Καλοκαιρινές συμβουλές ενυδάτωσης: Ποιες είναι οι ανάγκες σας σε νερό ανάλογα με την ηλικία σας

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τον οργανισμό για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του, την κινητικότητα του εντέρου, τη λειτουργία των νεφρών και πλήθος άλλων λειτουργιών.

Ευσταθία Παπαδά
Καλοκαιρινές συμβουλές ενυδάτωσης: Ποιες είναι οι ανάγκες σας σε νερό ανάλογα με την ηλικία σας

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως αρκετά μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού δεν ενυδατώνεται επαρκώς μιας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας κάνει να αμελούμε την ενυδάτωση.

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες η ενυδάτωση είναι ακόμα σημαντικότερη, καθώς η απώλεια νερού από τον οργανισμό αυξάνεται μέσω του ιδρώτα. Παρακάτω θα δείτε ποιες είναι οι ανάγκες σας σε νερό ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας.

enidatosi1
  • Χρησιμοποιήστε ένα παγούρι για όλες τις ώρες της ημέρας. Φαίνεται πως όσοι καταναλώνουν νερό μέσω ενός παγουριού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταναλώσουν περισσότερο νερό σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούν ποτήρια. Αξίζει λοιπόν να επενδύσετε σε ένα παγούρι στο αγαπημένο σας χρώμα που θα το έχετε πάντα μαζί σας. Αποφύγετε τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών, καθώς επιβαρύνουν πολύ τον πλανήτη μας.
  • Δώστε γεύση και άρωμα στο νερό σας. Αν η κατανάλωση του νερού σας φαίνεται βαρετή μπορείτε να αλλάξετε τη γεύση του και το άρωμά του βάζοντάς το στο ψυγείο, αφού έχετε προσθέσει κομμάτια από το αγαπημένο σας φρούτο ή φύλλα δυόσμου ή μέντας. Αυτή η τακτική μπορεί να ειναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για τα παιδιά σας.
simvoulew enidatosis 3
  • Καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε νερό. Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι μία ιδανική περίοδος για να καταναλώσετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε νερό. Το καρπούζι, το πεπόνι, οι ντομάτες, τα αγγούρια είναι μόνο μερικές από τις επιλογές μας για να κάνουμε τα γεύματα μας πιο δροσερά και πιο πλούσια σε νερό.
  • Παρακολουθήστε την ενυδάτωσή σας. Ένας πολύ απλός τρόπος για να ελέγξετε αν είστε καλά ενυδατωμένοι είναι να παρακολουθείτε το χρώμα των ούρων σας. Αν είναι σκουρόχρωμα τότε σημαίνει ότι είστε αφυδατωμένοι και πρέπει να αναπληρώσετε τις απώλειες νερού από το σώμα σας. Για να καταλάβετε ότι είστε καλά ενυδατωμένοι θα πρέπει τα ούρα σας να είναι όσο το δυνατόν ανοιχτόχρωμα ή διάφανα.
simvoulew enidatosis 1
  • Βάλτε φρένο στην κατανάλωση του αλκοόλ και του καφέ! Καθώς το αλκοόλ και ο καφές ασκούν διουρητική δράση η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να εντείνει την αφυδάτωση. Αν ωστόσο υπάρχουν μέρες που δεν μπορείτε να την αποφύγετε φροντίστε να ενυδατωθείτε επαρκώς.
  • Καταγράφετε την κατανάλωση υγρών. Αν δυσκολεύεστε να φτάσετε το στόχο σας μπορείτε να τηρείτε ένα ημερολόγιο που θα καταγράφετε την ποσότητα του νερού που καταναλώνετε. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώνετε πόσο κοντά ή μακριά είστε από το στόχο σας και στο τέλος θα τον φτάσετε.

Αν είστε πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ηλεκτρονική εφαρμογή για το κινητό σας.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved