθώς φαίνεται από πολυάριθμες μελέτες πως τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα έχουν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος. Για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας περιορίστε την έκθεση σε οθόνες πριν τον ύπνο, μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης και τηρείτε ένα σταθερό ωράριο ύπνου.

Υπάρχει ένα ιατρικό πρόβλημα που δεν έχει διαγνωστεί

Καταστάσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, η κατάθλιψη, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο σακχαρώδης διαβήτης και η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος. Συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας ιατρό για αποκλείσετε κάποιο από τα παραπάνω ενδεχόμενα.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved