Kαλοκαιρινές συμβουλές διατροφής για παιδιά: Πώς θα περιορίσετε τους διατροφικούς πειρασμούς

Σε λίγες ημέρες το τελευταίο κουδούνι της σχολικής χρονιάς θα ακουστεί και για τα παιδιά θα ξεκινήσει η περίοδος των διακοπών.

Ευσταθία Παπαδά
Kαλοκαιρινές συμβουλές διατροφής για παιδιά: Πώς θα περιορίσετε τους διατροφικούς πειρασμούς

Σχετικά με τη διατροφή τους, η περίοδος των διακοπών μπορεί να αποτελεί πρόκληση για τους γονείς, καθώς τα παιδιά βγαίνουν από το καθημερινό τους πρόγραμμα, ενώ δε λείπουν οι καλοκαιρινοί διατροφικοί πειρασμοί με κυριότερο το παγωτό.

Για να διατηρήσετε τη διατροφική ισορροπία των παιδιών στο πλαίσιο των διακοπών ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Διατηρήστε τα φρούτα σε ορατό σημείο

Έχετε πάντα διαθέσιμα φρούτα στον πάγκο της κουζίνας ή στο ψυγείο καλά πλυμμένα κι έτοιμα προς κατανάλωση. Αντιθέτως, διατηρήστε τα λιγότερα υγιεινά snacks σε ντουλάπια που τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το καλοκαίρι ευνοεί την κατανάλωση των φρούτων, καθώς οι επιλογές είναι περισσότερες και υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες τα παιδιά να μη βαρεθούν τα φρούτα.

diatofi kalokairi

Κάνετε την κατανάλωση λαχανικών διασκεδαστική

Τα λαχανικά είναι για πολλούς γονείς αιτία διαμάχης με τα παιδιά, καθώς δεν αποτελούν αγαπημένη διατροφική κατηγορία των παιδιών. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να εμπλέξετε τα παιδιά στην προετοιμασία του φαγητού και ιδίως των λαχανικών. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τις διαφορετικές υφές, τα χρώματα και τη γεύση των λαχανικών και ίσως είναι πιο περίεργα για να τα δοκιμάσουν.

Περιορίστε τις ώρες μπροστά στην οθόνη

Είτε πρόκειται για τηλεόραση ή για τον υπολογιστή είναι σημαντικό να συμφωνήσετε με τα παιδιά πόσες και ποιες ώρες της ημέρας θα περνούν μποστά στην οθόνη. Για να αυξήσετε τη φυσική τους δραστηριότητα ενθαρρύνετε το παιχνίδι εκτός σπιτιού, ενώ μπορείτε να οργανώσετε οικογενειακές δραστηριότητες τα Σαββατοκύριακα που να περιλαμβάνουν άσκηση, όπως το περπάτημα, η κολύμβηση και η ποδηλασία.

Μην ξεχνάτε την επαρκή ενυδάτωση

Ακόμα και αν τα παιδιά είναι στο σπίτι, είναι σημαντικό να ενυδατώνονται τακτικά, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες η απώλεια υγρών από το σώμα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με το χειμερινούς. Αν τα παιδιά σας ζητούν αναψυκτικά, δοκιμάστε εναλλακτικά το νερό που προηγούμενως θα έχετε δώσει φρουτώδη γεύση βάζοντάς το στο ψυγείο με κομμάτια φρούτων. Το σπιτικό παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη είναι επίσης μια εναλλακτική επιλογή αν τα παιδιά δε θέλουν νερό.

diatofi kalokairi1

Βάζετε όρια στην κατανάλωση παγωτού

Το παγωτό αποτελεί ένα αγαπημένο γλύκισμα του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, η καθημερινή του κατανάλωση σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα και άλλες διατροφικές ατασθαλίες μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους στα παιδιά. Μην επιτρέπετε την κατανάλωσή του για περισσότερο από 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ για τις υπόλοιπες ημέρες μπορείτε να προσφέρετε σπιτικές και πιο υγιεινές εκδοχές του παγωτού, όπως σπιτικό παγωτό με γάλα χαμηλών λιπαρών, σπιτικές γρανίτες χωρίς ζάχαρη και δροσερές φρουτοσαλάτες με γιαούρτι.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η μεσογειακή διατροφή πρέπει να πρωταγωνιστεί στο τραπέζι όλης της οικογένειας και τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η ποικιλία των λαχανικών είναι μεγαλύτερη ευνοώντας περισσότερες συνταγές παραδοσιακών λαδερών συνταγών περιορίζοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved