Τι να κάνω όταν η ζυγαριά «κολλάει»;

Αυτή είναι μία πολύ συχνή ερώτηση που «βασανίζει» πολλούς από εμάς στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.

Ευσταθία Παπαδά
Τι να κάνω όταν η ζυγαριά «κολλάει»;

Το φαινόμενο αυτό, δηλαδή η επίτευξη ενός πλατώ στη ζυγαριά, είναι αναμενόμενο να συμβεί σε μία τέτοιου είδους προσπάθεια. Πριν συμπεράνετε ωστόσο ότι η ζυγαριά «κόλλησε» είναι σημαντικό να αξιολογήσετε πέρα από το βάρος σας και το ποσοστό σωματικού λίπους. Σε περίπτωση που γυμνάζεστε είναι πιθανό να χάνετε σωματικό λίπος αλλά να αυξάνετε τη μυϊκή σας μάζα παράλληλα κι έτσι να μη βλέπετε την επιθυμητή μείωση στη ζυγαριά σας.

Αν όμως δε συμβαίνει το παραπάνω, αλλά πραγματικά ενώ προσπαθείτε πολύ το βάρος σας δε μειώνεται, οι παρακάτω πρακτικές μπορεί να σας βοηθήσουν.

Επαναξιολογείτε τακτικά το πλάνο που ακολουθείτε

Μήπως έχετε κάνει δραστικές και ακραίες αλλαγές το τελευταίο χρονικό διάστημα; Αν για παράδειγμα έχετε μειώσει πάρα πολύ τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και αρχικά είχατε γρήγορη απώλεια βάρους αλλά αυτό δε συνεχίστηκε μακροπρόθεσμα, είναι πιθανό ο μεταβολισμός σας πλέον να μην ανταποκρίνεται σε αυτό το πλάνο. Μην ξεχνάτε επιπλέον να δίνετε αρκετό χρόνο στο σώμα σας να συνηθίσει και να ανταποκριθεί στις αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής σας.

Καταγράφετε τη διατροφική σας πρόσληψη

Αρκετά συχνά μπορεί να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που πιστεύετε. Ακόμα κι αν ακολουθείτε ένα υγιεινό πλάνο διατροφής, είναι πιθανό να ξεφεύγετε αρκετά στην ποσότητα διάφορων συστατικών, όπως π.χ. το ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα να αυξάνετε το θερμιδικό περιεχόμενο της διατροφής σας. Η τήρηση ενός ημερολογίου καταγραφής τροφίμων θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε ενδεχομένως τέτοιου είδους «παγίδες» και να διορθώσετε τις ποσότητες.

kollaei i zigaria1

Δώστε έμφαση και στα υπόλοιπα οφέλη από την προσπάθειά σας

Παρά την απογοήτευση που σας δημιουργεί η στασιμότητα στο βάρος σας είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η μείωση του νούμερου στη ζυγαριά δεν είναι ο μόνος στόχος. Αξιολογήστε και τα υπόλοιπα οφέλη που απολαμβάνετε όπως η αύξηση της ευεξίας, η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής σας, καθώς και οι στόχοι που επιτυγχάνετε στο πρόγραμμα της φυσικής σας δραστηριότητας.

Κάνετε σταδιακά μικρές αλλαγές στο πρόγραμμά σας

Οι δραστικές αλλαγές όπως η υπερβολική αύξηση της έντασης και της συχνότητας της άσκησης, ο αποκλεισμός από το διαιτολόγιο «ένοχων» ομάδων τροφίμων αλλά και η παράλειψη γευμάτων με πολύωρη νηστεία δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά ακριβώς τα αντίθετα. Όταν η ζυγαριά «κολλάει» κάνετε σταδιακά μικρές και λογικές αλλαγές στο πρόγραμμά σας τις οποίες θα μπορέσετε να τηρήσετε μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, αυξήστε την κατανάλωση του νερού, των φρούτων και λαχανικών, εντάξτε ένα νέο είδος άσκησης που σας ικανοποιεί για να μπορέσετε να δείτε τελικά τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved