Πέντε βήματα για την επιτυχή απώλεια και τη διατήρηση του σωματικού βάρους

Η απώλεια βάρους είναι για πολλούς από εμάς ένας από τους στόχους για τη νέα χρονιά που μόλις ήρθε.

Ευσταθία Παπαδά
Πέντε βήματα για την επιτυχή απώλεια και τη διατήρηση του σωματικού βάρους

Είτε πρόκειται για αισθητικούς λόγους ή για λόγους υγείας η επιτυχής απώλεια βάρους αποτελεί πρόκληση. Ωστόσο, μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί και η διατήρηση της απώλειας, καθώς το φαινόμενο της επαναπρόσληψης του βάρους είναι σύνηθες.

Πώς όμως θα επιτύχουμε αυτόν το στόχο αυτή τη χρονιά ακολουθώντας πέντε απλά βήματα;

Αναρωτηθείτε τί είναι αυτό οδήγησε στην πρόσληψη βάρους

Παρά τα όσα μπορεί να διαβάζετε, η πρόσληψη βάρους και η παχυσαρκία δεν οφείλονται σε μεμονωμένα τρόφιμα, συνδυασμούς τροφών ή σε έλλειψη θέλησης. Τις τελευταίες δεκαετίες αυτό που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος ζωής και το συνολικό πρότυπο διατροφής που ακολουθούμε. Αυτό σημαίνει πως ο συνδυασμός της καθιστικής ζωής με την υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος οδηγεί σταδιακά σε αύξηση του βάρους και ταυτόχρονα του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη. Το πρώτο βήμα λοιπόν για την επιτυχή προσπάθεια είναι να εντοπίσετε τί είναι αυτό που άλλαξε στον καθημερινό τρόπο ζωής και διατροφής, έτσι ώστε να μπορέσετε να το διορθώσετε. Μήπως μειώσατε τη φυσική δραστηριότητα, αυξήσατε το μέγεθος των μερίδων ή το είδος των τροφών που καταναλώνατε; Αν σας είναι δύσκολο να το εντοπίσετε μπορείτε να καταγράφετε τις συνήθειές σας σε ένα ημερολόγιο.

Ορίστε το στόχο σας για την απώλεια βάρους

Ανεξάρτητα από το αν πρέπει να χάσετε περισσότερα ή λιγότερα κιλά, ο ορισμός μικρών κι εφικτών στόχων αποτελεί σημείο-κλειδί για την προσπάθειά σας. Ξεκινήστε θέτοντας ως στόχο να χάσετε περίπου το 10% του παρόντος σωματικού σας βάρους αν έχετε αρκετά περισσότερα κιλά. Ακόμα, κι αν αυτό σας φαίνεται πολύ μακριά από το ιδανικό βάρος στο οποίο στοχεύετε, σκεφτείτε ότι όπως και η αύξηση του σωματικού βάρους έτσι και η μείωσή του θα χρειαστεί αρκετό καιρό. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ακόμα και η μικρή απώλεια βάρους έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη.

Κάνετε αλλαγές που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σας

Με αφορμή το νέο έτος είναι πιθανό να παρασυρθείτε από νέα διατροφικά σχήματα που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο, για να μπορέσετε να έχετε μία σταθερή επιτυχή πορεία είναι σημαντικό να κάνετε αλλαγές που συνάδουν με τον τρόπο ζωής και διατροφής σας. Η υιοθέτηση ενός ακραίου διατροφικού σχήματος που αποκλείει, για παράδειγμα ομάδες τροφών που συνηθίζατε να καταναλώνατε δε θα σας βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, πρέπει να επιλέξετε εκείνο το είδος το γυμναστικής που σας αρέσει περισσότερο και όχι αυτό που είναι δημοφιλέστερο ή που το ακολουθεί κάποιος φίλος σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να είστε πιστοί στο πρόγραμμά σας.

Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής

Η απώλεια σωματικού βάρους δε σημαίνει και στέρηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Για να είναι λοιπόν επαρκής η διατροφή κατά την απώλεια βάρους θα πρέπει να περιέχει ποικιλία τροφίμων χωρίς να αποκλείουμε θρεπτικές τροφές με το φόβο του υψηλού τους θερμιδικού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια. Το μυστικό βρίσκεται πάντα στο μέτρο και στο μέγεθος της μερίδας που καταναλώνουμε.

Έχετε υπομονή κι επιμονή για την επίτευξη του στόχου σας

Ακόμα κι αν η πρόοδός σας είναι αργή και μακριά από το στόχο που έχετε θέσει να θυμάστε πως ακόμα όσο δύσκολος κι αν είναι ο δρόμος, η προσπάθειά σας στο τέλος θα σας ανταμοίψει. Μην απογοητεύεστε αν ένα μήνα δε χάσατε όσο βάρος στοχεύατε. Σκεφτείτε ότι κατά τους επόμενους μήνες η προσπάθειά σας θα είναι πιο ικανοποιητική.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved