Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου στα παιδιά;

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μία από τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στις αναπτυγμένες κοινωνίες.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου στα παιδιά;

Φαίνεται ότι η εμφάνισή τους επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η διατροφή μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην εμφάνισή τους όσο και στην προστασία από αυτά. Επιπλέον, φαίνεται πως η ανάπτυξη των παραγόντων που θα οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά νοσήματα στη ενήλικη ζωή ξεκινά ήδη από την παιδική ηλικία. Για το λόγο αυτό η προστασία των παιδιών θα πρέπει να ξεκινήσει από τη διατροφή, για να προληφθεί η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό η προσοχή μας θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Παρακάτω θα δείτε πώς θα προστατέψετε τα παιδιά σας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα μέσω της κατάλληλης διατροφής.

  • Έχετε πάντα διαθέσιμα φρούτα και λαχανικά καλά πλυμμένα και σε εύκολα προσβάσιμα σημεία.
  • Αγοράζετε δημητριακά και προιόντα ψωμιού ολικής άλεσης.
  • Προτιμήστε το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά που είναι χαμηλότερα σε λιπαρά.
  • Προσφέρετε άπαχο κρέας στα παιδιά όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι. Αφαιρείτε πάντα το δέρμα από το κρέας καθώς και το ορατό λίπος από το μοσχάρι και το χοιρινό.
  • Αποφύγετε τεχνικές μαγειρικής που απαιτούν προσθήκη λιπαρών υλών όπως το τηγάνισμα.
  • Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως τη βασική λιπαρή ύλη τόσο στο μαγείρεμα όσο και στις σαλάτες.
  • Αποφύγετε την προσθήκη άλατος στο μαγείρεμα ήδη από τη βρεφική ηλικία έτσι ώστε η γεύση των παιδιών να προσαρμόζεται.
  • Αποφύγετε να αγοράζετε έτοιμα λιπαρά γλυκά και αλμυρά snacks κι ετοιμάζετε εσείς σπιτικές υγιεινές εκδοχές. Οι ημέρες του Σαββατοκύριακου ενδείκνυνται για να ετοιμάζετε τα snacks της εβδομάδας η παρασκευή των οποίων είναι περισσότερο χρονοβόρα, όπως κέικ, μπισκότα, μπάρες δημητριακών και πίτες.

Τέλος, μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να ασκούνται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μέσω της συμμετοχής τους σε οργανωμένες δραστηριότητες αλλά και μέσω του παιχνιδιού ή περιπάτων μαζί σας.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved