Μεγάλη Εβδομάδα: Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και αποτελεί την τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστιανής νηστείας.

Ευσταθία Παπαδά
Μεγάλη Εβδομάδα: Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές

Αν νηστεύετε ήδη ή αν πρόκειται να νηστέψετε μόνο αυτήν την εβδομάδα παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε τη διατροφική σας ισορροπία.

  • Καταναλώνετε 5 γεύματα καθημερινά με 3 κυρίως γεύματα και 2 snacks. Δεν υπάρχει λόγος να βγείτε από το διατροφικό σας πρόγραμμα λόγω της νηστείας. Συνοδεύετε επίσης κάθε κυρίως γεύμα σας με άφθονη σαλάτα προκειμένου να ενισχύσετε το αίσθημα του κορεσμού.
  • Συνδυάστε διάφορες πηγές φυτικών πρωτεϊνών για να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων. Όσπρια όπως οι φακές και τα ρεβίθια συνδυάζονται με το ρύζι, την κινόα ή το φαγόπυρο, ή με ξηρούς καρπούς και σπόρους.
  • Καταναλώστε ζυμαρικά, ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα με μέτρο. Τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα κουλούρια και άλλα νηστίσιμα αρτοσκευάσματα αποτελούν μία εύκολη και γρήγορη λύση για την περίοδο της νηστείας. Καθώς όμως μπορείτε να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων στη ζυγαριά σας, αποφύγετε τις υπερβολές και προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Εντάξτε τα θαλασσινά στο διαιτολόγιό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε την πρωτεϊνική σας πρόσληψη, αλλά και την πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και σεληνίου. Αποφύγετε ωστόσο το τηγάνισμα που αυξάνει το θερμιδικό τους περιεχόμενο.
  • Διατηρήστε την ποικιλία στο διαιτολόγιό σας. Μην ξεχνάτε ότι η ελληνική μεσογειακή κουζίνα έχει πλήθος νηστίσιμων συνταγών με λαδερά, όσπρια, δημητριακά και θαλασσινά που μας εξασφαλίζει ποικιλία και γεύση ακόμα και την περίοδο της Σαρακοστής.
diatrofikes dinithies megalis evdomadas 3

Τί πρέπει να προσέξετε μετά τη νηστεία;

Καθώς η μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία μπορεί να είναι αρκετά επιβαρυντική για τον οργανισμό, θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Η μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση είναι ένας παραδοσιακός τρόπος να εντάξετε τα ζωϊκά προϊόντα στη διατροφή σας ομαλά. Αν η μαγειρίτσα δε σας αρέσει μπορείτε να προτιμήσετε ένα άλλο είδος σούπας χωρίς εντόσθια.

Την ημέρα του Πάσχα μπορείτε να απολαύσετε πλήθος εδεσμάτων αλλά έχοντας στο μυαλό σας το μέτρο. Καθώς το πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και ουρικό οξύ θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν έχετε προβλήματα δυσλιπιδαιμίας, υπερουριχαιμίας, καρδιοπάθειες κτλ.

Μην ξεχνάτε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με σαλάτα και να μην υπερβάλετε στην κατανάλωση αλκοόλ. Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε πως τις επόμενες ημέρες του Πάσχα θα πρέπει να είστε περισσότερο εγκρατείς και να μη συνεχίσετε τις ατασθαλίες!

Καλό Πάσχα!

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved