Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού δυστυχώς αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες.

Ευσταθία Παπαδά
Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Στην Ελλάδα περίπου 6000 χιλιάδες γυναικές διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός αυτός υπολογίζεται σε 1.600.000 νέα περιστατικά.

Μπορεί όμως η διατροφή να επηρεάσει την εμφάνιση ή και την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού;

Πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών με τον καρκίνο του μαστού και τα αποτελέσματά τους συνοψίζονται στα παρακάτω:

Φρούτα και λαχανικά

Η κατανάλωση περισσότερων φρέσκων φρούτων και λαχανικών φαίνεται να συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Εντάσσοντας 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά στη διατροφή σας ενισχύετε την προστασία από τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου. Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά για να μειώσετε το δυνατόν περισσότερο την πρόσληψη φυτοφαρμάκων.

diatrofi kai karkinos 1

Δημητριακά ολικής άλεσης

Προσθέτοντας δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. μη επεξεργασμένο σιτάρι, βρώμη, καστανό ρύζι, κριθάρι) στη διατροφή σας μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Τα παραπάνω τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτοχημικά συστατικά που φαίνεται να συμβάλουν και στον κίνδυνο επανεμφάνισής του, ενώ βοηθούν επιπλέον στην προστασία από τα καρδιαγγεικά νοσήματα. Αντικαταστήστε λοιπόν όλα τα λευκά προϊόντα δημητριακών με τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης.

Φλαβονοειδή

Αυτά τα φυτοχημικά συστατικά βρίσκονται σε προϊόντα φυτικής προέλευσης και συνδέονται με χαμηλότερες πιθανότητες καρκίνου του μαστού ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Τα συστατικά αυτά τα βρίσκετε άφθονα στο τσάι, το χαμομήλι, το μπρόκολο και τα κρεμμύδια.

Βιταμίνη D

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Ενισχύστε την πρόσληψη βιταμίνης D προσθέτοντας στη διατροφή σας λιπαρά ψάρια όπως σολωμός, σκουμπρί και σαρδέλες, αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D. Μην στρέφεστε σε συμπληρώματα βιταμίνης D αν δεν αντιμετωπίζετε έλλειψη βιταμίνης D και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

diatrofi kai karkinos 2

Ζάχαρη και αλκοόλ

Η θεωρία ότι η ζάχαρη θρέφει τα καρκινικά κύτταρα υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ωστόσο η επίδρασή της δεν είναι τόσο σαφής. Καθώς όμως η υπερκατανάλωση της ζάχαρης συνδέεται με το υπερβάλλον σωματικό βάρος που δρα επιβαρυντικά στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, αποφεύγετε την κατανάλωση της ζάχαρης περιορίζοντας τα γλυκά αλλά και τις επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν ζάχαρη. Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ, η επίδρασή του δεν είναι ξεκάθαρη καθώς άλλες μελέτες φαίνεται να σχετίζουν την κατανάλωση αλκοόλ με την επανεμφάνιση του καρκίνου και άλλες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση μπορεί να επιδρά θετικά. Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ δεν ενδείκνυται, γι’ αυτό προσπαθήστε να το καταναλώνετε μόνο περισταστιακά.

Αυξημένο σωματικό βάρος

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Προσπαθήστε λοιπόν να μειώσετε το περιττό βάρος μέσω της ισορροπημένης διατροφής και της άσκησης, αποφεύγοντας δίαιτες express και περιοριστικές δίαιτες που στερούν από τον οργανισμό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved