Τι πρέπει να προσέξουμε στα Χριστουγεννιάτικα γεύματα εκτός σπιτιού;

Είτε πρόκειται για Χριστουγεννιάτικα γεύματα με συναδέλφους ή για εορταστικά δείπνα με συγγενείς και φίλους, οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να τρώμε περισσότερο έξω κατά την περίοδο των γιορτών.

Ευσταθία Παπαδά
Τι πρέπει να προσέξουμε στα Χριστουγεννιάτικα γεύματα εκτός σπιτιού;

Τι πρέπει να σκεφτούμε και να προσέξουμε όμως για να μην το παρακάνουμε διαταράσσοντας την υγεία μας και το βάρος μας;

Πρόκειται για ένα μόνο γεύμα εκτός ή πρόκειται να ακολουθήσουν πολλά γεύματα σε εστιατόρια;

Αν πρόκειται να φάτε μόνο μία φορά σε κάποιο εστιατόριο τότε, ακόμα και αν το παρακάνετε λίγο, αυτό δε θα διαταράξει πολύ τη διατροφική σας καθημερινότητα. Αν ωστόσο γνωρίζετε ότι πρόκειται να επακολουθήσουν αρκετά γεύματα σε εστιατόρια τότε καλό είναι να μην ξεφεύγετε υπερβολικά κάθε φορά γιατί πιθανόν να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν ανεβείτε στη ζυγαριά σας. Είναι επίσης σημαντικό να ρυθμίζετε τη διατροφική σας πρόσληψη πριν ή μετά το γεύμα σε ένα εστιατόριο. Αν για παράδειγμα γνωρίζετε ότι το βράδυ θα γευματίσετε εκτός σπιτιού, τότε φροντίστε το μεσημεριανό σας γεύμα να αποτελείται από ένα ελαφρύ πιάτο, όπως μία σαλάτα με λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη.

Ενημερωθείτε για τις επιλογές του μενού μέσω του διαδικτύου ή τηλεφωνικά.

Με τον τρόπο αυτό θα έχετε μία ιδέα για το τί να επιλέξετε χωρίς να επηρεαστείτε από τους υπόλοιπους συνδαιτημόνες κι επιπλέον να ρυθμίσετε τη διατροφική σας πρόσληψη για το υπόλοιπο της ημέρας. Ακόμη, ορισμένες μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων παρέχουν διατροφική ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο των πιάτων σε θρεπτικά συστατικά.

Πόσα πιάτα θα επιλέξετε;

Τα περισσότερα εστιατόρια κατά την περίοδο των εορτών προσφέρουν ειδικά μενού με 3 πιάτα (ορεκτικό- κυρίως πιάτο- γλυκό). Πριν παραγγείλετε σκεφτείτε αν πεινάτε τόσο ώστε να επιλέξετε και τα τρία πιάτα. Είναι σύνηθες όταν τρώμε έξω να τρώμε περισσότερο επηρεαζόμενοι και από τους υπόλοιπους. Μπορείτε να επιλέξετε 1 ή 2 από τα 3 πιάτα ή αν θέλετε να δοκιμάσετε απ΄όλα μπορείτε να μοιραστείτε ένα πιάτο με έναν συνδαιτημόνα σας.

Μη διστάσετε να ζητήσετε αντικαταστάσεις.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να ζητήσετε από το σερβιτόρο να αντικατασταθούν τα λιπαρά συστατικά ενός πιάτου, όπως για παράδειγμα οι τηγανιτές πατάτες με ρύζι ή λαχανικά. Επιπλέον, μην αμελείτε τα λαχανικά στο γεύμα σας τα οποία θα βοηθήσουν στον κορεσμό και θα σας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά.

Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο.

Επειδή κατά την εορταστική περιόδο συνήθως θα καταναλώσετε περισσότερο αλκοόλ είναι σημαντικό σε κάθε σας έξοδο να μην ξεπερνάτε τη συστηνόμενη κατανάλωση των 1-2 μερίδων. Μην ξεχνάτε ότι τα αλκοολούχα ποτά αποδίδουν κενές θερμίδες, δηλαδή θερμίδες χωρίς θρεπτικό περιεχόμενο. Εναλλάσσετε την κατανάλωση αλκοόλ με νερό ή κάποιο ανθρακούχο ποτό χωρίς ζάχαρη.

Διασκεδάστε στο σπίτι.

Για να αποφύγετε τις συχνές εξόδους για φαγητό μπορείτε να καλέσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα στο σπίτι προτείνοντας μάλιστα ο καθένας να φτιάξει ένα έδεσμα. Έτσι θα διασκεδάσετε χωρίς μεγάλο κόστος και γνωρίζοντας τη σύσταση των γευμάτων σας.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved