Πώς θα επανέλθουμε στη διατροφική μας ρουτίνα μετά από ένα μεγάλο γεύμα;

Η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος πολλές φορές δημιουργεί αίσθημα ενοχής και δυσάρεστο φούσκωμα στο πεπτικό σύστημα.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα επανέλθουμε στη διατροφική μας ρουτίνα μετά από ένα μεγάλο γεύμα;

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στους περισσότερους και ιδίως σε περιόδους διακοπών και εορτών. Δε χρειάζεται όμως να πανικοβάλεστε και να αισθάνεστε άσχημα, καθώς μπορείτε να επανέλθετε και πάλι στη ρουτίνα ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Αμέσως μετά το γεύμα…

Κάνετε έναν περίπατο

Μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορείτε να κάνετε μία χαλαρή βόλτα που θα βοηθήσει στην πέψη και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αποφύγετε όμως τον πολύ γρήγορο ρυθμό και την έντονη άσκηση, καθώς θα εντείνει τη δυσφορία και τη δυσπεψία.

Αποφύγετε να ξαπλώσετε αμέσως

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να καταναλώσετε μερικές από τις παραπανίσιες θερμίδες που προσλάβατε με το φαγητό. Το σημαντικότερο όμως είναι η αποφυγή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, δηλαδή της επιστροφής του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο προκαλώντας πόνο και αίσθημα καύσου.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά αποτελούν για πολλούς μία πρώτη γραμμή ενάντια στη δυσπεψία, ωστόσο η πρακτική αυτή φαίνεται να είναι λανθασμένη. Όσο κι αν βραχυπρόθεσμα μπορεί να σας ανακουφίσουν, τα αναψυκτικά περιέχουν αέρα, ο οποίος παγιδεύεται μέσα στο πεπτικό σύστημα και δυσχεραίνει το αίσθημα φουσκώματος και τη δυσπεψία.

geyma1

Πιείτε λίγο νερό

Η κατανάλωση νερού μετά από ένα γεύμα μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλει το περιττό αλάτι που έχει προσλάβει με το γεύμα, καθώς επίσης και να συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, μην καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα νερού αμέσως μετά το γεύμα που μπορεί να εντείνει τη δυσφορία. Ένα ποτήρι είναι αρκετό μετά το γεύμα και στη συνέχεια κρατήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μοιράστε το περισσευούμενο φαγητό

Αν έχετε οργανώσει εσείς το κάλεσμα για φαγητό στο σπίτι σας, φροντίστε να μοιράσετε το φαγητό που περίσσεψε και τα γλυκά που σας έφεραν οι προσκεκλημένοι σας. Έτσι δε θα μπείτε στον πειρασμό να καταναλώσετε γλυκά και άλλα ενισχυσμένα θερμιδικά εδέσματα. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποθηκεύσετε το περισσευούμενο φαγητό έχοντάς το ήδη χωρίσει σε μερίδες για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση.

Η επόμενη μέρα…

Οργανώστε τα επόμενα γεύματα

Καθώς δεν μπορείτε να γυρίσετε το χρόνο πίσω και να μην καταναλώσετε το παραπάνω φαγητό ή γλυκό είναι σημαντικό να οργανώσετε τα επόμενα γεύματα! Προγραμματίστε τα γεύματα βασιζόμενοι στη μεσογειακή διατροφή και σε συνταγές χαμηλών λιπαρών με έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και την πρωτεΐνη. Μην “τιμωρείτε” τον εαυτό σας με την παράλειψη των γευμάτων και τις δίαιτες “express” που υπόσχονται απώλεια πολλών κιλών σε 2-3 ημέρες. Ελέγχετε απλώς τις μερίδες σας και αποφύγετε τα γλυκά και τα λιπαρά για τις επόμενες ημέρες.

geyma2

Τρώτε αργά

Το κάθε γεύμα σας θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά, όση ώρα χρειάζεται δηλαδή και ο εγκέφαλος να στείλει το σήμα κορεσμού στον οργανισμό. Επιπλέον, αποφύγετε να τρώτε μπροστά σε οθόνες ή κάνοντας ταυτόχρονα άλλες δουλειές, καθώς έτσι δεν συνειδητοποιείτε την ποσότητα τροφής που καταναλώνετε.

Ασκηθείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας

Ακόμα και αν δεν έχετε τη διάθεση καθημερινά να κάνετε μία έντονη προπόνηση, το περπάτημα ή μερικές ασκήσεις στο σπίτι είναι αρκετές για να αποβάλουν το φούσκωμα που προκύπτει μετά την υπερκατανάλωση φαγητού.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι ένα μεγάλο γεύμα δε σημαίνει και καταστροφή της διατροφικής μας ρουτίνας. Ακόμα και αν βρίσκεστε σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους, ένα γεύμα εκτός προγράμματος φαίνεται να μας “ξεκουράζει” ψυχολογικά και να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας. Αυτό που έχει σημασία μετά την υπερκατανάλωση φαγητού, είναι να μη συνεχίσετε τις υπερβολές αλλά να επανέλθετε χωρίς αυστηρούς-τιμωρητικούς περιορισμούς στο καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Δρ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved